:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Реформата ще съкрати почти с 50% дейността на болниците

Около 8000 договора по клинични пътеки по-малко ще сключи здравната каса с договорни партньори, ако се спазват елементарни изисквания, обяви пред Нова тв зам.-министърът на финансите и член на УС на НЗОК Владислав Горанов. В момента те са общо 18 700. Касата работи с над 300 болници, а те сключват отделни договори за всяка пътека.

Очаква се още догодина да се въведат по-строги изисквания за сключване на договор. В момента касата е длъжна да работи с всеки, който има лиценз от МЗ. Според Горанов занапред за договор ще се иска и наличие на апаратура и специалист на постоянен трудов договор. "По причина, че няма лекари на постоянен трудов договор, веднага могат да бъдат премахнати 1000 договора по клинични пътеки. Поради липса на техника могат да бъдат премахнати над 5600 договора. По двете причини общо още 1600 договора отпадат", заяви зам.-министърът. Той даде и пример за лечебно заведение, което не би трябвало да има договор с касата за хирургия: от там показали документ, че хирургът ще идва на работа от 9 ч до 12 ч., показали и друг, според който анестезиологът ще работи следобед. "Нали разбирате как ще се правят операции, при положение че хирургът е сутрин на работа, а анестезиологът следобед", коментира Горанов. Друг пример като основание за "освобождаване" от договор бе лечебно заведение, удостоверяващо, че има договор за скенер с друга болница, която обаче дори не е в същата област.

Промените ще освободят ресурс от около 300 млн. лв., който ще бъде насочен към болниците, в които наистина се прави медицина, обеща Горанов. През 2008 г. здравната каса се опита да въведе подобни рестрикции за договори. След бурната реакция на болниците и на управляващи политици обаче условията за договор отново бяха доста смекчени.
12
1737
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
23 Ноември 2009 22:54
още малко още малко и ще почнат масови фалити, наливане пари за "спасяване" на важните болници и после ще ги вземат на безценица
23 Ноември 2009 23:01
Саде идиоти.
По малките градове и села хората и сега мрат като мухи.
С мизерните си пенсии изобщо не могат да си позволят да ходят на лекар до близкия окръжен град, автобусът на частни превозвачи заедно с градския транспорт в града и им отиде пенсията, та после няма и лекарството да си доплати.
Това не е геноцид, Хитлер с евреите ряпа да яде.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
24 Ноември 2009 00:41
това май е резонно, на базата на увеличаващите се здравни осигуровки... Кой е по - тъп: който бързо забравя или който не помни какво е лъгал вчера? Царска му работа.
24 Ноември 2009 00:52
Интересно, погребалните агенции не са на договр към Здравната каса пък съществуват и процъфтяват.
24 Ноември 2009 07:39
Съкращаване на медицински дейности - разширяване на погребалните такива!
-----------------------------
Блогът на Генек
24 Ноември 2009 09:08
Извинявайте, но каква, според вас медицинска дейност ви осигурява болница, която има 15 лекари, от които 5 са на постоянен договор, а за останалите пише в документите, че идват в болницата от време на време за по няколко часа, а апаратурата, която е нужна за диагностика се намира в болницата в областния град? Сигурни ли сте, че това е болница и че искате да се лекувате в нея? Преди да се изказвате радикално, проверете в колко общински болници картинката е като тази, която описах.
24 Ноември 2009 09:12
Реформата ще съкрати почти с 50% дейността на болниците

Ако съкратите 100% дейността на болниците , разходите ще паднат 100%. Не се занимавайте с половинчати неща.
24 Ноември 2009 09:32
Целта на реформата в най-практическата й част, така както я виждат колегите софиянци е да им осигури овце за стригане в по-големи количества от досегашните. Досега 5 кожи , догодина десет кожи от пациент. Не съм сигурен , че това ще е от полза за обществото.
24 Ноември 2009 12:41
Ако зависеше от мен, всички "реформатори" от последните 20 години, щях да ги пратя да копаят в уранов рудник.
24 Ноември 2009 13:15
Знам , че нещо което работи не се пипа, ако не се измисли по-добро. Е какво по добро измислихте “рИформатори”. В коя област не се на…. Стига сте експериментирали . Все пак здравеопазването и образованието не са опитно поле , те за разлика от другите системи не са свързани само с материални неща.
24 Ноември 2009 14:57
ако се спазват елементарни изисквания
Ех чадо, само ако се спазваха....
Иначе няма лошо малко да съкратим тук там някоя болничка. Предлагам да се започне от "Пирогов". Или тази в Кърджали. Или пък Кубрат. Трябва да се осигурят средства за бутиковите такива. Вие си знаете кои сте
24 Ноември 2009 15:51
Саде идиоти

Кайли, ти понеже не си, прати некой свой близък за операция в "болница", дето хирургът е първа, а анестезиологът втора смяна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД