:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмите ще си връщат ДДС само след ревизия

Инструкция на шефа на НАП нарежда на данъчните да бавят данъчния кредит
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Само преди два месеца ускореното връщане на ДДС на фирмите бе приоритет в работата на НАП, както уверяваше шефът на приходната агенция Красимир Стефанов (вдясно).
В началото на миналата седмица шефът на НАП Красимир Стефанов е наредил на всички териториални поделения да задържат максимално дълго възстановяването на ДДС на фирмите. За това сигнализираха бизнесмени. Указанието е публикувано на 15 ноември, неделя, на вътрешния сайт на данъчните и гласи, че при искане за възстановяване на налога в големи размери на фирмата трябва да се назначи първо ДДС ревизия, която по закон продължава до 4 месеца.

В указанието не са посочени конкретни прагове, над които фирмата трябва да се проверява, но според шефове на териториални поделения на НАП в страната Стефанов още в понеделник устно им е разпоредил да протакат максимално възстановяването независимо от сумите. Причината да не се посочи праг в писмения документ е, че няма законово основание за това.

Ускореното възстановяване на ДДС бе едно от обещанията на ГЕРБ преди изборите като средство за борба с кризата. Бизнесът настояваше държавата да се разбърза, защото в разгара на лятото НАП бе задържала 620 млн. лв. ДДС. Впоследствие НАП редовно отчиташе, че връща постепенно тези пари на фирмите и по последни данни сумата е стопена до 350 млн. лв.

Пресаташето на НАП Росен Бъчваров призна пред "Сега", че има такава инструкция, но изтъкна, че причината била масовото разрастване на ДДС измамите от началото на годината. Анализът показал, че допълнително установените след проверки задължения към бюджета от страна на фирмите са 748 млн. лв., което е над три пъти повече от същия период на 2008 г. Положението било много зле особено при износителите - разминаванията между декларираното от нашите фирми и информацията, която идва от специалната мрежа за обмен на ДДС информация в Евросъюза, е вече за над 480 млн. лв., изтъкна Бъчваров.

Назначаването на специална ревизия преди връщане на ДДС ще удари най-силно именно износителите. Сега законът задължава НАП специално на тях да възстановява ДДС всеки месец. "Ако почнат и на тях да правят ревизии за всяка по-голяма сума, не знам къде ще му излезе краят", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той подчерта, че ако информацията се окаже вярна, това ще означава, че НАП прави точно обратното на това, което бизнесът иска от правителството.

"Правят глупости", коментира лаконично финансистът Емил Хърсев. Той подчерта, че всяка такава проверка отнема поне 2-3 месеца и това означава забавяне на данъчния кредит с около 3-4 месеца.

-------ПО ЗАКОН

Неправомерното задържане на ДДС от държавата в момента не е наказуемо. При обсъжданията на промените в данъчните закони депутати предложиха държавата да възстанови ДДС-то с наказателна лихва, ако ревизията не докаже злоупотреби. Същото обещава министър Симеон Дянков при всяко посещение в провинцията. Промените обаче все още не са минали през парламента. В същото време натрупването на невъзстановения налог в хазната, особено ако става въпрос за големи суми, "пази" бюджета от излизане на сериозен дефицит.
36
6745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
23 Ноември 2009 23:08
Вива ла бюрокрация...
23 Ноември 2009 23:34
А бе, казвах аз, че тия от ГЕРБ са идиоти, ама кой да слуша...

Щяха да съкращават сроковета за връщане на ДДС, пък сега се пенявят, че фирмите искат да крадат ДДС. Ами, нали за това, бе тикви, бе въведен дългия срок за възстановяване. Ама то нещата стават не само с дрънкане, а "трябва и акъл". А де го ?
24 Ноември 2009 01:18
а НАП от мургина как ще си върне ДДС то не става много ясно ???????
а фирмите ще си го върнат най-вероятно след средата на другата година като се преразгледа бюджета и то при условие че не са фалирали
абе купон ви казвам таз държава на фалит отива ми се чини аре аз да бегам за пуканки да не изпусна шоуто аре живи и здрави от мен
24 Ноември 2009 01:34
Тия са луди по цялата глава!

Ще разкажат играта на бизнеса!

Иначе тия дето са в охранителния и банковия бизнес може и да не пострадат, зер с ДДС си нямат работа.


Проститутките по магистралите дето ще ги построи ББ също няма да пострадат.
Зер и те не начисляват ДДС.

Дойде царството на Пъдаря!

Честито ти народе!
24 Ноември 2009 01:43
Сега ще се отвори работа за проверяващи и симпатизантите на ГЕРБ (Граждане за Ефективна Разруха на Бизнеса) ще се уредят със сладки службици да изнудват и шантажират бизнеса покрай ДДС-то.

Цяла армия от професионални шантажори ще потопят бизнеса в България!

24 Ноември 2009 07:23
Красимир Стефанов не беше ли от екипа на Мургина? Демек кадър на тройната коалиция. Ми как няма да саботира ББ... имеет си хас...
24 Ноември 2009 07:35
Ммммда!
-------------------
Блогът на Генек
24 Ноември 2009 07:50
Положението не е зле при износителите, а при вносителите.
Те имат навика да си загубя фактурата с която са купили от ЕС и да си начислят ДДС-то върхо по-ниска стойност.
Или да си начислят на истинската, но след продажбата на стоката в България да продължават да я водят на склад и да не внасят ДДС-то.
Там са и разминаванията по ВИЕС - износителя от ЕС декларира 10000 евро, тук вносителя декларира 5000 евро стойност, т.е. ДДС-то е с 1000 евро по-малко.

При износителите за ЕС се изисква много подробна допълнитела документация, която доказва фактическото доставяне на стоката до получателя й в ЕС. Ако, той, получателя в ЕС, не е декларирал получаването на тази стока, или го е направил на занижена стойност, това е проблем на неговата държава и нейното ДДС.

Та стига популизъм.

Истината е, че пари нема !!! И понеже от бизнеса в тази държава единствените работеши що-годе фирми са износителите, то към тяхното ДДС посягат, за да се напълни бюджета.
24 Ноември 2009 08:15
Много пенявене, много разбрач, много рев на честен бизнес.А всичко е просто.Край на годината , пАри нема, плана на НАП е закъсал или на ръба.И в средата на ноември се пуща депеша от мъдрото руководство с която се нарежда на териториалните дирекции ДДС да се възстановява с проверки само в ограничени случаи, при които изтичат задължителни срокове.Останалите -да им се намери повод да идат на ревизия, която пак ще им възстанови ДДС, ама догодина.И това не е измислено от Мони Пицата, а си е практика от години.Практика установена от другарите от ЦУ на НАП, които пак са си там и пак са си същите и на които хер Флик се доверява възлагайки им извършването на широко рекламираната реформа на приходната администрация.И на която реформа скоро ще и сечуе гласа.И ще пада голям рев и голям смях.
24 Ноември 2009 08:20
Самотен Глас на Разума
24 Ноември 2009 08:52
Какво стана бе ГЕРБ?
Нали обещахте 2 000 000 000 лева от митниците? Ми това е увеличение на митническите измами! Май и кадрите ви почнаха да си пият мастиката с митничарите!
24 Ноември 2009 08:54
Само да попитам:
1. Знаел ли е министър Дянков за указанията на Кр. Стефанов ? Като видях оптимизма му в предаването на Ризова в неделя, нещо ме кара да си мисля, че е знаел.
2. Ако не е знаел, какви мерки ще предприеме спрямо ръководството на НАП ?
3. Не счита ли тези указания, както и готвената реформа в НАП за сабатаж на правителството на "ГЕРБ" от ръководството на НАП, назначено от тройната коалиция ?
И да допълня, че са спуснати месечни лимити за възстановяване на ДДС по дирекции до края на годината.
24 Ноември 2009 09:11
Тим написа: Сега ще се отвори работа за проверяващи и симпатизантите на ГЕРБ (Граждане за Ефективна Разруха на Бизнеса)....
Тим, разрешаваш ли една поправка - Генерал за Ефект.....
Благодаря предварително!
24 Ноември 2009 09:15
Разбира се, че Дянков знай, че се бави данъчния кредит. В края на годината ще се окаже герой, като е стопил до нулата наследения бюджетен дефицит.
24 Ноември 2009 09:16
Бирникъ я моля те изкажи се професионало. Възможно ли е да се открадне ДДС без съдействието на някой бирник? Щото сички дето познавам твърдят в един глас че без съдействието на чиновниците ДДС не може да се открадне.
24 Ноември 2009 09:22
Отговорам на RumenS - НИКОГА !
24 Ноември 2009 09:29
Нявга, не желаейки да внасям ДДС без да знам за какво се разходва, декларирах, че в моя еди коя си смека при ДСК съм депозирал дължимия ДДС и че и аз самият нямам правото да го тегля. Пратих декларацията на Христина Христова-министър на Финансите и след време за мое очудване се въведоха ДДС сметките. Според мотивите ми тогава, че и сега, ако мислено разделим ДДС по видове разход, който желаем да бъде изхарчен в някой сектор, то тогава може да се въведат няколко сметки. Примерно: за спорт, за здравеопазване, за образование. Единствено задължително е, да се начислява някакъв процент като данък отбрана, и само той да се внася от дължимия ДДС към бюджета. И така, искате да се развива образованието, влагате ДДС в сметка ДДС-"образование", искате да се развива здравеопазването - влагате ДДС в сметка "ДДС-здраве" и т.н. Накрая ще се види какво е казал този референдум.
24 Ноември 2009 09:56
Бизнеса доста подпомогна ГЕРБ на изборите, ама сега нещо.....
24 Ноември 2009 10:03
Фирмите ще си връщат ДДС само след ревизия

В такъв случай такава ревизия не трябва да надвишава 48 часа! Иначе си е просто стария Държавен грабеж спрямо изрядните фирми. И от къде на къде някой съвестен данъкоплатец трябва да понася щети заради неизряден! Държавата да си въведе разумни и естествени Закони, Наредби, практики и прочие; да си извършва необходимите проверки on-line и да плаща така както изисква от фирмите!
24 Ноември 2009 10:46
Красьо-данъчният беше дясната ръка на кака Мара. Нека не го забравяме! Назначен е от квотата на БСП от правителството на Станишев-Дмитриевич. Какво точно да очакваме, толкова си може .
24 Ноември 2009 10:49
аре ся нап били виновни - това си е политика на всички правитества от 97 година насам. герб естествено избраха да не правят нищо по различно.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
24 Ноември 2009 11:11
какви фирми? онзи ден четох, че от 1, 200, 000 фирми се били пререгистрирали само 200, 000.
останалите МИЛИОН "фирми" явно са фантоми, създадени за мушии, една от които е източване на ДДС.
реакцията на боклука хърсев възприемам като индикация за правилен ход на властта.
24 Ноември 2009 11:12
Аз съм възмутен от непрекъснатите дивотии с които си реже клона Герб. Съжалявам, че гласувах за тях.
Най-странното е, че нищо не правят по случая Мургина а продължават да стопират бизнеса в такъв труден момент.
24 Ноември 2009 11:23
абе ти май си забравил за кого си гласувал, я провери пак
24 Ноември 2009 12:07
В момента всички сметки от бюджета за плащане по европейски проекти са изпразнени и междинните и окончателните плащания се отлагат за догодина. В момента наса народ е на нокти, защото тези плащания ги бавят за някои повече от половин година.
24 Ноември 2009 12:46
Че то и досега всяко "връщане" бе съпроводено с финансова ревизия. И понеже тя може да се проточи с месеци..оставаше надписа над Дантевия "Ад": Надежда всяка тука оставете...
24 Ноември 2009 13:14
Държавата и преди се държеше като мошеник и сега продължава. Може би е полезно за бюджета, но едва ли вдъхновява хората да плащат данъци. А данъците се плащат в два случая - когато има реални наказания и когато реалните наказания превишават ползата от кражбата.
24 Ноември 2009 13:17
в допълнение по темата за данъците:
В Абу Даби правят off shore zone - 100% освободени от данъци и формалности по банковите дела и транзакции .....
Хората очевидно разбират от бизнес и привличане на инвестиции - тука инструкция за забавяне връщането на платен ДДС и доказване че не си камила!!!
24 Ноември 2009 13:41
Ironside
[Златен]
24.11.2009 г. 09:15:53 Разбира се, че Дянков знай, че се бави данъчния кредит. В края на годината ще се окаже герой, като е стопил до нулата наследения бюджетен дефицит


Точно в това е проблемът. И врътките с президентската сметка, както и незахранването на сметките и на доста други бюджетни разпоредители целят запушването на спешни и неотложни дупки и отлагане на плащанията за догодина, за да се върже тазгодишиния бюджет. Но тогава огромна дупка ще зейне през 2010 г. и отново ще даде повод да ни кажат да затягаме още коланите, да се отложи повишаването на пенсиите и заплатите, да се орежат разходите за здраве, образование, земеделие и т.н. Ако се влезе в тази спирала, лесно излизане няма.
24 Ноември 2009 14:23
Започвам да си мисля, че тези от ГЕРБ имат съветска школовка. Има една руска поговорка, че "когато се сече гора винаги хвърчат трески". За ГЕРБ-ерите най-важното е бюджетът (гората), който по определение се пълни най-много от ДДС и акцизи. А какво ще стане с бизнесът (треските) - на никой много, много не му пука. ГЕРБ се мъчат да управляват държава, а не граждани (данъкоплатци)! И в това им е грешката.
Нищо добро не ни чака, при тези мерки. Държавата се превръща в неизряден платец, който за разлика от всички неизрядни кредитополучатели, които носят отговорност, си мести оная работа от левия крачол в десния.Предишните (чрез поръчни на "наши" фирми) крадяха от бюджета (нашия и този на ЕС) сегашните искат да крадат директно от фирмите (неплащайки лихви за забава при възстановяване на ДДС)!!! Как се нарича ТОЗИ "ЕФЕКТИВЕН" МЕНИДЖЪР, който имайки задължение и налични пари, предпочита да забави задължението си и да му плати и лихви отгоре, наместо да го плати без лихвите?!
На вас оставям да си отговорите!!!
24 Ноември 2009 17:42
сценичното дуо тиквата и пицата почват да играят сценария "доброто и лошото ченге". бойко обещава на кило, а дянков само събира пари, но отказва да дава. накрая за неизпълнените обещания бойко се оправдава с "аз ви давам пари, дянков ви ги взема"
24 Ноември 2009 18:40
Глей ги ся тея, герберчета, да даваш пари за слухови апарати/Китайски били/ мноого бре, да не даваш пари и да стискаш, щот не знаеш кой български китаец ще те измами и ще оди на екскурзия в чужбина с народни пари...не мой така бюрокраДия било./медийни манипулативни изгъзици/ Нема управия, а истината ще лъсне чак след конкретна проверка, но тогава "сестри" няма да има, даже и котараци...Ха Ха.
24 Ноември 2009 21:18
Петър се е отрекъл о Христос на трети петли, а тука гласувалите за ГЕРБ още на първи започнаха да си скубят брадите.
24 Ноември 2009 22:40
Петър Петров,

Тия хора имат акъла на отречественофронтовци, живеещи от елементарен популизъм.
Леви, леви и пак леви.
Те най-мразят тия дето печелят най-много чрез производство.

Това да се налага като държавна политика ощетяването на съвестните производители е напълно деморализиращо.

Това днес да кажеш едно, а утре друго във връзка със стопанска политика и законодателство е глупост и отново деморализиращо. Какво да палнират производителите на алкохол? С акциз или без акциз. Ще им връщат ли ДДС-то или кога?

Ще ги обърнат на маймуни за нула време.
24 Ноември 2009 22:46
Любомир Дацов: Бюджет 2010 продължава социалния флирт на Станишев

24.11.2009 , "Труд"


Ситуацията в момента е много интересна. Тогава, когато трябва да се дискутира основният годишен закон на държавата, много повече работа имат социолози и психолози, които ни обясняват кризата, отколкото икономистите. В това нямаше да има нищо страшно, ако не трябваше да дискутираме професионално по Закона за държавния бюджет за 2010 г., от който зависи най-общо хляба на масата на всеки от нас през следващите години. Ако много българи симпатизират на поведението на Елин-Пелиновия Андрешко, тези симпатии не се споделят от чуждите инвеститори.

Трябва ли да се напомня, че възстановяването на икономиката и постигането на устойчив икономически растеж зависи в голяма степен от доверието и нивото на чуждите инвестиции в България? Всеки професионалист знае, че те се управляват на база сигналите, които излъчва правителството. И именно тук идва големият проблем на бюджет 2010 - освен че не е дори правилен сбор от цифри, непрекъснато се намират “технически грешки” (какво ли е правил целият Министерски съвет?), трудно се разчита информацията за много по-важните неща: какви политики се залагат, какви реформи ще се правят и как ще се правят. Всъщност става въпрос ще бъде ли сменен дневният ред на предишното правителство, в което социалистическата партия не искаше резки стъпки и реформи.

За мое голямо учудване разликите между двете правителства са много малки. Хората като мен очакваха наистина да има балансиран бюджет за 2010 г., а не дефицит. Или ако има дефицит, той да отиде за намаляване на социалноосигурителните вноски или за инвестиции. Според мен това е основата на ефективната антикризисна политика. Вместо това виждаме едно флиртуване със социалните разходи по подобие на правителството на Станишев. Ефектът от това върху структурата и стабилността на бюджета е силно отрицателен. Ще трябва да минат поне десетина години, за да може да се преодолее този негативен ефект върху бюджета (от 30-31% от всички разходи социалните разходи нарастват на 37-38% за 2010 г.). Простичко казано няма да има достатъчно пари за нито една друга сфера.

Как ви се струва, какво си мислят чуждестранните инвеститори, когато чуват, че бюджетът не е бюджет, защото е плаващ и ще бъде променен през годината в зависимост от това “както дойде”?

Научаваме чрез пресата, че бюджетът ще бъде увеличен със 150 млн. лв. за национални доплащания в земеделието, с 450 млн. лв. за здравеопазване и т.н. Дотук дефицитът става над 1, 5% от БВП, освен ако не се намерят допълнителни приходи. Но тогава правителството ще трябва да си признае, че малко е манипулирало оценките на макрорамката и приходната част.

Моята лична оценка е за реален растеж на БВП за следващата година от 0, 5% до 1%, ако правителството не се намесва в естествените процеси на възстановяване на икономиката или ги подпомага. Това са 280-300 млн. лв. допълнителни приходи

за бюджета само от играта с макрорамката. Щеше да бъде много интересно, ако в доклада към бюджета за 2010 г. имаше аналитична част на еластичностите и ефективността на събиране на данъци. Т.е. има някои малки разминавания между декларациите за “големите” резултати, постигнати последните месеци на приходния фронт, и това, което виждаме като прогноза в бюджета.

Необяснимо е защо е толкова ниска оценката за ДДС - по-ниски са били приходите в реално изражение до 2004 г. За онези, които обясняват това с намаления внос, ще напомня, че ДДС само по-лесно се събира при внос, а е данък върху цялото потребление. Същото важи и за връзката пенсионни вноски - данък общ доход. Факт е, че спадът през 2009 г. и заложените приходи за 2010 г. от социалноосигурителни вноски спрямо същия по характер и данъчна база на данъка върху доходите се различават неприемливо. Ако допуснем, че ефективността и събираемостта на данъците се върнат на реалните нива от 2007- 2008 г., то има резерв за допълнителни приходи около 0, 3-0, 4 на сто от БВП.

Играта с приходите, особено когато те се подценяват, никога не е била проблем от бюджетна гледна точка, защото това означава генериране на резерв и постигане на по-добър баланс. От макроикономическа гледна точка дефицит от 1, 5% от БВП за следващата година също не е проблем, стига да се осигури външно финансиране и това да е последният дефицит през следващите години.

Лично аз съм притеснен от структурата на разходната част на бюджета и липсата на ясно дефинирани политики. Защото, ако сега част от разходите се овладяват или скриват с административни и счетоводни мерки, през 2010 г. това няма да е достатъчно, а през 2011 г. ще е невъзможно. А и нали на всички е ясно, че ако искаме да имаме конкурентна икономика, да станем част от ERM II (чакалнята за еврозоната) и еврозоната през следващите години, трябват истински реформи. И за да не се открива “топлата вода” наново, бих напомнил, че има много свършена подготвителна работа от администрацията по тези реформи. За да не давам пример от другите сектори, ще напомня, че в Министерството на финансите има разработен нов съвременен закон за устройството на държавния бюджет, който чака ред от години. Същото важи и за парещите проблеми на здравеопазването. При тази непрозрачност и неяснота за плановете в сектора е хубаво да се обясни, че красивите думи за делегирани бюджети на болниците, които изплуваха преди няколко дни, не означават нищо друго освен връщане на съществуващата система от Живково до Жан-Виденово време. И в това няма нищо лошо, стига обществото да приеме връщането към по-евтината, но с по-малко качество на услугите бюджетна здравна система. Всъщност кой каза по-евтина?
14 Ноември 2013 13:27
Няма ревизия - няма ДДС. Поне засега режима е такъв - Сталинистки. Само не си спомням закона да е променен. А Наредба, противоречаща на закона е мъртвородена. Забелязали ли сте, че в НАП работят само инженери, а не икономисти. Куп наредби противоречат с основните закони, но кой ти гледа. Народът мълчи и търпи...Ако изчезнат хората - още по-добре, но кой ще им пълни хазната.
А колкото до лихвите от "Държавата" има ги. Само дето трябва да я съдиш в международен съд. До момента Държавата няма спечелено дело.
Лекарите източват НЗОК с измислени операции. Мутрите - управници източват ДДС-то, а народните овчици трябва да запълват дупките в бюджета . Ш......на държавица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД