:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социолозите предвиждат парламент без стабилно мнозинство

Шест са партиите с реален шанс да прескочат бариерата, но малките могат да объркат пасианса на големите в последния момент
Крайно нестабилен и фрагментиран се очертава бъдещият парламент, ако се съди по картината в последните социологически проучвания преди изборите. Ако прогнозите се сбъднат, в 43-тото Народното събрание няма да има изявено мнозинство. В него ще влязат от шест до осем партии, а сформирането на кабинет ще зависи от благоволението на ДПС и от сговорчивостта на двете нови формации - "България без цензура" и Патриотичен фронт. Сигурните участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура" (ББЦ), Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ). Други две формации - АБВ и "Атака", гравитират около бариерата от 4% и запазват известни шансове да се промъкнат в парламента.

Агенциите "Медиана" и "Афис", чиито последни предизборни социологически сондажи бяха обявени вчера, прогнозират седем или осем партии в новото НС. Според "Афис" данните свидетелстват за нови и неочаквани тенденции в края на предизборната кампания. И сочат на първо място "интересната интрига в дясно". Възходящото развитие на Реформаторския блок е прекратило нарастването на ГЕРБ. Независимо че партията на Бойко Борисов запазва предимството си на първа политическа сила, в електоралната група на ГЕРБ се наблюдава увеличен дял на колебаещи се, които не е сигурно, че ще потвърдят декларирания си вот на 5 октомври, но и че ще гласуват изобщо, коментират от "Афис".

От "Медиана" пък са на мнение, че най-вероятната конфигурация е 6-7 партиен парламент и много проблеми за която и да е формация при опита да състави парламентарно мнозинство. Ако ГЕРБ иска да управлява, ще трябва да се договори с поне 3-4 партии за голяма коалиция или да направи опит да състави правителство на малцинството.

Активността през последната седмица леко се покачва заради повишения интерес към малките партии, но едва ли ще се различава съществено от тази през 2013 г., когато до урните отидоха 3.6 млн. избиратели, прогнозират социолозите. Според тях покачването на активността увеличава шансовете на малките партии за сметка на големите и най-вече на първенеца ГЕРБ.

Непосредствено преди вота ГЕРБ губи проценти заради увеличаването на цената на тока и непопулярните мерки на служебния кабинет, който се свързва с тази партия. Топи се и разликата между БСП и ДПС в полза на движението. "България без цензура" пък е на път да измести реформаторите от четвъртото място в резултат на активната си предизборна кампания.

"Партиите, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията, са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и "Атака". ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си, както и да се пребори за периферия", коментира за "Сега" Лидия Йорданова от агенция "Екзакта". Според нея електоратът на по-малките партии все още не е достатъчно мобилизиран, което пречи за точната прогноза на резултата. Малки са и разликите помежду им, което не изключва и 7-и участник да пробие в следващия парламент. За мястото ще спорят АБВ и "Атака".

Преди месец "Алфа Рисърч" предрече дясноцентристко управление, но с раздробяването на парламентарното представителство тази хипотеза изглежда все по-несигурна. Неизчистеният политически профил на ББЦ и ПФ и балансьорската позиция на ДПС им позволява да влязат както в десноцентристки, така и в левоцентристки коалиции.

Според различните социологически агенции ГЕРБ ще има между 85 и 100 депутати, БСП - 52-55, ДПС - 34-45, РБ - 18, ББЦ - 17-18, ПФ - 12-13.

Таблица

Прогноза за парламентарни избори, 2014 г.

Партия"Афис""Медиана""Алфа Рисърч"
ГЕРБ33.5%31.0%34.1%
БСП20.7%21.0%19.1%
ДПС13.7%13.2%15.4%
РБ7.2%6.8%6%
ББЦ6.7%7.5%6%
ПФ5.2%7.1%4.2%
АБВ4.6%3.7%3.8%
"Атака"4.4%4.5%3.9%

И трите изследвания са проведени в седмицата преди вота със собствени средства сред 1000-1200 пълнолетни граждани.

3
1886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Октомври 2014 21:34
И за какво беше цялото скачане и и надуване на вувузели? Най-вероятно - с цел разсрочване и отлагане на каквото и да е.
03 Октомври 2014 11:42
Стабилно ( национално отговорно правителство ) не може да има там, където има гЕрБ, дПс, бсП и техните сателити! България не може да се управлява от милионери (милиардери) милиционери-мародери, защото подобно управление в състоянието, до което те са ни довели, е връщане към феодализъм. Гласуването за тези партии и партийки е вредно за здравето и живота на българина!
03 Октомври 2014 12:07
ГЕРБ - големият губещ от възхода на малките партии. Защо беше нужно увеличаването на тока преди изборите? Защото ГЕРБ имат намерение да го вдигнат драстично след това, ако вземат властта - водата в блатото с жабчета се подгрява бавно. Борисов не е склонен към коалиране, защото не желае друг да му определя правилата, но пък амбасадите може и да го склонят. За кратко.
БСП - големият губещ от лупингите на Станишев и от атаката на ДПС по-рано през тази година. Възможно е да не искат да участват във властта, особено в коалиция с ДПС, макар че Столетницата винаги е имала апетит за власт;
ДПС - партията, която влиза с най-голям потенциал и ищах в тези избори. Агентите Сава и Павел получиха благословията на падишаха и ще бъдат склонни да унищожат дори държавните устои, ако им бъде отказан достъп до властта, за което Владимир Зидаров неколкократно загатна преди тези избори;
РБ - ще бъдат изкушени да участват във властат, което ще бъде грешка, защото ще бъдат въвлечени в интриги и унищожени, като парламентарна група.
ББЦ - "Ако от тази страна има 5 лв., а от другата страна има 6 лв., ние отиваме там, където има 6 лв". Н. Бареков.
ПФ - ПГУ на ДС, среща 06-ДС, познато още като МВРО.
АБВ - вж. ББЦ по-горе. Гоцэ е готов на всичко, за да натрие носа на Столетницата.
"Атака" - партията се върна към успешната си стратегия да използва вълната на протеста, в случая заради увеличения ток, макар че сега изобщо не става дума за мащабите от февруари 2013 г. На тези избори Атака загърби русофилската пропаганда, от което може само да спечели (явно съветниците на Волен, четат "СЕГА" )
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД