:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Радикалните промени в просветата засега подкрепени само от НДСВ

Представената от МОН пред депутатите от парламентарната комисия по образование стратегия за развитието на образованието до 2015 г. не е коалиционен документ и не е получила политическо одобрение от БСП и ДПС. По лансираните в нея идеи тепърва ще се търси съгласие. Това коментираха пред "Сега" народни представители от БСП и ДПС. Иначе те приветстват документа, защото давал основа за дебат.

Множество от идеите в стратегията копират предложената от НДСВ в предходния мандат концепция за просветата. Сред най-ключовите промени е новата структура на образование. МОН предлага задължителното образование у нас да е до 10 клас, за да се изпълни конституцията. Тя изисква децата да учат до 16 г., което се пада в 9 клас. Сега задължителен е 8 клас. След 10 клас учениците държат изпит за проверка на знанията, на чиято основа могат да сменят училището си. Тогава започва вторият гимназиален етап - 11 и 12 клас. Идеята е цялата профилирана подготовка да бъде изместена в него. Общообразователният мининум - това, което държавата счита за важно да знаят всички деца, независимо от типа училище,- ще се побере в първия гимназиален етап - 8-10 клас.

Основното образование трябва да бъде съкратено с 1 г. и децата ще завършват вместо в 8, в 7 клас. Целта е учениците да сменят училището по едно и също време. Така ще се реши и проблемът с получаването на диплома за основно образование в друго училище, в което учениците са учили само 1 г. МОН предлага още всички училища да преподават интензивно език в 8 клас.

Според Валентина Богданова от КБ има опасност децата от малки населени места да останат само със 7 г. обучение, както и много ученици да загърбят училище в края на 10 клас. Лютви Местан от ДПС също е резервиран към предложената структура.
2
698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Октомври 2005 12:48
Идеите далеч не са толкова нови. След 1990 год. всички правителства се стремяха да подражават на образованието в някои от европейските страни. Това е системата в Германия. След задължителния 10 клас тези, които не ги влече учението и не могат да се справят със ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ МАТУРИ ПО 4-5 ПРЕДМЕТА отиват в професионални училища и учат за квалифицирани работници, като предприятията им осигуряват работа. Тези, които могат и имат знания и могат да се справят с трудността по матурите, отиват в гимназии с матури и след завършването им, в зависимост от показания успех, вратите на университетите са отворени за тях. Така, че няма нищо лошо тези, които не могат да се справят с учението да получат документ за завършено непълно образование, който да им дава право само да продължат в професионалното обучение, но не и да отидат в университетите. Жалко само, че реформите ги правят хора, които не са се задълбочили във нещата - просто чули нещо, прочели нещо и пишат. От 1997 год. българското образование съзнателно и методично се разсипва от некадърниците, които го управляват.
28 Октомври 2005 12:58
Преди дни, в полусън, чух по тв, че единствената глава, която се намира в т.нар. "зелена кутия" била за образованието... Което, ако е вярно олекотява в очите ми всичките преговори, изисквания и желания от страна на ЕС...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД