:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП дава Искра Фидосова на комисията по корупция

Искра Фидосова
БСП подава сигнал до комисията за борба с корупцията срещу съпредседателя на ГЕРБ Искра Фидосова, обяви червеният депутат Корнелия Нинова. Според нея Фидосова е нарушила закона за конфликт на интереси, тъй като в декларацията си не е посочила общия размер на банковите си кредити.

"По-голямото притеснение е, че Фидосова дължи месечно по 6700 лв. за кредитите си, а не е посочила никакво участие в търговски дружества. Как става това с 2-3 хил. лв. депутатска заплата?!", запита Нинова. Тя очаква антикорупционната комисия да каже "има ли Фидосова нерегламентирани доходи, укрила ли е доходи и какъв е произходът на средствата й".

В декларацията си за конфликт на интереси Искра Фидосова не е посочила никакви участия в търговски дружества. Записала е единствено, че е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на училищното настоятелство на ОУ "Д-р Петър Берон" в Монтана. Декларирала е и 4 кредита. Единият е за офис с остатък 40 хил. лв., вторият - за закупуване на жилище с месечна вноска от 2500 лв., а другите два - с месечна вноска 4200 лв. На въпроса участвала ли е в търговски дружества 12 месеца преди избирането си на сегашната длъжност тя е отговорила: "Нямам". Преди да стане депутат, Фидосова ръководеше собствена нотариална кантора.

Пред "Сега" Фидосова коментира, че е попълнила коректно декларацията си. "Нотариалната кантора не е търговско дружество, учудвам се на глупостите на БСП", заяви тя. По думите й срещу декларираните от нея разходи има налични средства, които са посочени във втората й декларация - до Сметната палата. "Това са пари, спестени от работата ми като нотариус през последните 12 г., за които съм си платила данъци и които стократно надвишават вноските ми по кредитите", заяви тя. Твърденията на Корнелия Нинова тя определи като поредните компромати на червените срещу ГЕРБ.
50
3633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
23 Ноември 2009 23:50
Все още не разбирам каква е целта на това упражнение? За всеки е ясно, че един нотариус може да печели 6700 лв. и за час, а Фидосова след като години наред е упражнявала тази професия логично няма проблем да си плаща вноските по кредитите (дано на повечко хора се случва). Факта, че от 3 месеца е депутат и трябва да се задоволи с далеч по-малки приходи (какви неща пиша) не я поставят автоматично в графата "социално слаби". Ако и външния вид да издава известна разточителност, все ще да е заделила някой частен резерв за следнотариалните черни (депутатски) дни. Та, питам се, какво теле се търси тук?

Редактирано от - Аэ на 24/11/2009 г/ 00:00:40

24 Ноември 2009 00:07
В България отдавна е невъзможно да се знае кой с какви пари манипулира, какво инвестира у нас и какво изважда извън границата и какво пропилява за всевъзможни снобски прищявки. Една бакалска сметка показва според признанието на въпросната госпожа, че тя е имала официален доход най- малко 5-6 хиляди лева на месец, за които твърди, че си е плащала данъците. Ами тя госпожата официално е заработвала повече от президента. Не е била глупава да учи за учител или за зъболекар, или пък някъде където да изстисква мозъка си в работа за благото на обществото. Или дето се казва, много нашенци са си монтирали крадливия чип на Симеонча, имплантирали си по едно каменно сърце и тотално са запушили ушите си за стенанието на плебеите. Моралът господа, е загубен тотално. Да са ни живи и здрав и герберите, нали все от едно и също тесто са замесени, само финалната боя им е нова.

24 Ноември 2009 00:34
Колко акъл се иска от един нотариус, че да печели по 5000-6000 лв. на месец? Вижда ми се това да е едно напълно привилегировано заплащане. Защо след като някакъв нотариус, който попълва едни еднообразни формуляри, за което не се иска кой знае колко знания, умения и риск, да получава подобна заплата, а един учител да взема 10 пъти по-малко (да не забравяме, че само допреди 1, 5 г. учителите вземаха 20 пъти по-малко от тази дебеланка-цуцуланка-нотариуска).
24 Ноември 2009 00:41
Имала пари надвишаващи вноските стократно - защо и са кредити.
24 Ноември 2009 01:55
Един нотариус в БГ печели не 5-6 а 50-60 000 на месец, докато нотариусите в САЩ за същата работа не е необходимо да са дори висшисти, печелят по $1000, като по-често това им е допълнителна работа. Шефът на Нотариалната Камара го питаха 5 пъти днес кой ще спечели от новия закон за нотариусите и той се сети единствено за местните данъци, като каза че всички от обществото печелят, като забрави да обясни за печалбата на нотариусите. Натиснете тук
24 Ноември 2009 04:21
Да, нотариусите в САЩ са просто честни хора (Бил Клинтън не може да стане нотариус! - казват им на курса) с поне средно образование, изкарали еднодневен курс за нотариуси и издържали изпита. Те взимат символични такси, примерно 5, може и 3 долара за заверка на документ. Нотариусът заверява само, че лицето еди-кое си, което той лично познава или му е прроверил документа за самоличност, се е подписало собственоръчно под еди какво си. Не удостоверява истинността на написаното и не прави никакво вписване в никакъв регистър.

Нотариусите обикновено са чиновници в банки или други компании, работещи с живи клиенти, тогава често вършат услугата на клиентите безплатно. Или пък са счетоводители, преводачи, продавачи и др. бизнес-пърсъни.

Българските нотариуси, които печелели по 50 хил. лв на месец за "попълване на формуляри" са нещо сюрреалистично. Толкова горе-долу печелят в САЩ банкерите в Голдман след 5-годишна успешна кариера, и то в добра година. Това е фантастичен доход.

България е дивия запад, Клондайк.

"Юристката" Фидосова я видях на ТВ, че е тъпа, не знае да говори български - изпелтечи едно безсмислено изречение, в което три пъти използва една и съща дума, и няма хал хабер от законите (например конституцията).
24 Ноември 2009 06:29
По същата логика трябва да се разпита др. Сергей Дмитриевич как със заплата от 1500 лв.(защото не членува в комисии и не ходи редовно на работа), успява да плаща наем на луксозно жилище в Бояна и да подържа такъв стандарт на живот. Или да запитат Доган какви точно са стопанските дейности чрез които е спастрил 350 хилядарки?
Друг е въпроса, че Фидосова откровенно лъже, че не е имала участие в търговски дружества. Тя е собственик (или поне доскоро е била), на най-големия ресторантски комплекс в Монтана - ресторант "Монтанензиум", заведение на два етажа, с отделна пристройка в която се помещаваше офиса на ГЕРБ, огромна лятна градина и детска площадка.
24 Ноември 2009 07:38
Междупартийни игрички. Знаем - гарван гарвану...А Фидоската е младо гардже. Сочно!
Снимката! Браво на фотографа!
-------------------------------
Блогът на Генек
24 Ноември 2009 08:13
А бе, малко прекалено сочно
24 Ноември 2009 08:25
Не, че е най-важното по темата, но понеже гледам са се изказали няколко човека по въпроса за работата и приходите на нотариусите, да напиша и аз нещо. Приходите на нотариусите са наистина огромни за нашите стандарти, но това не означава, че всеки трябва да дава акъл в какво се заключава работата им и колко трябва да получават. Не знам по каква причина вечно при дискусии за правни промени се правят препратки към уредбата в САЩ, след като тяхната система е коренно различна от правната система в Европа и, аз поне, съвсем не считам да е по-добра. Нека всички тези, които обясняват как се става нотариус в САЩ и колко получава да се поинтересуват и направят сравнение между изискванията, отговорностите, натовареността, компетенциите и заплащането с една Германия, която трябва да бъде нашия пример за добре действащ нотариат, а не САЩ, където на нотариуса само името му е същото. Дали всички изказващи се знаят, че в Германия нотариус може да стане само завършил с пълно отличие, необходим е определен брой години юридически стаж, за една сделка са необходими между 45 и 60 дни, всеки занимаващ се с тази професия има поне десетина служители, подпомагащи го в дейността му, извършват по около 300 сделки на година (колкото нашите за 2-3 месеца) и т.н.
И чак след като изказалите се направят подобна справка и сравнение ще приема мненията им. а ще имат и материал за размисъл.
Иначе, личното ми мнение за повечето нотариуси които познавам е, че са много качествени и компетентни специалисти, даже и да не са в тази професия пак ще имат високи доходи, но сегашния размер на таксите им е наистина прекалено голям и дразни обикновенните хора.
24 Ноември 2009 08:28
Като всичко друго в нашата мила родина и заплащането на услугите на нотариуси и адвокати е раздуто до безкрай, без да се вземат в пред вид реалните стойности на услугата, т.е. всеки в тази свера съдира кожи.Преди година, когато прехвърлях собствеността на МПС ми взеха 30лв. за един телефонен разговор, по който уточниха с "консултант" размера на данъчната оценка по шваке.За това, че някой разлисти някъкъв справочник-30лв.!Е, да не съм единствения клиент за деня?...Ма*ка ви свини ненаядени...
24 Ноември 2009 08:33
Като тегли заем и има стократно повече спестявания госпожата иска да подпомогне банковата система чрез високите лихви, които заплаща.
24 Ноември 2009 09:05
Тук е логично да зададем въпроса:
След като е имала парите от дейността се като нотариус, защо е теглила кредити, които сега да изплаща с готови пари ? Защо ще плаща камара лихви на банката ?
Банковият заем е най-лесният начин да препереш едни пари.
24 Ноември 2009 09:09
Ега ти наглостта...момичето имало "стократно" повече, в буркан банк/може и в СИбанк/, но взема заеми така на олимпийския принцип/ пране на пари?!, а моли ви се, не и не/Ха Ха.
24 Ноември 2009 09:31
А бе, малко прекалено сочно

Е, цяла вечност ще сме кокали, ще сме сред кокали, ще прегръщаме кокали - поне сега да се насладим на малко шарена мръвка, със сланминка.
-----------------------------------
Блогът на Генек
24 Ноември 2009 09:33
На мен ми направи впечатление и нещо друго, дви 4 цифрени числа"как със заплата, като депутат 2500- 3000 лева ще изплаща..."Кога достигнаха тези заплати в условия на криза?! Овърлорд Митев и другите ще кажат изоставаш и мИлчиш...Ха Ха.
24 Ноември 2009 09:35

Кат Я гледам на КАНДРОТО ...... " Алал " да и са парите.....
24 Ноември 2009 09:36
Да... е такива ГЕРБ-ери ще му изядат главата на Бат Бойко! Щото е ясно че в България има няколко добре организирани мафии и една от тях е нотариалната... изходът е едни - рязко увеличаване на броя на нотариусите съчетано със операция чисти ръце (за изясняване на доходите) и строг контрол! Ма кой ли ще го направи? Пред мафиите на нотариуси, адвокати и пр. ББ ще изглежда ъ... жалък, а това не е добре за имиджа знаем. Е тая Фидосова - вижте я - направо е стъпила на врата на генерала... Бедни ми бедни ББ, какво ли още те чака.
24 Ноември 2009 09:43
учудвам се на глупостите на БСП", заяви тя.

Аз пък не се учудвам
Всички имотни сделки минават през нотариус и неговата такса е в зависимост от стойността на сделката. В последните две-три години за софийски нотариус се записваше час за седмица напред, че и повече. Сами си направете сметка колко е печелила една нотариални кантора. И тези закони не са от настоящето правителство, май
Иначе заемът може да е теглен по няколко причини - парите са били на срочен влог за по-висока лихва, нужда от свои пари за голяма сделка, пране на пари...
24 Ноември 2009 09:46
milcho, деутатската заплата е равна на три средни заплати за страната. Колкото повече се вдига средната заплата, толкова повече взимат депутатите. От 1991 г насам, мисля.
24 Ноември 2009 09:55
"Имала пари надвишаващи вноските стократно - защо и са кредити."- аслъ ЗАЩО?
24 Ноември 2009 10:13
В нейния случай (и не само) кредитите са необходими за да си y закони имането!!!
24 Ноември 2009 10:20
От БСП не им остава друго освен да се главичкат като Дон Кихот с вятърните мелници. Важното е да се каже че на Пешо камилата опасла тревата в градинката пред Президетството, пък после Пешо да доказва че немал бил камила! Та и тая Нинова - вчера я мернах по някаква ТВ с такъв сериозен тон като че ли си вярва
Ако един Нотариус не е в състояние да поеме подобни харчове, значи трябва да си скъса дипломата и да я закачи до червените прашки на Станишев.
24 Ноември 2009 10:42
6 700 само за вноските по кредитите. За да си поддържа линията ще и трябват оше 1000-1500. За къща, дрехи, туй-онуй още толкова. Ми те станаха 10 000 на месец. А заплатата покрива 1/3. Плаче за една хубава ревизия Фидосова, но надали ще и се случи.
24 Ноември 2009 11:17
Аз пък чакам все още да чуя обяснението на Курнелия за онзи случай с Шарланджиева, А.Александров и Р.Овч покрай В.Топлото
24 Ноември 2009 11:30
http://frognews.bg/news_17349/
24 Ноември 2009 11:49
Може да има богат любовник, който да й плаща вноските по кредитите...
24 Ноември 2009 12:11
Любовникът богат си е баш конфликт на интереси...
24 Ноември 2009 12:54
Джанкайте се форумци за доходите на Фидосова , а още Ф.Димитров ви подсказа , че се осигурява усилена работа за 50-60 години за в бъдеще на адвокати , нотариуси, съд.... всичко , което е свързано с преразпределение. Приеха си и съответно законодателство и естествено тарифи. Сравнете само тарифата за едно нощно дежурства на хирург от спешна помощ "Пирогов" и 5 минути работа за талант , като Фидосова и е достатъчно да спорим. Не сравнимо , иска се много талант +труд от доктора за да я стигне. Доктора трябва да работи цял месец без шанс да я стегне колкото тя изкарва за ден. На доктора какво му остава , да се корумпира или...
24 Ноември 2009 12:56
до Аз: А бе тия, какви свръххора са нотариусите ги разправяй на тия на полето. Вече е пълно с висшисти, чиято работа е на порядък по-сложна от тази на нотариусите и не могат да докарат и 1000лв. на месец. Тази теза, че нотариусите само си разбирали от работата и трябвало да се самооценяват е повече от тъпа и ретроградна. А във Франция и Германия, обществото не е издухало нотариусите както в САЩ, просто защото там то е по-консервативно и нотариусите са се окопали от векове на позициите си. Поради което най-богатите страни в Европа едвам минават производителността на 4-те най-бедни щата в САЩ. Хайде, като са толкоз умни нотариусите, дето познаваш да почват да дават реален принос на обществото, при което и с милион на месец няма да ме дразнят.
24 Ноември 2009 14:10
След като парите на Фидоскака стократно надвишават вноските по кредитите, защо й е да тегли кредити и да плаща лихви? Нещо тука работата е много съмнителна.
24 Ноември 2009 14:22
Ама тя къде е работила като нотариус - в София или в Монтана? Щото ако е в Монтана - за какви суми по сделки става дума в тоя обрулен район? Нали точно Враца, Монтана и Видин ги наричат СеверозападНАЛА България Там земята е най-евтина - допреди 2-3 г. сделките бяха по 80 лв/дка, а пък другите недвижими имоти бяха с възможно най-ниските данъчни, съответно и пазарни оценки и сделки почти нямаше. А пък и нотариалните такси обикновено са по данъчна оценка. Безработицата е от най-големите и пр. и пр.
24 Ноември 2009 14:55
Daman, точно за такива като теб писах по-горе. Нямаш си и понятие от работата на нотариусите, но даваш оценка дали е сложна или не. Както вече споменах между европейските и американските нотариуси само името е същото. И да ти кажа, предпочитам българския модел да се доближава до германския, където един нотариален акт е около 15 страници, а висококвалифициран юрист проверява документите около 2 месеца, отколкото до американския, където икономистите, а не юристите ръководят процеса. Препратката ти към икономиката е леко неудачна в случая, защото говорим на първо място за сигурност и документална изрядност на сделките. И аз мога да ти дам примера, че в Германия цените на имотите почти не са паднали, а срива в САЩ докара световна криза, но едва ли и в твоя и в моя пример главните действащи лица са нотариусите. Прочети малко уредбата в различните правни системи, може и да разбереш, че нещата, които в Европа са задължение на нотариусите, в САЩ се изпълняват от други органи, които пък също не работят без пари. Колкото до тарифите - вече си написах мнението, но това са различни въпроси и е добре да не се смесват. И накрая - за реалния принос, ако не можеш да го оцениш едва ли ще успея да те убедя. Само за момент се опитай да си представиш, че всички нотариуси у нас изведнъж се откажат и станат скъпоплатени адвокати (нали не мислиш, че хора с подобна квалификация ще гладуват), а тяхната работа се заеме от държавни чиновници без правна квалификация и на 300 лв. заплата! Гарантирам ти, че за 2 месеца ще се сътворят такива безумия, които после 50 години ще оправяме. А загубите за бизнеса ще са милиарди.
24 Ноември 2009 15:39
Игрите са толкова прозрачни, че чак те заболяват очите. Интересно ми е друго - защо всяка партия си отглежда по едно (най-малко едно) публично прасе и умира да го кипри на първия си ред.
24 Ноември 2009 16:55
Крадецът вика: Дръжте крадеца!

Нима бсп реши проблема с откраднатите милиони от здравеопазването, образованието, отбраната, инфраструктурата, околната среда по време на управлението на тройната коалиция?
Сега се хванали с Фидосова или Федоросова. За пореден път комунистите се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата и да омаскарят някой друг.
Кога комунягите ще отговарят за наглите кражби които извършиха заедно с турските си ортаци?

















24 Ноември 2009 17:06
Мисля си и пресмятам, тая добре отхранена девойка, като нотариус требе да е "изповядала", цяла Монтанска епархия барабар с фитките и топа на поп Андрей, та да докара 100 иляди спестени пари...Мале мила "к, во произвежда един нотариус", че за спИчели толко пари, без разходите за "офиси", заплати и консумативи... Както казва Марсиянеца, високоотговорни кАпЕталисти-нотариуси...Ха Ха.
24 Ноември 2009 19:07
Искра Фидосова ако си е водила тефтерче, като на Левски, в което да пише всеки ден приходи и разходи ще се види, че каквото е изкарала като нотариус не стига само за това което е изпапкала, камо ли за други разходи и понеже го знае много добре се е застраховала и е взела кредит с който да оправдава неоправдано високия стандарт на живот. Ама те всички бандитчета така направиха. Взеха големи кредити, накупиха имоти на безценица по престъпен начин и го удариха на живот. Сега изобщо не се притесняват, че банката ще им вземе някой имот. Един имот, който струва 10 млн., го купуват за 4 млн., като го залага и взема кредит от банката 10 млн. После спира да плаща заема и банката му взема имота. Той се е нагушил с 6 млн. и не го интересува банката какво ще го прави въпросния имот и на кой ще го продава. Тука обаче има някой, който е обран и схема по която се извършват такива обири. Във всеки град има имотна мафия /в която влизат адвокати, нотариуси, банки и др. /, която само с това се занимава . Издирва хора, които са наивни или беззащитни и им пребарва имотите на безценица по всевъзможни начини.
24 Ноември 2009 19:25
Фидосова е олицетворението на две от най-нетърпимите за народа ни порока - несправедливостта на държавата и безочието на управниците. Борисов бързо трябва да си спомни, че именно реакцията ни срещу тези неща го качи на гребена на вълната и да се замисли колко време й трябва на нотариуската, за да превърне подкрепата за него в отвращение и неприязън.
Нали няма нужда да обяснявам защо феодалната ни нотариална система ... доскоро във Велинград имаше един нотариус, един през всичките последни 12 години, въпреки, че даже според пародията на закон трябва да са най-малко двама ... е пълно отрицание на свобода, конкуренция, по-добро обслужване, та ако щете на възможността един юрист да упражнява професията си, без да играе по свирката на мафията? Или че флумастерите, с които Фидосова дирижира депутатите са нещо друго, освен най-нагло безочие?
24 Ноември 2009 20:43
Основният въпрос: Защо човек, който има достатъчно пари ("стократно повече", отколкото му трябват) ще тегли кредити от по няколко хиляди лева? Аз, на нейно място, не бих го направил, дори само за да не си губя времето да чета и асимилирам ситно изписаните условия на банката.
Проверката: Всеки нотариус води дневник и издава фактури за получените от него суми, върху каито плаща данъци. Поне при нотариуса, който ползвам е така. Какви ли са доходите на един нотариус в Монтана, районът с най-ниска делова активност в страната.
24 Ноември 2009 20:51
Вземането на заем от банката и изплащането на вноските с черни пари е ВЕЛИКОЛЕПЕН начин на ПРАНЕ. Е това е добър урок, който горната кака предлага на други , които не са усвоили този маниер, . Изобщо изобретателността на нашенеца в тази област е особено голяма.

24 Ноември 2009 21:13
27.08.2009 19:23 БГНЕС
"Продължава разплитането на имотните измами, по които бяха задържани 7 души. Едно от пълномощните, намерени при обиски в домовете и офисите на арестуваните, е заверено от помощник-нотариуса на Искра Фидосова, която в момента е депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента...."
Не зная точно кога са арестувани измамниците, но още преди съда да им е наложил постоянна мярка за неотклонение прави впечатление следния израз в статията: " Разследващите са категорични, че в схемите на арестуваните няма замесени нотариуси."
За подробности: Натиснете тук
24 Ноември 2009 21:24

Оставете убавата жена на мира, бе...
24 Ноември 2009 21:30
Змей, ама и на тебе ли не ти е ясно за що иде реч?! Тая история е стара, като демокраДията ни...Нейсе.
24 Ноември 2009 21:42
Ееееееееееее... как така ще я оставите убавата жена на мира? Ми тя не може да се контролира, ще вземе да се пръсне от плюскане!
Сериозно, бива ние да я оставим, но само ако я подхване прокуратурата. Тази практика да не се закачат управляващите докато не им свърши мандата трябва да се прекрати, веднъж завинаги!!!
24 Ноември 2009 21:50
Ами нали всяка година си пуска данъчна декларация, толкова ли е трудно да се провери?
24 Ноември 2009 21:52

Прашинке, това беше отглас на един стар виц:
Въпрос към радио Ереван:
- Как да отслабне една възпълна дама?
- Диета.
- Пробвахме, не става.
- Фитнес!
- Не може, изморява се.
- Тогава да върти обръч.
- Не влиза в обръча даже.
И тогава се дочува слабия глас на радио Истанбул:
- Оставете убавата жена на мира, бе...
25 Ноември 2009 00:33
до Аз: Е какво си ми заредил думи, то е ясно вече какво работиш. Та сега, купувам си апартамент и плащам на нотариус 2000лв., обясни ми стъпка по стъпка какво прави нотариуса за тези пари. Нищо. Секретарката изпринтва нотариален акт, влизат двете страни (а за коли, дори и не влизат да безпокоят нотариуса за 100лева) и нотариуса удря подпис, за което в закона е заложено да струва няколко хилядарки. И обясни ми тази магия - Фидосова спазила закона 100% като не е декларирала доходите от кантората си. Кой е редил този закон, кой е правил тази форма и нотариусите нещо божествени ли са та хем да могат да спазват закона, хем да не декларират доходите си като останалите.
25 Ноември 2009 01:02
Дамане, за да ти е нотариалната такса 2000 лв, значи апартмента струва около 600 000 лв. Струва ми се, нещо послъгваш. Другия (по-вероятен вариант) е да не си разбрал, че си платил и местен данък, който не отива при нотариуса, а в Общината и е най-големия разход на плащащия, има си такса вписване, която пък отива в Службата по вписвания, има ДДС и т.н. Затова ти казвам, че правиш сметки, а дори не знаеш какво смяташ. Самият нотариус има големи разходи, за които ти дори не подозираш - наем или закупуване на кантора, поддържане на огромен архив, такси в нотариалната камара (около 10 000 на година), споменатия ДДС, заплати на персонал (поне 3 души са задължителни според мен), специални компютърни информационни системи, ток, телефон, интернет, консумативи и т.н. Истината е, че не живеят никак зле, но и отговорността им е голяма, а само ако знаеш как за абсолютни глупости им налагат глоби по 5 - 10 000 лв., може би ще се сетиш, че освен събиране има и изваждане.

п.п. Да ми кажеш само къде ги продават тия принтери, дето принтират готови нотариални актове? Ако и да не съм нотариус, хубава работа ще ми свършат. Да кажеш, че един юрист само принтира текста е същото, като да кажеш, че хирурга само реже с ножа, а архитекта си рисува.
25 Ноември 2009 16:51
Аз,
Аз пак не разбирам съвсем (живея в САЩ от 15 години и жена ми е нотариус от десетина години) за какво са нотариусите в България и какво може да пише в един нотариален акт от 15 страници.

Не ли по-добре да има единен общински регистър на имотите? Всеки имот се описва там още при акта за приемането си, с номер, размери, граници и т.н. След това се сменят в регистъра само имената на собствениците. При промяна размера, границите и др. се засича автоматично със съседните имоти. Там се отмятат и данъците, и издадените разрешителни за ремонти. Какво има да се проверява месеци наред?

Същото и в здравеопазването. Единна система с инфо за всеки осигурен, с ЕГН, с джипито му, с цялата налична здравна и финансова информация.

Кой има и кой няма интерес от такава система?

Същия проблем стои и пред американското здравеопазване, които разхищава поне половината на харчените пари поради дублиране (и триплиране-квадруплиране) на разходи и точене на пари от алчни лекари и други играчи.

Отделно е въпроса колко "високо квалифицирана" може да е една явно тъпа женица, която не може да приказва смислено едно изречение на родния си език и явно не е чела (или не може да запамети или разтълкува елементарно) конституцията.

25 Ноември 2009 16:58
Единственото нещо, което прави американският нотариус е да удостовери, че това са лицата (лицето) и те (то) саморъчно са (е) подписали/о този документ в негово присъствие на този и този ден еди-къде си. Залепя златен стикер, удря датен печат и се подписва. И затова му се плаща такса три или пет долара.

Българския закон според мене е написан, за да ражда корупция, рекет и беззаконие, да затруднява и оскъпява сделките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД