:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Втори опит за създаване на емигрантска партия

Българите, които живеят и работят зад граница, се събират на семинар от 2 до 4 декември във френската столица, за да обсъдят възможността за създаване на емигрантска партия. Това потвърди пред "Сега" журналистът от в. "Парижки вести" Атанас Чобанов. Желаещите да участват във форума могат да се регистрират на адрес http://www.budeshte.org.

Мероприятието е под наслов "Емиграцията - политическа алтернатива за България". Сред темите на дискусиите са кризата на политическото представителство, развитието на икономическата свобода и гражданското общество, както и прозрачността на управлението в България. Организатор на форума е Съюзът на българите по света "Бъдеще", дискусията ще може да се гледа онлайн по световната мрежа.

Очаква се на срещата окончателно да се реши и въпросът за прерастването на движението в партия, ако бъдат събрани необходимите 5000 подписа за регистрация в съда. Това е вторият опит на съюза да участва като самостоятелна политическа формация, след като от СБС не успяха да намерят достатъчно съмишленици за вота през юни.

Според Атанас Чобанов идеята за партия не е самоцел за съюза, а средство за оказване на политически натиск. Водената от правителството на Сакскобургготски и от сегашното на Станишев политика по отношение на сънародниците ни зад граница е неприемливо, обясни Чобанов. Той допълни, че това е причината, която ги е принудила да се защитават сами. На срещата се очаква да присъстват българи от над 16 държави.
81
1069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
81
 Видими 
28 Октомври 2005 00:10
/:/ "Мероприятието е под наслов "Емиграцията - политическа алтернатива за България". "
..................
ДА, ама НЕ !
Колкото повече Емиграция, толкова по-зле за България! Защото- да предположим!- щом най-кадърните, най-можещите и най-знаещите напускат България, значи , в България остават НЕкадърните, НЕможещите и НЕзнаещите!
Ерго, емигрантите НЕ оставят на България НИКАКВА друга алтернатива, освен плъзгане все по-надолу?!
ЕМИГРАНТИ-"ДЕЗЕРТЬОРИ" ОТ ЦЯЛ СВЯТ, ВРЪЩАЙТЕ СЕ ЧАС ПО-СКОРО В БЪЛГАРИЯ!!! КАЗАХ!
28 Октомври 2005 00:52
paragraph39- пак сме на същата тема като преди 7-8 месеца стеб.За всичко друго ти свалям шапка, но за тоз въпрос ще споря с часове с теб ако желаеш.В момента са в българия не повече от 20-30% от по-къдърните строителни работници.И Те са само по морето или около София.Опитай да си хванеш майстор за най елементарна работа като шпакловка или изолация и мазилка, или каквото ти си измислиш!Първо се надуват и те лъжат в сроковете (били затрупани с работа)второ са толкова некадърни, че ще ги мислиш през цялото време да не се претрепят падайки от стълбата.Това лято се наложи да им заточвам свредлото на дрелката, че ми измиляха като ги гледам кат пробиват една шина!За 12.5метра поставяне на улуци, се наложи да идват 7 седем пъти на 15км от близкия град, и пак си оставиха ръцете.Ще речеш , на такива съм попаднал..Да ама наистина е една от най-известните и големи фирми в 100000ден град.Кой е луд да се върне от Чужбина и вместо 1.500 2000евро Да се състезава с такива като горните.Да по-добър ще е , но за по добра работа ще му трябва и по-дълго време, и по-скъпо ще струва на клиента.Опитай се в дълбоката провинция да искаш по-скъпо от Пияното Коле-тенекеджията да видим колко клиенти ще хванеш.Въобще с лозунги таз работа не става , гол патриотизъм в магазина на касата не ти върши работа!Жалко но факт.Иначе си супер
28 Октомври 2005 00:54
Изписал съм БЪЛГАРИЯ с малка буква неволно!ВИНОВАТ!!!
28 Октомври 2005 00:56
Ебаси идиотизма. Емигрантите затова са емигранти, щото са се отказали от държавата си и са избрали да се приобщат към някоя друга. Какви интереси и какви права могат да търсят в бившата си родина . Има логика да си направят партия в държавата, където живеят сега. Виж с гурбетчиите положението е друго, но ме съмнява, че те ще тръгнат да се занимават с такива работи.
28 Октомври 2005 01:30
Хеи тоя гювеч не дава мира на някои и зад граница! Ама щом самоизселилите се турци могат да имат не една, ами няколко партии в БГ, що пък и emigriralite българи да си нямат. Малка страна, много идйот!
28 Октомври 2005 01:31
Всеки може да си търси интересите навсякъде по света - стига да му стиска. За справка вж. САЩ.
28 Октомври 2005 01:31
Ето затова в Парламента се подготвя закон който ще разрешава да се кандитират само за изборни длъжности в структурата на Българската Държава в която ще се изсква Партийте да се основават и регистрират в България и техните кандидати за изборни длъжности трябва да се живяли на територията на България през време на последния мандат на изборната длъжност и този срок ще бъде 6 месеца плюс един ден от настояща календарна година!!!Тази информация от наш човек депутат в Български я Парламент!!!
28 Октомври 2005 02:03
Партия на емигранти? Емигрант съм, но партия на емигранти само болен мозък може да роди!!!!Какви щуротии, какви идиотизми!!!Що се отнася до закони ЗА ИЛИ ПРОТИВ емигрантите извън и в България – на такива патриотчета като НЕКОИ ПО-ГОРЕ само ще им напомня, че патриотизмът не е географско понятие. Много от вас и хабер си нямат от това, време е да се замислите
28 Октомври 2005 02:16
POKERFACE,
НЕ открих в постинга ти АНТИтеза на тезата ми?!?
Напротив, останах с впечатление, че с други думи и ти казваш това, което аз съм казал: /в резюме/ че българските емигранти са български "КАПИТАЛ"/жив/, който, обаче, "бяга" от България и създава блага и твори другаде по Света, а НЕ в България- с всички НЕГАТИВНИ последици за България от това!!! НЕ си ли съгласен с това ми твърдение?!?
28 Октомври 2005 02:27
Гледна точка
Вместо да продаваме, ще купуваме ток

ТОДОР ВАРЧЕВ- в. "Монитор", 28.10.2005
След като в продължение на над 10 години България се бори, за да се присъединим към европейския енергиен пазар, сега излиза, че след някоя и друга година вероятно няма да има какво да изнася там. Тази тъжна констатация направи преди дни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, след като подписа договора за присъединяване на Югоизточна Европа към пазара на ЕС, където има 500 милиона потенциални клиенти.
Друго и не можеше да се очаква, след като политиците ни се съгласиха да затворим четири реактора на атомната си централа, която произвежда най-евтиния ток на Балканите. Точно заради това догодина износът ни за съседите, който през 2005 г. се очаква да е 6 милиарда киловатчаса, ще намалее наполовина, а към 2008 г. може да се наложи да внасяме прескъпо електричество от Франция или от Чехия например. Въпреки твърденията, че електричеството в България е по-скъпо, отколкото във Франция или друга държава от ЕС, това не отговаря на истината. Първо, защото там отдавна са въведени регионални цени за бита, съобразени с жизнения стандарт. Второ, когато иде реч за износ и минаване през борсата, едва ли западна компания ще тръгне да го пласира у нас на цена, по-ниска от тази, на която в момента го произвежда "Козлодуй".
И още нещо - догодина, освен че ще намалим износа, токът от АЕЦ "Козлодуй" ще поскъпне с 56 на сто. Което пък автоматично ще ни удари по джоба с най-малко 20-процентно поскъпване на енергията за бита и индустрията. Като прибавим и транзитните такси, митът за евтиния ток от чужбина рухва.
Оттук нататък токът у нас ще поскъпне и защото в края на идната година трябва да се простим с трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Те бяха пожертвани в името на присъединяването към ЕС. Въпреки че похарчихме 350 милиона долара за тяхната модернизация. И на няколко пъти получихме експертни оценки, че те са съвсем безопасни и отговарят на всички норми.
Така или иначе прощаването с блоковете на "Козлодуй", по всичко личи, е неминуемо. И тъй като АЕЦ "Белене" в момента е само проект, който реално може да се случи едва след 6-7 години, нищо добро не ни чака. И вносът на ток от 2007-а година насетне ни е в кърпа вързан.
28 Октомври 2005 03:32
Няма резон след като сме напуснали България, да се опитваме отново да се връщаме и да правим политически партии. Това са глупости.....
28 Октомври 2005 04:13
...а така!!! да се качим на радецки и веке е време да завземем властта деба утепаните ви кретени!
28 Октомври 2005 04:37
През 1990 юнаци като убитя Кюлев и останалите живи и мъртви БКП бандити насилиха вън от Българя всеки, които беше образован и мислещ, и можеше да бъде потенциална опастност в битката за крадене и власт.
Така че, като говорите за емигрантите, говорете за тях като за хора, изгонени от тези, които ви управляват в момента.
Българите по света имат нужда от грижа и подкрепа, от network, и не толкова от партия, разбрана по български....
28 Октомври 2005 07:14
1. Параграф39, погледни горния десен ъгъл на статията. Ще видиш някакви цифри, които не са параграфи, а означават дата. А тя днес е 28 октомври 2005. Не сме 1950 г. за да се изказваш по този левашки начин. Дори бай Тошо забрани на хората си в края на 70-те да употребяват думи като родоотстъпници, а въведе фразата "българи резидаващи в чужбина" Така, че поне неговото ниво стигни. Всички нормални държави уважават диaспорите си, както и обратното. Теб никой не те задължава да емигрираш. Не ни задължавай и ти да sе връщаме. Мога да го направя, когато си поискам, ако го реша.
2. Незнаещ, я ни открехни по въпроса.
28 Октомври 2005 07:30
Де си бре, Низнайка-ето, че имаш поле за изява.Тама ли за си?
Орлинчо и баба фИнка за уважат ли туй събитие?
Ако ма питаш мене-късно е, чада мои.Мандалото Великденци го хлопнаха отдавна.
28 Октомври 2005 07:34
Параграфче, глупости говориш наборче! Откъде го измисли, че "само къдърни излизат зад граница", а некадърните остават в България?
Когато безработицата е двуцифрено число в проценти, това означава, че няма работа, не достигат работни места както за кадърни, така и за некадърни!
Излишъка от работна сила тръгва да търси своята реализация зад граница и я намира според нивото на кадърност! Толкоз!
Колкото до партията на емигрантите, тя вярвам ще бъде съставена в бошинството си от кадърни хора, успели да се реализират на новото си работно място! Не новата си Родина, защото Родината е една! Безродниците са съвсем друго нещо, ей ги и във Форума-плюят по всичко българско: азбука, религия, история, традиции, култура и пр.!
Но всеки кадърен българин зад граница, може и трябва да бъде посланник на страната си в чужбина, да създава условия за спонсорство, инвестиции, интерес на чужденците към Родината му!
Като гледам колко болници, паркове, музеи в Израел са построени от евреи, живеещи зад граница, някои дори нито веднъж не стъпвали в Израел и никой не ги дели на емигранти-безродници и къскънъ бабаити!
Престанете с тия простотии, зорлем да делите емигрантите от останалите българи! Тъпо е!
28 Октомври 2005 08:05
незнайко се е отдал на чалга и стари градски песни в съседната тема. Нали пусто не знае човека що става с парижки вести и прочие политикани
28 Октомври 2005 08:14
Хайде, като емигрантите са най-загрижените за България да ми отговорят честничко на следните въпроси:
1. Управлението не се ли извършва от екипи и хора прокарващи идеите му по цялата страна? Колко този път скакалци ще дойдат? Ето, домъкнаха се три-четири "юпита", окрадоха каквото можаха и даже своята си активистка натириха. Това ли ше правят пак разните му Реформа, Идея за България, а сега и тези мераклии? Защото иначе как ще си сформират съмишленици тук, като вече имаме и този светъл великденски пример? Как ще ни накарат да им вярваме, като не са платили и лев данъци тук? Ето го и Пейчинов - един палат на морето и една "реституирана" сграда срещу "Съединението прави силата". На която виси огромен надпис "for rent". Толкова му бяха и инвестициите и работата му за България на големия нюйоркски емигрант.
2. Административното производство все пак не е ли производство, извършващо се по определена технология и с определен инструментариум при спазване на определени закони? Кое от тези неща знаят как стои тук в България емигрантите? Или като в Ирак - бой, ракети и танкове докато признаят американската конституция?
МОЛЯ ВИ НЕ УЧАСТВАЙТЕ В МАФИОТСКИЯ СГОВОР ЗА РАЗБИВАНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ПО Т.НАР. ВЕТРИЛО. Това единствено наистина можете да сторите, но нищо повече. Вервайте му. Видехме го и него.
28 Октомври 2005 08:14
Според мен по-будните българи са в чужбина!
Нека и те да помагат с вота си за бъдещето на България!
Приветствам! Ние тук ще сме им признателни!
28 Октомври 2005 09:02
Този опит е поредения ”да се използва българската емиграция”. Кой е Атанас Чобанов ? Учил руска филология в Москва (не завършил и още студент), но живее и работи в Париж. Ха ха ха
Опитът му да създаде партия не е от днес. Започнал е преди пет месеца, след като маргиналното електронно издание на вестничето”Парижки вести” проведе акция в "защита на емигрантите" и да не си плащат здравни осигуровки в България.Чобанов чрез вестника си събра 5000 електронни подписа и по този начин се снабди с 5000 електронни адреси на емигранти. Започна да събира “ дарения” от тях, уж да съдел министъра и прочее. Съд до сега не е започнат, “даренията” достигнаха едва 500 евро и акцията е стигнала до кривата круша.
Но амбициите на Чобанов достигат до тук. Грабва името на организацията на стария земеделски лидер Ценко Барев"Бъдеще"и сега ще прави партия? Програма, нито акъл за мислене няма, за това пък използва т.н. частен Институт за пазарна икономика, с шеф Красен Станчев, който да му направи програмата . И разбира се, те му направиха в духа на ФичоНелите- в нея се продава всичко- АЕЦ става частен, както и въздуха, водата и небето на България. Красен Станчев е ленинградски възпитаник-икономист и архитекта на Костофата приватизация, както и разбиването и унищожението на Българската икономика, спонсориран от Сорос. Сега е станал кумир на Чобанов и неговите болни амбиции да прави партия”уж да защитава емигрантите”, но непременно да бъде "лидер". Пародията е пълна!



Редактирано от - dedo Vilju на 28/10/2005 г/ 09:07:01

28 Октомври 2005 09:14
Ква емигрантска партия, кви 5 лева? Дедо Симо вече преметна българския народец като докара копелдаците на червената номенклатура маскирани като суперзнаещи и можещи юпита. Всички ги видяхме колко струват. Сега някакъв идиот иска повторение.
28 Октомври 2005 09:33
Тези всякакви - в последно време все по-често срещам следната: Некадърници избягаха от България, а кадърните останаха тук. Друг вариант: Предателите напуснаха България, защото кой друг ако не ние ще трябва да си подредим къщата. Според мен има изхвърляне, но и доста вярно в тези изказвания. Ако един човек е кадърен и способен, той и в България, макар и трудно, ще успее да си намери по-достойно място под слънцето. Ако бяга от България, това означава, че не може или не смее да се пребори с живота в България и иска да отиде някъде другаде, където наготово да получи висок стандарт. Това естествено не важи за всички, но се набива в очи като разлика между заминаващи и оставащите. Сега искали да си правят партия - ако Конституцията и законите го позволяват да си правят, макар че нямат моралното право да се натискат да ни управляват.
28 Октомври 2005 10:01
Идеята за партия на емигрантите е смешна и мъртвородена. Емигрантите са толкова различни по политически убеждания, че едва ли биха подкрепили една единствена партия.
Впечатли ме репликата на XYZ "Ако бяга от България, това означава, че не може или не смее да се пребори с живота в България и иска да отиде някъде другаде, където наготово да получи висок стандарт."
Моля авторът да ме открехне къде в чужбина дават наготово висок стандарт. Tези с високия стандарт има какво да предложат като квалификация, т.е. в никакъв случай не са получили нещо наготово, а са си го изработили.
28 Октомври 2005 10:07
Абсолютна дивотия!
Тоя, ако ставаше за нещо, щеше да си гледа кариерата или бизнеса във Франция. Политиканството е свръхизгодна далавера и в България и за да се създаде поредната партия няма нужда да се емигрира.
28 Октомври 2005 10:47
Доста е елемнтарно, но щом трябва да го обяснявам ще се опитам елементарно да го обясня.
Отива някой и независимо дали става въпрос за квалифициран или неквалифициран работник, заплатата му изведнъж скача примерно 20 пъти в сравнение с България за същата работа, длъжност и количество и качество на извършваната работа. Е, как става тази работа, ако не с високия стандарт, който е постигнала съответната държава? Какво си е изработил нашия човек там, нали същото изработва и в България?
28 Октомври 2005 11:04
Стандартът във всяка държава се измерва спрямо средния. Ако приходите са високи, същото важи и за разходите.
Ако в България получавате 1000 евро на месец, това е висока заплата, но на Запад си е жива мизерия. Колкото да си платите наема за жилището.
28 Октомври 2005 11:06
Ще си позволя да реагирам, защото се спомена Идея за България. Първото нещо, което е важно е българите да не се делят на емигранти и домородци. Тази ненавист между тези две групи е безмислена и дребнава. Второ, много взе да се спекулира с българската емиграциия. Моля, първо да се погледнете на това кой какво иска. Какво иска Идея за България е в пограмата ни.
Трето, ние няма за сега да публикуваме всички допълнителни конкретни предложения. Имаме лош опит с кражба от Атака, макар че това по принцип не е фатално. Ясно, идеите са freeware. Някои наши нови части са на равнище експертно и имат стойността си като такива. Те ще могат да се покажат, след регистрацията на партията.
Четвърто, у нас хората са ясни. Нямат никакво корумпирано политическо минало. Имаме специалисти от различни области. Имаме доста хора и с титли, има и такива от бизнеса. Има си някаква цетка и за сега сме няколко десетки членове, но с много симпатизанти.
Четвърто, ние не сме само някаква емиграннтска организация. Броя на членовете от БГ е вече по-голям от този на емигрантите. Така, че ако някои си мисли, че емигрантите ще прокарват някави си техни интереси, не е възможно. Всеки има право на глас защото у нас демократичното е стандарт.
28 Октомври 2005 11:13
По-висок стандарт на обслужване получаваме, това е верно-банково, административно, транспортно, пощенско и ред други.
Парите, които получаваме , изразени в евро или долари спрямо тия в България също са повече, но за това обслужване ние плащаме много повече от вас!
За апартамент, кола, ток, вода, такси разни, осигуровки- в пъти повече от вас!
Така, че не ни завиждайте толкова на стандарта! Много от нас със заплати от 2-3000 долара не могат да си позволят неща, които вие със заплата 500 лева си позволявате!
28 Октомври 2005 11:18
И да пропуснете да вземете в тази партия и БАЙ ХАСАНА, той ще ви свърже с ислямиските фондации, а те ще ви дадат парици бол! Тъй става тя! Е, който е по- навит може да си го резне, но не е задължително, той Ахмед Доган приема всякаква измет в башибозушката си пасмина. ХЪЦ-ХЪЦ, съгласен съм с тебе, само че грешищ, ако мислиш, че с по-високите си заплати, нашите постигат някакъв по-висок стандарт. Да береш маслини и домати от тъмно до тъмно, да спиш в бараки и да ядеш боклуци, но затова пък получаваш три-четири пъти повече от бълтарите в родината си - това ли е стандарта?! И като се разплатят за път, квартири, рушвети на властите и др. се връщат в България с по 1000 евро в джоба и с 15-годишен "Ескорт". Поразтъпчат се по чаршията да шашнат де що има останали още балами и запрашват пак на майната си!
28 Октомври 2005 12:03
Интересна дискусия се заформи. Обаче ми се струва, че понятията в днешния век на свръхкомуникации са леко остарели в главите на някои от форумците.
Параграфа си е чист сталагмит от каменната ера - с добро юридическо мислене и върховна ограниченост извън него - не го виня в крайна сметка всеки си има граници.
Оформят ми се обаче два три въпроса към останалите участници в дискусията. Първо: що е то "емигрантът"? Съм ли емигрант ако се връщам често в България, ако имам сателитна телевизия с всички наши канали, чета почти цялата преса по Интернет, инжектирам редовно пари в България издържайки родителите си, които иначе ... и т.н. Аха и освен това сега съм тук и ще гласувам на местните избори. Никога не съм пропускала гласуване. Т.е. моята връзка с България никога не е прекъсвала нито ще прекъсне, формирана съм тук и родината ми е една единствена, където и да се преместя да живея за някакъв период от време.
И защо да нямаме мощни диаспори или партии или и двете в чужбина и защо да не участваме активно в политическия живот на България? Та това разделение на местни и емигранти ми се струва доста изкуствено.
Прочее и на двете групи правописът им е под всякаква критика.
28 Октомври 2005 12:15
Крю,
чак мизерия не бих го нарекъл. Примерно SMIC-а във Франция е доста под 1000евро
28 Октомври 2005 12:16
убаво са решили да се сбера, да му пина и апна па да се скарая и после две години да се плюя по форумите. ама барем да зема и да си плата борчовете на здравната каса
28 Октомври 2005 12:17
Очевидно не са най- кадърните напуснали страната... значи и лумпени много са наизлезли , щом искат и навън партия да правят... демек , ни е отвън по- знаем... Аре бе тупани... вие тука за нищо ни ставахте , навън също ви разбраха... и айде у политиката... Засрамете се ! Цапате лицето на свестните българи , дето са по света! Партия щели да ми правят... ми и профсъюз си направете ...на компаньонките, миячите , разносвачите, чистачите , келнерите... на всичките "успели " българи..
Давайте, организирайте са... то , аслъ само с туй не са бяхме прочули по света...
28 Октомври 2005 12:37
Да не би от Здравната каса да имат нужда от по-луксозни служебни автомобили или пак ще ремонтират офисите?
28 Октомври 2005 13:10
Cruella e пpaвa: емигрантите са толкова различни като съдби, интереси и възгледи, че самата идея за емигрантска партия е илюзорна. С по-голям успех би могла да се прави партия на мъжете или партия на жените, ако човек реши да си пада по тъпи идеи.
Емигрантите биха били по-полезни, ако успеят да се консолидират, да речем, по въпроса за гласуването в чужбина. Моето мнение по въпроса отдавна е, че такова гласуване трябва да отпадне. Като оставим настрана моралната страна на въпроса (гласуваш за нещо, на което после други теглят преките последици), има и материална - за всеки един емигрантски глас се харчат грешни пари от бюджета. Отиването към емигрантска партия е напълно грешна стъпка, според мен. Да, ако има специфични интереси на емигрантите (или на гурбетчиите - не е едно и също), те трqбва да бъдат адекватно защитени от съществуващото законодателство и в рамките на нормалния политически процес ВЪТРЕ в страната; но опитите това да стане чрез "внос" на политика отвън са - поне за мен - странни.
И малка информация за клуба на всичко знаещите: минималната заплата SMIC у Франция е в момента 1357 евра (който иска, може да го провери на http://www.insee.fr/fr/indicateur/smic.ht m).
28 Октомври 2005 13:15
Този път не мога да не се съглася с Круела, макар тя да е често крайна(в духа на Костофското нищоразбиране за демокрация ).Повече от 2 милиона емигранти създаде страната ни в последните 16 години и то се дължи в нейното икономическо и социално пропадане, мизерия, липсата на работа и настаналата всеобща разруха
Т.н “Юпита”, внедрени в последните 2 правителства и “Българския Великден”, не са емигранти и не определят облика на българската емиграция! Те са само “бизнес лицата” на лукановата номенклатура, която се върна да управлява открито в България.
Опита на настоящето начинание със създаване на емигрантска партия, с програма една единствена точка”да защитава някои интереси на емиграцията “ не може да просъществува въобще, тя ще стане една от 350 –те само партии в България.
Проблемът на българската емиграция е, че тя създаде демографския срив в България и е нужния човешки ресурс България да оцелее като държава и нация. Такава партия трябва да бъде създадена единствено като ОБЕДИНИТЕЛНИЯ МОСТ на емиграцията и българите в Родината и трябва да има една единствена програмна мисъл и обект-възраждането на България. И да цели ЗЪВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, със създаване на икономически, социални и законодателни условия за всички българи в собствената им родина и възстановяването на човешкия ресурс на България , като единствено условия –ТЯ ДА ИМА БЪДЕЩЕ! Завърналата се емиграция няма да управлява САМА, а рамо до рамо със сънародниците ни в България.Тя е носител на иноваци и бизнес идеи и високо демократично мислене(придобила го в развитите демократични страни, където е живяла). От нея се страхува настоящата политическа класа, защото донесла мисленето си в България, емиграцията ни със сигурност ще й развали, както политическото статукво, така икономическите позиции, достигнати с пладнешки грабеж
Ето защо ретроградните комунисти като Параграфа и някои други от форума(луканки) реват срещу емиграцията ни и я назовават “дезертьори”. Впрочем, така рИват и цялото ръководство на “А-таката”
Други са намеренията на “Идея за България”, новата политическа формация, която се създава в България със смесен състав от българи в България и български емигранти изповядващи общата идея за всяка страна”Възраждането на България” на основата на идеологията на реалната демокрация във властта. http://www.ideazabulgaria.org


Редактирано от - antiyuppie на 28/10/2005 г/ 13:20:54

28 Октомври 2005 13:29
Аз, крайна!?
What about you?
28 Октомври 2005 13:34
Здравейте, използвам правото си на отговор, за някои уточнения. За съжаление форматът на този форум не е удобен за дебат по отделни мнения.
Опити за създаване на партия от страна на СБС-Бъдеще не е имало. Имаше призив и разпространение на идеи, синтезирани в един документ наречен "Искания на българите в чужбина".
Както пише в статията, въпросът дали да се създава партия тепърва ще се обсъжда. Заповядайте на срещата и представете вашите аргументи "за" или "против". Политическото представителство на диаспорите е факт в много страни със силна емиграция и няма нищо ненормално в това. Диаспората е ресурс, който може да се използва разумно за просперитета на метрополията, вместо да се правят изнудвачески опити да се "изцица", като в случая със здравните осигуровки.
Лично аз мисля, че "партийният" модел е с изчерпан ресурс за политическо представителство. Привърженик съм на гражданските методи. За съжаление в българското законодателство липсват лостове за законодателна инициатива извън тази на партийните централи представени в парламента.
СБС-Бъдеще е хоризонтална структура и в нея лидери няма. Има някои по-активни членове, които пишат и участват в обсъжданията. В идейния дебат може да участва всеки. Аз се явявам на моменти говорител, тъй като разполагам с техническите средства за това.
Относно акцията за здравните осигуровки :
- събраните средства във фонд за юридическа защита с изрично посочване от дарителите да се използват само за това са чисто 1476.82 лв и са на запорирана сметка в ПроКредитБанк. Информация за това има на сайта с подписката http://www.podpiski.org
- дело не е заведено досега по простата причина, че не разполагаме с акт за начет от НОИ, който да се обжалва. т.е. нужен е някакъв документ, който да се оспори в съда.
- ако се стигне до политическо разрешаване на проблема преди да се заведе дело, средствата ще се дарят за лечение на болно дете или за пострадалите от наводненията.
- всички адреси на участниците в подписката се използват единствено и само за информация за развитието на акцията. Има си отделен списък за информация за СБС-Бъдеще и форум за дискусии на сайта.

Прочетох любопитни неща за себе си тук. Нека уточня като допълнение на информацията на http://www.budeshte.org/?u_s=0&u_a=30
- изнасял съм конференции в Москва по образователни проекти, но не съм учил там;
- по професия съм научен работник със специалност компютърна лингвистика. Работя във френския национален център за научни изследвания (CNRS)
- журналистиката ми е хоби и обществен ангажимент, както и издателската дейност. Преди 3 години с Александър Градинаров започнахме да издаваме месечен в-к Парижки Вести. Сега Парижки Вести е приложение в седмичния в-к Будилникъ.
- държа на професията си, не се оплаквам в материално отношение и нямам никакво намерение да се занимавам с политика извън свободното си време и напълно безкористно.

Ако имате други въпроси, пишете ми на мейла : at at atanas dot fr. Ще отговоря с удоволствие на всеки, който има достойнството да не се крие зад анонимен псевдоним.

Атанас Чобанов
28 Октомври 2005 13:41
Чобанче, разправяй си тезите в свойто маргинално вестниче, бля бля бля
Лингвист -със руски език във френски институт?
Айде, стига бе, заври се в хралупата, ще одим да питаме Ценко защо присвои името на създадената от него емигрантска организация???

28 Октомври 2005 14:04
Здравеите.
Сqгласявам се с всички изказали сqмнения по отношение на сqздаването на партия на емигрантите. Аз сqм емигрант от 10 години. Вqпреки че често посещавам Бqлгария и вqпреки че се опитвам да се информирам за процесите които протичат, не мога та твqрдя че познавам и разбирам обществено политическите структури и процеси, нито пqк ежедневието и проблемите на хората...
Сqс сqздаването си партията на Емиграцията би трибвало да цели активно участие и придобиване на политическо вляние в страната, а в бqдещ план и парламентарно представяне.... Но чии интереси ще защитава една такава партия? Аз като емигрант твqрдя че повече ме интересува защитата на моите интереси, права, свободи и имущество в страната в която живея и работя.... Не разбирам как някои които седи в Булгарският парламент ще сqздава закони, които да защитават мен??????? или моето семеиство???? в чужбина...
28 Октомври 2005 14:17
Остава отворен въпросът защо след като емиграцията милее за Родината, не се завърне просто така, като редови гражданин на страната, а се опитва да се крие зад някави партии? А също защо първо не се обедини самата емигарция, а след това да се обединява с нас?
Самият факт, че се роят партиите отвън, навежда на мисълта за нечисти помисли. А т.нар. им родолюбие показва, че и за тях целта оправдава средствата.
Не виждам една разумна причина за доверие към новосъздаващите се емигрантски партии. Доверието пак ще се иска на кредит, само че този път искането е от дистанция. На господата новоизпечени европейци им се иска парче от НАШАТА баница, но да си го ядат там, у Европата.
Е нЕма да стане!
28 Октомври 2005 14:24
dedo vilju по тъпо включване и да искаше не можеше да направиш.
wanda цитат: Не разбирам как някои които седи в Булгарският парламент ще сqздава закони, които да защитават мен??????? или моето семеиство???? в чужбина...край на цитата.Щом за 10 години не си разбрал, какво може да направи за теб една политическа сила значи никога няма и да разбереш.А иначе и аз съм много разочарован от Атанас Чобанов, и не виждам защо от една организация, която претендира да защитава българския емигрант в чужбина се мъчи да направи нещо уродливо което така и така е обречено на неуспех.А иначе за гласуването, ние БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ смятам, че виждаме как е постигнала напредъка си някоя държава, и виждаме доста по-добре и безпристрастно коя партия е в състояние да постигне това и в България.Всичко друго е плод на тъп национализъм.
28 Октомври 2005 14:51
Плам,
Маи не си sванал какво имам предвид. Аз плащам данqци в една друга дqржава, застрахована сqм в една друга страна, правно защитена сqм в една друга страна.... следователно очаквам защита от тази другата страна, неините институции и пр. ........... а не от тази която сqм напуснала.... Ето защо ми се струва излишен опитqт на някои друг емигрант да защитава моите интереси, права, имущество .... Или може би се гласят да сqздават глобална партия на Бqлгарската емиграция с цел парламентарно представителство вqв всички страни кqдето живеят бqлгари????
28 Октомври 2005 15:02
Г-н Чобанов, след като сте във форума, бихте ли отговорили на въпросите ми по-горе(1. защо се създават мняколко, а не ЕДНА партия на емигрантите, и 2. защо не се завърнете с целия си безценен опит в България да създадете партията си и да работите родолюбиво тук за идеите си, а го правите дистанционно?).
Това са въпроси, интересуващи не само мен, така че е логично да отговорите тук, а не на личния ми е-мейл. Мисля, че форумът е достатъчно удобен и ако има някакво неудобство, то ще да е от друго естество.
Всъщност, питам и "родолюбците" от другата подобна партия.
28 Октомври 2005 15:20
Хасане, ще ти изпопадат зъбките от злоба бре! Ако те намеря ще те накарам да си изядеш талмуда, тъй да знаеш
28 Октомври 2005 15:20
wanda Изобщо не съм убеден, че това трябва да е партия, по скоро НЕ.Но все пак кой друг по-добре знае проблемите и нуждите ти от друг емигрант?Имах в предвид, че тази "организация" така да я наречем(със сигурност тази за която става дума НЕ може да свърши това)може доста да облекчи живота ти в страната в която живееш.Като се започне от това, да ти се признават осигурителните вноски в България например, и се стигне до това да ти признават шофъорската книжка.Все пак за мен, една такава организация трябва да има друга цел, и тя е ЧЕ ТРЯБВА да се покаже на обикновения българин ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ.Този в който няма и да се сещат за сметките за парното и тока, този в който ще се постараят да намерят кошче за боклук за да си изхвърлят боклука, този в който на полицаите ще се гледа като на човек който може да ти помогне, а не да ти вземе парите и още толкова много, че ми се струва че съм се родил в Африка.
28 Октомври 2005 17:33
Здравейте пак,
Г-н Чобанов, след като сте във форума, бихте ли отговорили на въпросите ми по-горе(1. защо се създават мняколко, а не ЕДНА партия на емигрантите, и 2. защо не се завърнете с целия си безценен опит в България да създадете партията си и да работите родолюбиво тук за идеите си, а го правите дистанционно?).


1. Добър въпрос. Първо да уточним, че създаването на партия е възможност, която тепърва ще се обсъжда. Другите възможности са силна гражданска организация, влияние чрез медиите и лобиране за приемане на закони за референдум и гражданска законодателна инициатива. Такива са в общи линии позициите на нашите съмишленици от http://www.proekt681.org
Мисля, че прочитайки икономическата платформа на и тази на Идея за България ще се ориентирате защо няма единна позиция на тези две организации. По същите причини, поради които има ляво и дясно ориентирани хора. А защо се създават такива организации именно сега може да се обясни според мен с критичната маса на емиграцията, провала на "прехода" и неадекватната държавна политика към диаспорите.

2. Защото не мисля, че работата за идеите води задължително до създаване на партия (виж по-горе). Вижте, идеята за виртуален експертен тръст не изисква физическо присъствие на определено място, иска време. За предаване на професионалния си опит правя каквото е по силите ми. В България съм 3 месеца в годината а понякога и повече, когато работата го позволява или изисква. Работил съм и работя с колеги от Софийски Университет върху общи проекти. Определено много съм научил от тях, надявам се и те от мен.

Извън темата, но по друга тема, или по-скоро клевета постната тук: Името "Бъдеще" беше съгласувано с , редактор на списанието "Бъдеще" и съратник на Ценко Барев. Една от целите е да се покаже приемствеността на идеите и да не потъне в забвение направеното от хора като Ценко Барев. Иначе който иска може да "оди да пита", но се съмнявам, че Барев ще допусне подобни простаци до себе си.
28 Октомври 2005 17:45
Съжалявам, но явно има технически проблем и не е излязъл текстът в линковете в предишния пост:

Мисля, че прочитайки икономическата платформа на СБС-Бъдеще и тази на Идея за България ще се ориентирате
Името "Бъдеще" беше съгласувано с Тончо Карабулков, редактор на списанието "Бъдеще"[/b]
28 Октомври 2005 18:07
Забравихте да допълните, г-н Чобанов, , че икономическата платформа на “Идея за България” е излязла, заедно с цялата програма на организацията на 20. 3 .2005 в сайта http://www.ideazabulgaria.org , а вие тогава нямахте и помен от програма. Дори ви се даде на ръка нашата програма, с оглед на предложеното ви от нас сътрудничество, което НЕ се реализира.
Вие тогава обявихте , че иконоимческата ви програма ще се направи от Института за пазарна икономика (ПИК) и вие съществен дял в нея нямате. Икономическата програма на "Идея за България" е изцяло творение на Идеята и сега е представена в кратък вариант. Предстои нейното пълно развиване, което сега се работи...
Но не това е най-същественото в програмата на "Идея за България". Нейната програма е построена на ясно определена ИДЕОЛОГИЯ , от която вие и любимия ви г-н Красен Станчев, нямате въобще представа. Ще прочетем вашата програма и ако намерим ясни следи на преписване, тогава ще си оспорим интелектуалната собственост.

28 Октомври 2005 18:42
ANTIJUPPIE,
/:/ “…Ето защо ретроградните комунисти като Параграфа и някои други от форума(луканки) реват срещу емиграцията ни и я назовават “дезертьори”. Впрочем, така рИват и цялото ръководство на “А-таката”…
………………………
ARANITA,
/:/”…Параграфа си е чист сталагмит от каменната ера - с добро юридическо мислене и върховна ограниченост извън него - не го виня в крайна сметка всеки си има граници…”
......................................... ......................................... ....................................
Първо, НИКОГА НЕ съм “ревал” тук СРЕЩУ българската Емиграция ! Единствено съм бил НЕСЪГЛАСЕН с даденото на емигрантите право да ГЛАСУВАТ , но и да НЕ плащат данъци в Бюджета на България/ нито разходите по осигуряване на гласуването им в чужбина, дори/!!!
Уважавам ПРАВОТО на всеки да се заселва за постоянно и да живее където си пожелае по Света!
А наричам българските емигранти “ДЕЗЕРТЬОРИ” защото са напуснали Родината си във времена, когато тя ИМА най-голяма нужда от тях ТУК !!! Ако НЕ сте съгласни, че България има нужда КАДЪРНИТЕ българи да са тук, в България, а НЕ в чужбина- тогава трябва да кажете, че България НЯМА нужда от кадърните български емигранти тук?! Ако това е вярното, а НЕ , което аз твърдя- тогава НЕ се натискайте за “доброто на България”, а си гледайте ТАМ живота и рахата!
Второ: никого НЕ съм молил тук да прави догадки или твърди заключения относно ПЕРСОНАЛНИТЕ ХАРАКТИРИСТИКИТЕ на скромната ми личност! Ако има тук някой да казва нещо по МОИ тези и аргументи/ да ги отхвърля или подкрепя и допълва/- да бъде любезен или смел/?!/ да ги изложи! Но БЕЗ прилагателни, междуметия и прочие, моля! Няма НИКАКЪВ смисъл да ми казвате вие на мен какъв съм- аз най-добре познавам себе си! КАЗАХ!
П.П. НЕ съм ти никакъв "ретрограден комунист", а съм ДЕМОКРАТИЧЕН комунист- тъй като съм станал комунист, ПО УБЕЖДЕНИЯ / а НЕ по членство в компартия!/ едва след първите 1-2 години на Демокрацията в България- по ВИНА, единствено и само, на Демокрацията/българската/ имам сега комунистически убеждения!!! А вече и АТАКИСТКИ ! КАЗАХ!
[

Редактирано от - paragraph39 на 28/10/2005 г/ 18:49:42

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД