:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата иска проверка на всички концесии за плажове

Концесионерите не осигурявали спасители и зона за свободно ползване от туристите
Асен Гагаузов
Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) да направи проверка на всички договори за концесия на плажове, сключени до момента, настоява Върховната административна прокуратура (ВАП). При установени нарушения се очаква чиновниците да бъдат наказани, а при данни за престъпление да се сезира прокуратурата. До препоръката се стигна след проверка на окръжните прокуратури в Добрич, Варна и Бургас.

Проверяващите разгледали само част от сключените концесионни договори и установили сериозни нарушения. В тях не били посочени санкции за концесионери, които не изпълняват задълженията си. Не се предвижда и разваляне на контрактите при незаконно строителство по плажните ивици. Регионалното министерство пък поемало ангажименти, които не влизат в правомощията му. Затова според прокуратурата трябва да се направи проверка на всички сключени до момента договори.

Естествено прокуратурата установила и много нарушения при изпълняване на задълженията от страна на наемателите и концесионерите. От 147 проверки на различни плажове са били установени 190 нарушения, при които концесионерите или наемателите са започвали незаконно строителство или поставяли барове и капанчета на места, извън одобрените схеми. Стопаните на плажовете не осигурявали и зона за свободен достъп на туристите, което е задължително според Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Освен това на много места нямало спасители и медицинско обслужване.

От регионалното министерство обясниха, че вече е предприета проверка на договорите за концесия и наем. За малкия плаж в Лозенец и за Иракли е започнала процедура за прекратяване на концесиите, припомниха от ведомството. Плажът в Лозенец се прочу с това, че там няма и един свободен сантиметър, въпреки че по закон трябва да се осигурят 50% за свободно ползване. Концесионерът бе покрил с маси и столове дори скалите в морето и цялата ивица бе превърната в заведение.

Проверката на прокуратурата показва, че от 216 плажа 77 са били неохраняеми, а за това е трябвало да се погрижат областните управители в Добрич, Варна и Бургас. Много от ивиците останаха в ръцете на местната власт, защото нямаше желаещи да ги стопанисват. В края на мандата си бившият министър Асен Гагаузов започна процедура за отдаване под наем на 44 ивици, за други 52 областните управители трябваше да намерят стопани. Оправданието на Гагаузов беше, че няма време за процедура за отдаване на концесия. Високите цени обаче отказаха много наематели. Например къмпинг "Оазис" се отдаваше за рекордните 265 хил. лв. годишно при договор за 5 години. В крайна сметка МРРБ намери наематели само за 16 плажа.
7
1981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
23 Ноември 2009 22:51
Стига приказки и проверки!Действайте, че с тая лакомия на селските мутри наематели на плажовете-изгонихте всички немазохисти летовници!За мен е късно, но децата все още се лъжат и ви ходят на презастроените комплекси!По крещящ пример от плажа на Несебър, няма да намерите!Идиотите бяха тръгнали и по стръмната дюня , чак на върха да събират такса-слънце лани!За какви 50% се говори по-горе , то носна кърпа няма къде да постелиш!Д.Г.Д. Гръцко ми е по-близо!
24 Ноември 2009 08:15
Tоя келеш (Гагаузов), няма ли да го мята прокуратурата?Колко бели и вреди сътвори...кво го бавят, или не могат да му сметнат золумите?
24 Ноември 2009 09:50
А аз искам проверка на прокуратурата! И всички грамотни хора я искат!!!
Сетила се прокуратурата, че били незаконни концесиите. Значи прокуратурата не си е на мястото!!!
24 Ноември 2009 10:11
chengel
Не могат да му насмогнат на Гагаузов пък и не е само той - очевидно са се задръстили от сигнали, проверки и пр. Важното е Съдът в крайна сметка да раздаде справедливост - дали пък да не се почерпи мъдрост от Крумовите Закони .....
24 Ноември 2009 10:43
Евала на прокуратурата! Посред зима се сетили да проверяват за капанчета и свободни места по плажовете. Достойно ест!
24 Ноември 2009 11:37
Тоя тумор "концесия на плаж" трябва да се забрани изцяло. Има си общини, да си назначат спасители, да си събират каквито там трябва такси и това е. Какво е това чудо чадър до чадъра омазано всичко. Във Валенсия огромен плаж - няма такси, няма концесионер. Всичко от спасители до чистота и грижа за инвалидите е "Комунидат Валенсиана". И не е само там, а тука
24 Ноември 2009 11:44
Когато освен българските туристи , прогонят и чуждестранните с мутрите на концесионерите на плажовете , тогава всичко ще си дойде на мястото. Концесионера ще може сам да си се препича на слънце .“Господин за един ден”. По принцип цялата философия с развитието на туризма в БГ е сбъркана.Вече се се видя до какво води дивашкото развитие на тези райони.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД