:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нарушенията - хем драстични, хем "не застрашавали пряко живота на хората"

Контролните органи са констатирали стотици нередности, но не са затворили фабриката
СНИМКА: БГНЕС
Лунен пейзаж на мястото на цеховете за утилизация се видя от снимките на безпилотния самолет.
Въпреки че това не е първият инцидент с взрив във фабриката и въпреки десетките нарушения през последните пет години, контролните органи не са видели причина да затворят завода край Горни Лом. Главната инспекция по труда (ГИТ) се оправда, че макар и драстични, досегашните нарушенията "не са застрашавали пряко живота и здравето на хората". Спирането на предприятието стана едва в четвъртък следобед. От ГИТ съобщиха, че "дейността се спира до изясняване на причините за взрива". С което оставиха финала отворен.

ГИТ и прокуратурата вчера оповестиха значителна като количество дейност по контрол на фабрика "Миджур", но с малък ефект. Последно на 10 септември междуведомствена група с участието на представители на службата, ДАНС и Министерството на отбраната прави инспекция на завода и открива нарушения. Издадени са предписания те да бъдат отстранени до 24 септември. Повторната проверка е установила, че предписанията са били изпълнени. След това обаче в склада е дошло ново количество мини, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От началото на 2010 г. до 1 септември т.г. трудовите инспектори са направили 20 проверки със 143 нарушения. Те обаче са "по безопасност на технологичните процеси и работното оборудване и по организацията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите", категорични са от ГИТ. За пет години инспекцията е написала едва 10 акта за административно нарушение. По закон до актовете се стига едва след като собственикът на предприятието не изпълни в срок задължителните предписания. От 10-те акта, 4 са отменени от съда, а три се обжалват. От влезлите в сила има акт от 2010 г., когато при инциденти с взрив тежко пострадаха двама работници. Той е на стойност 10 000 лв., показва решението на административния съд във Видин. Година по-рано обаче видинският съд отменя друг акт за 10 хил. лв. - за неплатени надници на официални празници по 15 лв. и 17 лв. на трима служители, което според съдиите е "маловажно нарушение". Друг от влезлите в сила актове е намален от съда от 1500 лв. на 300 лв.

Тази година четирима работници са отстранени, защото не са имали правоспособност за съответната дейност. Другите актове са за липсата в складовете на съгласуван с МВР списък на лицата, които могат да влизат в тях и да получават взривни вещества, за липса на инструкции с информация за изискванията за безопасност и здраве при разглобяване на мини, извличане на тротил и работа на струг. Установени са още нарушения, свързани с липсата на авариен изход на единия цех и складиране на части от боеприпаси при резервния изход на другия. Констатирано е старо оборудване в процеса на утилизация. През 2013 г. на собственика е съставен акт за непроведен задължителен инструктаж и работа с необезопасено работно оборудване. Според министъра на труда Йордан Христосков те са спомогнали за трагедията.

Служба "Контрол на общоопасните средства", която е на пряко подчинение на шефа на Охранителна полиция Тодор Гребенаров, вчера не оповести какъв контрол е осъществявала. Тя е имала право да отнеме разрешителното за утилизация. "Сега" се свърза с Гребенаров, но той отказа да даде информация, като се оправда с разследването. От прокуратурата също не казаха нищо за дейността на контролния орган. Досега разследващите са установили, че "Видекс" има два договора с гръцка фирма. Единият е сключен на 8 юли 2008 г., анекс за удължаването му е подписан на 30 юли миналата година. По силата му "Видекс" е приела 614 882 мини. Предстояло е ликвидирането на още 935 285 боеприпаси.

В сряда сутринта, часове преди взрива, директорът на завода е поискал от столичното Пето управление на МВР да транспортира от Горни Лом до софийското село Сеславци 800 хил. мини. "Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено", съобщиха от прокуратурата.

Оттам казаха още, че загинали работници в завода е имало още през 2006 и 2007 г. И в двата случая изпълнителният директор е бил обвиняван в причиняване на смърт по непредпазливост. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.



СОБСТВЕНИКЪТ

Заводът за боеприпаси в Горни Лом е собственост на "Видекс" АД. Фирмата се занимава с разработване, производство и търговия с взривни вещества, средства за взривяване и инженерни боеприпаси. Председател на борда на директорите е инж. Валери Митков, професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", експерт по "Техника и технология на взривните работи" и председател на Сдружението на взривните инженери. Ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към МГУ. Фирмата произвежда взривни материали, произвежда ръчни гранати и прахообразни взривни вещества. Дружеството произвежда взривни материали за повечето рудници и кариери.



СКАНДАЛ

През 2008 г., когато става ясно, че "Видекс" АД ще обезврежда боеприпаси от Гърция, Национално движение "Екогласност" иска премиерът Сергей Станишев да спре сделката. От организацията настояват, че мините са опасни и не трябва да влизат в България. Те твърдят, че подобна сделка противоречи на разпоредбите на Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотните мини и за тяхното унищожаване. Тъй като не получават отговор и завеждат дело за мълчалив отказ. ВАС прекратява делото.
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на пожарната Николай Николов разказа, че няма никаква следа от хора на мястото на взрива.
СНИМКА: БГНЕС
Полицията отцепи четирикилометрова зона около завод "Миджур".
СНИМКА: БГНЕС
Кадър от безпилотния самолет
4
1720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Октомври 2014 21:42
Няма виновни за досегашните инциденти - това е причината! И като ги гледам всички Цацаровци, МВР-ейци и разни как "загрижено" обикалят и гледат се чудя на журналистите. Защо питат КАКВО ще следва, а не питат КАКВО стана с досегашните случай. Пък да добавят и Бисер, Аспарухово и др. наводнения. Когато маса досегешни грешки от "неизвестни извършители" остават без последствия няма смисъл да се пита какво ще се прави сега. Ясно е какво - ще се демоснстрира активност за 2-3 седмици докато нещата утихнат, после всичко ще се замете под килима.
Журналистите не трябва да задават НИКАКВИ ДРУГИ ВЪПРОСИ НА ЦАЦАРОВ И МВР-шефът, ОСВЕН ЕДИН - КОГА ЩЕ НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ ЗА ДОСЕГАШНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Едва тогава може да се очакват наказания и на сегашни и на бъдещи нарушители, а от там - прекъсване на черната серия.
03 Октомври 2014 09:15
Сигурно взривът е станал при преместване на мините в склада... не е грешка при утилизация.. щото там предполагам се борави с ограничен брой боеприпаси и взрив там би бил с малки поражения и не би трябвало да засегне склада. Или поне първият взрив щеше да е с малка сила...

Дали пък самите мини не са били бомба със закъснител? И гърците да са се освободили от тях точно щото са били нестабилни?

Пак да си повторя предишния пост: Фирмите които наемат работници за рискова работа, трябва да подписват с всеки работник договор за обезщетение при трудова злополука поне за 50-100 хил. лева и тия пари да се гарантират не само с фирмения капитал, ами и с банкови гаранции да речем/но да не са застраховки, щото застраховките свалят риска от фирмата/. Идеята е, че така фирмата, ще внимава много повече при организацията на труда и безопасността. Отговорността на фирмите трябва да е в пари - колкото по-рискова, толкова повече пари/наказателната отговорност отделно/. Отделно трябва да има и застраховка гражданска отговорност, за причинение щети върху трети лица. Да не говорим, че не може за толкова рискови дейности да се плаща по 240 лева заплата на месец, че къде са Минималните Осигурителни Прагове в тоя случай? Даже и без квалификация да са работниците, те извършват рискова дейност.

Та според мен в тоя случай при 30 работника във фабриката, собствениците трябва да представят гаранции за поне 30*100хил = 3 милиона и да внимават много с безопасността на труда. Същото трябва да се отнася и за работниците в мините и всички други рискови професии. Сегашните бюрократични проверки не са достатъчни. Предприемачите разбират само от пари и само когато им заплашиш парите, само тогава биха се съобразили с правилата за да не ги загубят.
---
Блог
03 Октомври 2014 10:03
"Контролните органи са констатирали стотици нередности, но не са затворили фабриката."
Е това направо изби рибата. Значи контролните органи от две министерства са виновните, а собственика целия в бяло? Може би и за заплатите от 250 лева и за липсата на застраховки "живот" и за това са виновни контролните органи? А собственика, че е обжалвал нон стоп всички наказателни постановления и актове, той няма вина!
03 Октомври 2014 11:31
Смъртно наказание за собственика, който е отговорен за всичко ставащо в предприятието му! Това е предумишлено убийство на много хора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД