:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,572,795
Активни 121
Страници 18,496
За един ден 1,302,066
Жестикулации

Кратка история на центъра

Още на Кръглата маса през пролетта на 1990-та година двата бъдещи полюса съзнателно и решително пресякоха опитите да бъде обозначен център. Отпърво СДС заплаши с напускане и категорично забрани на БЗНС да се изяви като трета страна. Сетне БСП отказа на т.нар. реформаторски течения да получат присъствие на Кръглата маса.

Въпреки това една част от публиката тежнееше към център, искаше го като своя позиция и това плахо душевно движение започна да се излива върху фигурата на покойния д-р Петър Дертлиев (който единствен от всички ранни дейци на демокрацията доби "двойна" популярност - и сред сините, и сред червените). Тогава, обаче, старият социалдемократ не използва тази енергия: той реши да заобиколи д-р Желев отдясно, за да стане президент. Респективно - БСП предпочете д-р Желев и сключи съответната сделка.

Съдбата, обаче, за втори път доведе д-р Дертлиев на същото политическо място: той подписа Конституцията (лятото на 1991-ва) и не просто можеше да обозначи център, а направо го беше направил. В този момент, обаче, два фактора изиграха коварна роля. Първо, вместо да скъсат със СДС, и д-р Дертлиев, и г-н Александър Каракачанов взеха да се правят на "истинското СДС" (а на всичко отгоре глупаво се разцепиха, защото надцениха електоралните си сили). И, второ, БСП съзнателно закла този политически опит за еманципация на центристи: даде синята бюлетина и името СДС на г-н Филип Димитров и компания.

Във възцарилия се политически вакуум между полюситев качеството на квази-център се озова ДПС;една роля, която г-н Доган не очакваше предварително. Но той я пое, като извървя пътя от автор на предложение за забрана на БСП до фактически коалиционен партньор на тази партия (в странната формула на кабинета на г-н Беров). Казвам квази-център, защото г-н Доган изразяваше интересите на хора, които всъщност не го бяха избирали! Но ДПС не можеше да получи развитие като центристката партия на България - не само поради етническия си характер и дори не главно заради това: по-важната причина е строгата, бих казал абсолютната вътрешна йерархичност на тази партия, единоначалието в нея.

Но обективното развитие си е обективно развитие: неспособността на елита да реализира центристките енергии на самите хора не отменя съществуването на тези енергии. И те "избиха" през фигурата на г-н Жорж Ганчев, един харизматик, достигнал фантастичните 20 на сто чисто лична подкрепа на президентските избори през 1996-та. Този пореден опит беше просто смазан от могъщия по това време г-н Иван Костов. На изборите през 1997-ма (луксозно освободен от необходимостта да се бори с поствиденовската БСП) г-н Костов стовари цялата пропагандна мощ на сините върху главата на г-н Ганчев. Той оцеля на косъм, но десният удар почти го залепи за БСП и постепенно той загуби центристката си идентичност; пък и един харизматик винаги разполага с ограничено историческо време, а това на г-н Ганчев просто изтече.

Десет години потисканият центъризригна в нечувани размери през 2001-ва годинас появата на политическата сцена на Симеон II и НДСВ. Но и тук отново наблюдаваме същото. Г-н Сакскобургготски нямаше съзнателно намерение да гради център. НДСВ е замислено по-скоро като СДС-2, като едно "морално СДС". Не лидерите, а хората, избирателите, натовариха НДСВ с центризъм. И то парадоксално: колкото повече се рушеше митът за Царя (и съответно - колкото повече се свиваше към естествените си размери електоратът на НДСВ) - толкова по- се изчистваше качеството на онези, които продължаваха (и продължават) да подкрепят г-н Сакскобургготски: това са центристи.

Излиза, че цялата история на политическия център в България (1989-2004 г.) се описва от един изящен парадокс: Тези, които искат да построят център - не могат; а тези, които могат - не искат!

Чудна работа! И това при наличието на поне един милион българи, които са центристи - по убеждения, по манталитет. А мен ако питате - по природа.

-----------------

Други текстове от същия автор: http://www.Raichev.org

За отзиви и коментари: A.Raichev@gallup-bbss.com
170
1155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
170
 Видими 
05 Март 2004 21:18
"Морално СДС" - г-н Райчев, какви са тези оксиморони от културен човек като вас? (Морална БСП, морален цар и морално ДПС са други такива)
05 Март 2004 21:22
Още малко ша напишат и за "Морален Модель". Да, ама не.
Бе да не би думичката "морал" веке да има друго значение след историческия 10-ти? Щот па онзи "морал" след историческия 9-ти го знайм, бе
05 Март 2004 21:25
Като сочат безбройните предишни дискусии на тема ляво - дясно, у нас все още не е ясно какво е ляво и какво е дясно, така че въпросът за центъра му е още твърде рано. Като се поизчистим от левите капиталисти и десните популисти, можем и да се позамислим за това, което виси по средата
05 Март 2004 21:28
Г-н Райчев отново набързо е запълнил колонката си с манипулации, които той многократно е повтарял тук и на други места. Сега той очаква да се впуснем в спорове за центризма, за да забравим, че всъщност никакви два полюса няма, съответно и никакъв център не съществува. Смешни са твърденията, че партиите на Дертлиев и Ал. Каракачанов били центристки. Независимо от това за какви се обявяваха, те си бяха леви партии. Сред участниците във форума има и такива, които от личен опит отлично знаят какво представлява(ше) например Зелената партия - създадена от бивши комсомолци организация, която трябваше да послужи като трамплин за тяхната политическа кариера и същевременно да бъде съюзник на БСП (като обира гласове, които БСП по принцип никога не може да привлече). Затова и толкова хора, които ентусиазирано и с чисти намерения бяха влезли в Зелената партия, в рамките на година-две я напуснаха, след като разбраха скритата й червена същност.
05 Март 2004 21:30
ма и ти ли си бил от тревопасните?
05 Март 2004 21:30
Малее, взе ми думата от устата, афориз-е.
Една забележка само - десните левичари /може и леваци/
Инак си прав - за назе са приготвили да ручаме онова което е по средата. Ма дошло ли е времето веке да го захапваме? Щот у некои партийни програми четох, че ни го били приготвили за отзаде
05 Март 2004 21:38
С две думи – сега в центъра сме "рязани"
05 Март 2004 23:46
Глупости
Винаги е имало, има и ще има център
Тоза на властта
Винаги е имало, има и ще има тези, които ще се продадат за да влязат в този център
Другото е, наистина, фантазм........
05 Март 2004 23:57
Скука.
06 Март 2004 00:30
И на тоз Тормозчиян може да съм носила сандвичи на Национални съвети, ама на, сега неблагодарен!
Па може да е бил и на по-ниско ниво у тревопасните, знае ли го човек?
06 Март 2004 01:16
Пак ТИНТИРИ-МИНТИРИТА на г-н Райчев- за ЛЯВО, ДЯСНО и ЦЕНТЪР в българската политико-партийна координатна система!
АЛО, г-н Райчев... Абе, ти нали твърдеше, че положението “ляво”, “дясно”, “център” на един човек /пък бил той и българин/ зависи от КОЛИЧЕСТВОТО на Има`нето/Богатството/ му , бе?!
Сега , к`во ?! Искаш да ни убесиш, че членовете и симпатизантите на партията на д.р Дертлиев, на партията на Доган и на партията на Симеон-2, са се ЛЮШКАЛИ- наляво, надясно и около пъпа си /т.е. централно!/ ! По причина, че Има`нето ИМ, Парите в джобовете ИМ, Богатството им, ТУ се увеличавали, ТУ намаляли- спрямо онова число/КОЛИЧЕСТВО?!/, което г-н Райчев никога НЕ е посочил- но твърди, че такова има!-което определя дали чонек е “ляв”, “десен” или просто “среден” !!! Искаш да ни убедиш, че през 2001 г. българското общество се е оказало с ПРЕОБЛАДАВАЩА “Средна класа” ?! А през 1994 г- зимата на .1997 г.- с преобладаваща “Нисша /лява/ класа?! Пък през пролетта на същата 1977 г.- вече с ппреобладаваща “Висша/дясно/ класа! И всичко ТУЙ- благодарение на “мълниеносно” ЗАБОГАТЯВАНЕ и на “мълниеносно” ОБЕДНЯВАНЕ на хора в рамките на една-едничка нация и държава, и в разстояние на 10-15 години?!?
ТИНТИРИ-МИНТИРИТА ! “Райчевизми” ! Някой , май, се възприема като "ЦЕНТЪР на Историята" ?! КРАТЪК, май?!?


06 Март 2004 01:18
Щом ти си правила сандвичите, то е ясно какви тревопасни са били
Сандвичи не съм ял, обаче в бунтове и опити за преврат участвах. Обаче железните комсомолци-центристи устояха и на този, и на всички следващи опити, та до днес. Здрава партийна школа бяха изкарали, не като нас лаици.
06 Март 2004 01:20
Ляво, дясно и център съществуват вече само в главата на Райчев. В съвременната политика пространството е триизмерно. Кое е лявото на БСП, Райчев? Или кое им е дясното на СДС? Каква лява или дясна политика водят партиите, след като истинските управляващи са обвързани в мафиотски кръгове, работят само за личния си интерес и прокарват чуждоземни интереси. Какъв центрист е Жорж Ганчев ? Той просто надуши келепира от политиката и си продаваше гласовете. Съвременната икономика не се състои само от капиталисти и работници, Райчев. Започва да доминира една трета, суперпроизводителна сила. Ха сети се коя е тя!
06 Март 2004 01:27
Unforgettable, that's what you are.
Unforgettable, though near or far.
Like a song of love that clings to me,
How the thought of you does things to me,
Never before has someone been more.
=
Unforgettable, in every way.
And forever more -
That's how you'll stay............
=
That's why darling it's incredible,
That someone so unforgettable,
Thinks that I am unforgettable too.
=
06 Март 2004 01:37
А "Падащи /ронещи се/листа" ?!...И тя е актуална по темата!!!
06 Март 2004 01:38
Радвам се, че идеята за неприложимостта на геометрията на "ляво, дясно, по средата" у нас е така широко приета от критично мислещите форумци. Както писа лани г. Т. Дечев по повод януарските, "нашето пространство е неевклидово, а времето си е тяхно". Според мене обаче има и нещо справедливо с статията, и то е, че Жорж Ганчев и царя бяха, ако не "центристи", то поне еднопорядкови масовидни социалнопсихологически явления, и времето им ще мине по един и същи начин. Осмелявам се да додам и старата еретична мисъл, че същата масовидна нагласа бе и в основата на грандиозния митинг на СДС юни 1990.
06 Март 2004 01:47
Фичо, ако имаш възможност, пусни я тази статия на Т. Дечев, да видим какво е писал. Сигурно е нещо основополагащо.
06 Март 2004 02:00
Чичо Фичо, отдели пет минути че прочети Зе Мария в Антологията
http://www.segabg.com/06032004/p0210001.a sp
.(
и моля те, изглеждаш че умен си, дано Мангатън не те е закривил,
мисли като слагаш Жорж Ганчев на една табла с Премиера ни,
СРАМ за тебе и за отношението ти към институциите у нас.
.
А за ОНЯ митинг ако продължаваш да споменаваш, значи си съотносителен към сълзите на Богдана, дето още плаче за него.
.
А това значи, че за вас времето е спряло. Много лошо.
06 Март 2004 04:52
Не мисля, че НДСВ е замислено като “СДС-2”. Това е по-скоро теза на БСП, особено с оглед на предстоящия вот на недоверие. Истината е там, че НДСВ стои повече в центъра, отколкото в дясното. Този факт се доказва не само от политиката, която провежда но и от коалиционните партньори. Колкото и да не се харесва на много хора, най-вече от БСП, не е възможна друга политика в България до ЕС, освен дясно-центриска. Точно поради тази причина да се търси наличие на партии изцяло с центриска ориентация е неуместно. Поне за момента.

Бени,
Що се отнася до СДС мисля, че историята го доказа – СДС беше замислен (и реализиран от Иван Костов през 1997-1999) като партия от болшевишки тип. Партия, която да влезе във власта, просто защото друга в момента няма. Тоталното разпадане на СДС след всеки допир с власта (1992, 2001 и сега през 2004) доказва, че единствената цел на тази партия и единствената обща идея на лидерите й е била власта. Лично аз изживях трагедията, че повярвах в несъществуващата идея на тази партия през 1991-1992 година. През 1999 илюзиите ми съвсем се изпариха. Добре, че само за толкова.
06 Март 2004 05:56
Здрасти Алеа , жив и здрав че се мяркаш !
06 Март 2004 07:44
Голямата манупулация, струва ми се, е във настоичиво прокарваната от уважаемя г -н Раичев идея, че БГ политическото пространство има своя координатна система дву, три или другоизмерна.
Няма. Своя такава.Има нагаждане на част от старите и нововъзникващите елити към новата геоплоитическа координатна система. Затова българинът нахалост сте търси корените на представяното му за ляво и дясно партизиране и политизиране. Има борба на елитите за оцеляване и борба за наместването им вyв схемите на различни и често разнопосочни външни фактори.
06 Март 2004 10:15
Странно нещо са антивирусните програми. Качваш я на "РС-то" уж да ти реши проблемите с гадинките в началота като същи " РАЙД" -всичко живо помита и има няма две недели машинката пак " бъгясала" , а онуй животинче вряка ли вряка , че трябва да го обновиш и после пак и пак .......
Та , за политиката и центъра ( центризма на българина ако щете) и той тъй странно поминува в наш`то битие. Има ли го , няма ли го май някой метафизик трябва да попитаме. Ий тъй за разнообразие. Особено днес когано българската демокрация навлиза в пуберитета. Те наш`те политици ден и нощ сал за "народа" , " хората", "гражданското общество" работят и тъй здраво са си преработели щото той народа съвсем я закъса.
Ако уважаваният г-н Райчев се постарае да погледне малко по-далече от " Черната котка" ще се очуди колко е променена картинката. Огромната маса от българите я подкараха ден за ден и всеки следваш месия ще повтори онова дето се случи на Симеон-а. "Вервайте ми". Съвсем друг е въпраса дали някой някаде ще позволи на кандидат месиите да се пръкнат. Пък знам ли. На следващите избори се очертава пак БСП-то да печели.
За какво говорихме всъщност? А, да за антивирусните програми. Даааа зареждаш я когато ти трябва и след две недели пак и пак, и ......
06 Март 2004 11:00

СЪчинението на Райчев е от типа "Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла", тоест в центъра. ДО голяма степен безсмислено разсъждение. Писанията за ляво и дясно вече 15 години само хвърлят прах в очите и объркват хората. Всъщност има една стръвна жажда за власт, чийто основен инстумент е популизмът. Леви, десни, център, синдикати и всякакви субекти се надпреварват в популизъм. Сегашните синя и червена опозиция вече 3 години съсипват правителството с популистки критики и то се поддава и в голяма степен действа популистки. Популизмът е онова, което разорява БЪлгария. Той въведе патентен данък и напълни България с павилиони и сергии. Той ликвидира земеделието (с лозунга да върнем на хората земята), той ликвидира индустрията (за да поддържа работни места в губещи производства), той съсипа приватизацията (обезцени БТК от 2 млрд. до 250 млн. - да запазели работни места, да вземели повече пари, а всъщност сини и червени фирми, Мтели и пр. паразитираха на гърба на БТК, като смучат парите на потребителя) Популизмът задържа най-ниските цени на парни и ток в Европа (след Русия, тоест най-близо до съветския комунизъм) - под себестойността. И т. н. Не може всичко да се обхване в един постинг. Амин. РАйчев, клети.
06 Март 2004 11:23
Ха, днес Андрейката е подхванял най-болната на България тема за Политическия Център. Онзи Център, който "Реформаторите" на нова България застрелваха ката път белким надигне глава. И си ги е казал нещата както си ги той вижда. Прав е за единия милион, с уточнението, че това са избиратели. Иначе казано поне 50%. Което прави една силна Центриска партия управляваща! Затова са "кланетата", гдето ги организират ту БСП, ту СДС. Защото инак никога няма да се доберат до управлението. А ще се свият в реалните си граници от 10-15 % и там ще си ближат проскубаната козина - смърдяща на предателство и корумпираност, омазана с изстисканата от народеца наш български масчица. Но до ще ден ще се удават те в потта на народа!
06 Март 2004 11:34
Г-н Райчев , разказва "Приказки за Центъра". Е, не може да избяга от начина си на мислене. По- добре да разказва приказки за Галъп... и някои други центрове...
"афориз" " естет"

Поздрави на колегите! Като гледам написаното май всички са наясно с центъра.....
06 Март 2004 12:32
Основният проблем, възникнал в сия дискусия е "Как да се процедира с инфантилно - девотен follower, ръгнал внезапно у лево към количката със захарен памук, така че да не излага силите на промяната?"
В сия статия г-н Райчев отново поставя на нашето внимание животрептущия въпрос на нашето съвремие, а именно "Warum ist die Banane krumm?" Строго научният подход по осветляване на въпроса изисква освен лявото и дясното да бъдат изследвани горното и долното, както и предното и задното. Поради липса на време и място обаче, а и с цел да привлече по - широка читателска публика, г-н Райчев се е ограничил до лявото, дясното и средното. Този метод е известен отдавна на прогресивната световна наука под името "Потемкинская деревня"
По - нетърпеливите читатели, които жаждат още сега да узнаят какъв ще бъде резултатът от подобни дългогодишни интелегентски дискусии, когато вече отдавна ще сме в НАТО и ще сме извървели трудния път към общия европейски дом могат да яхнат машината на времето и да прочетат ей ТУКА
06 Март 2004 12:44
Наистина, основния въпрос в буламачите на Райчеф е “колко дявола(ангела) могат да се наместят на върха на една игла”. Много удобно и много далеко от реалностите на живота. И много тънка, интимна мисъл
“Тези, които искат да построят център - не могат; а тези, които могат - не искат!”

- или това е СТАТУКВОТО и от тука трябва да се тръгне(“постпреходен” период)
- или който платил масрафа на ПРЕХОДА и на “елита”, сега да ПАК да плати влизането в Европа и спокойно да чака “светлото бъдеще”.
06 Март 2004 12:46
Още на Кръглата маса през пролетта на 1990-та година двата бъдещи полюса съзнателно и решително пресякоха опитите да бъде обозначен център.

В контекста на продължаващото инфантилно търсене на политическа идентичност у нас, Г-н Райчев много добре се е сетил за Кръгла масата. Още по нейно време се разбра, че в политиката у нас два полюса няма. Има само един и всичко е проява на договорки правени "натъмно". Двете страни не случайно не допускаха до разговорите други участници - можеха да развалят далаверата. Истинските договорености за технологията на прехода у нас останаха дълбок секрет, който неизвестно защо ни се наложи да изпълнаяваме. Което е и трагедията на нашия преход - не може да осмисляш нещо и да планираш нещо, което няма изражение в реалния свят.
06 Март 2004 14:07
Дедовец, във десятката !
ПП- така и не разбрах какъв център ще направиш след като всичките участници си бяха еднополюсни ?!?!?!!?
А нали трябва да има два полюса както казваш за да намериш и центъра ! Заеби , падам от смях

Редактирано от - nesnaecht на 06/3/2004 г/ 14:12:15

06 Март 2004 14:27
Когато днес след като прочетох опуса на Райчев, попитах поручик Дуб, какво е ляво, какво е дясо и център, той ме напсува, каза , че ще го опозная откъм опакото и преди да заспи отново рече:
-Кунерт, Кунерт, говедо с говедо! Нашето политическо пространство е като турска баня. С лявата ръка си пазиш гъза, сдясната гледаш да го натресеш некому, с левия крак затискаш таса и сапуна да не ти ги откраднат , а с десния крак се миеш колкото можеш! - след това поручика се уригна шумно на пърцуца , падна от кушетката и продължи да
06 Март 2004 15:03
Здравей, Алеа, удоволствие е да те четем. Май и двамата стигнахме до един извод, моят път беше обаче малко по-муден,
все имах вътрешна борба, че бухалите не са това, дето са, ама те ми я заклаха вярата направо. Поздрави.
06 Март 2004 15:49
Няма ляво, няма дясно а още повече пък център . Тук ТРайчев от позицията на времето/сиреч позабравили сме туй-онуй/ се опитва отново и за кой ли път да изманипулира/УЗАКОНИ/ читателите, че видите ли в България ясно е структурирано политическото пространство - има ЛЕВИ и ДЕСНИ, а посредата сиреч ЦЕНТЪР - ДОГАН. Ако бях художник, щях да кажа "Боже какъв К..Р ще излезе на Платното.
В каквато и посока да погледнем във българското политическото пространство, нещата опират единствено не до ляво, дясно, център, а до ИНТЕРЕСИ. Било то финансови, корпоративни, съсловни или тям подобни в дъното стои българската политическа духовност, придоБила формата на ФИНИКИЙСКИТЕ ЗНАЦИ. Така че дясното, лявото и центъра е равнозначно на равенство . Не само в изповядване на политически доктрини с леки нюанси в различията, а само и единствено поради еднородността и социалното положение на електората им.
06 Март 2004 16:11
Що полито-, социо-, а напоследък и антропо-логи(с)тични баби му баят на тоя център, пък той се не ще да се пръкне. Вече на истерия зе да го избива.

Да ме извиняват някои, но като политика, а и като реторика НДСВ си стои в дясно от СДС. Единственото изключение бяха предизборните им рИторични популиски изказвания. Но още не бяха им изтекли стоте дни и септември си почнаха десните реални мерки.
А да и Шулевата програма за заетостта.
Но стоте лева сравнени с приетите от световната банка 4 долара дневно за праг на бедността са си подигравка

Редактирано от - 66 на 06/3/2004 г/ 16:13:37

06 Март 2004 17:31
*********************************
ГАЛИЛЕО,
ТЕЛЕСКОПЪТ ТИ Е ПРОЧИСТЕН И ВИЖДАШ ВЕЛИКОЛЕПНО НАДАЛЕЧ.
АКО МОЕ ДА ГО ФОКУСИРАШ, НАЛИ, И НА ПО-БЛИЗКА ДИСТАНЦИЯ ЩЕ МЕ ИЗКЕФИШ, ЧЕ МНОГО МЕ МЪРЗИ. АМА ДЕТО ВИКАШ - В ЕДИН ПОСТНГ - ТОЛКОЗ!
06 Март 2004 17:47
Афориз, .
Що се отнася до уважаемия Райчев, днешната му статия показва изчерпване на идеи, избледняване на присъствието му, едно абстрактно, изкуствено теоритизиране и съставяне на абсурдни схеми. Райчев или не може да разбере, или умишлено ни будалка, но истината е, че никой не може да определи в традиционните за Европа понятия "ляво", "дясно" и "център" нашенските партии БСП, СДС, НДСВ и ДПС. За БСП "лявото" означава най-вече да слагат където трябва и където не трябва думичките "социален, социална, социално". За СДС и НДСВ "дясното" означава напр. думичките "пазарна икономика", но има ли възможност да си купиш апартамент не по "пазарна" цена, а ведомствен, под данъчната оценка, а ако е и с компенсаторки - най-добре. Това си е жив социализъм от Т.Живково време, но важното е, че Райчев ги нарича десни или център. ДПС има електорат, от който поне 90% са с абсолютните характеристики на крайно ляв електорат, ама Райчев определя партията за център. И т.н, и т.н. Защо ли ми се струва, че по-скоро във всяка една от посочените партии има представители и на лявото, и на дясното, и на центъра/ако изобщо има такъв/ и във всеки един момент, в зависимост от конкретната обстановка пуска на преден план съответния най-удобен/за електората/ образ. Напр. БСП - ако ще говори за външна политика и НАТО, удобен е Станишев; ако говори за социална справедливост и борба с мутрите и организираната престъпност - насреща е Т.Дончева; ако ще говори за пазарна икономика - появява се Овчаров. Така е и с другите партии. А лично аз бих ги разпределил в три други категории: 2-3% - облечени в костюми и рокли на Версаче и сие, возещи се на Мерцедес и БМВ; 30-40% - облечени в сносна конфекция, возещи се на втора ръка западни автомобили и 50-60% доизносващи соц.гардероба си и доизвозващи соц.ладите и москвичите си.
06 Март 2004 18:10
И жените са странно нещо. Радват окото, меки на пипане и приятни за употреба, а що глупости са направили разни " умни " мъже заради тях. Един война даже водил заради жена ( то по същата причина можеше и заради коза но , я си помислете как щеше да звучи: Едного примамил любимата козичка другиму . Той от своя страна се ядосал , събрал верни другари , прецапал морето и има няма десет лета клал аверите на първият , че накрая и .....Няма я тръпката , няма я геройката направо чист битовизам. Не само нямаше с перо да възпеят случката , ами и боговете олимпийски щяха да се изпонатряскат с амброзия и кой знае какви золуми щяха да свършат. Друг един в по-нови времена се скара с една женска за столове ли , за маси ли, за места ли , за стаи ли не излезе много на яве ама оня , женската де, взе , че го изхвърли от собствената му партия и сега тоя се скита немил недраг из апоерона. А, женската взе да каканиже , че не заради себе си му би дузпата, ами заради хората, заради народа значи с една дума туй било дело народно. Сал едио лудо младо заподозря нещо друго и би дузпата и на мачото и на женската и компании. Знам и за една трета. друга женска - столетница я викат. Тя пък се държи като мома англичанка ни лук яла , ни лук мирисала ама едното и оченце все палаво подскача, че сегиз тогиз се и пребелва.
Та тия двете послидните са се наканили да се срещнат нейде из центъра, всяка от своята си страна като де когото срещнат из пътя ако е послушен с тях да върви , ако ли не в дън земя да се продъни. Та мното ми интересен тоя център ще намерят ли пътя или ще чякат друг да им го посочи или пак ще се разминат като римски матрони всяка в собствената си носилка и всяка замислена в собствените си кахъри. И тоя център пак ще опустее и само вятъра ще разнася прочетени вестници и странни афиши на които окъснялият пътник ще чете " Вервайте ми" или " Нося светлина" или кой знае каква още измишльотина. Па може и някой изгладнял помияр да си помисли , че точно тука му е мястото ( той горкия не знае , че по широкият свят такива като него за други работи ги употребяват, а не да пазят " Цент-румите"
06 Март 2004 18:15
Тц,
Не мое да е социализъм, даже и по живково време.
Тогава секи е можел да си купи. Справка що хора изгорЕха щото на документа бил подпиз на зам.-а а не началнико. Кат че сега кат оди примиеро до Изпания праим избори
Тъй че нещо ново ще да е. Райчев да се напне и да ни каже къде сме се озовали след преходо. Аз не зная. Ама кат четох статията за ВНС ми хрумна, че може да праим Премиерска република. Нещо като висш и последен стадий.
Само да я напраим и одма сме у Гинес. Че настане незабавното и несимволично рентиерство. Само от наеми на хауто, че живеем.
06 Март 2004 18:38
Действително не виждам какво има да се коментира на райчевия текст. Направи ми впечалтение интересното сравнение между Жорж и Н.В. Настина колко си приличат и колко са различни в същото време.
И двмата имаха ореола на българи живяли извън социалистическата зоологическа градина, хора с опит и връзки. Кой в Холивуд, кой родственик на европейските монарси че и "голям приятел на арабския свят". И двамата се върнаха да работят "на ползу роду", поне на пръв поглед. Идеята за завръщане в Родината едва ли е била на Симеон. След обиколката му през 1996 г. нямаше никакви индикации че желае да участва в политическия живот като български гражданин. Пристигането му в София 2001 г. бе предходено от масирано нашествие на наши видни патриоти и бизнесмени в Мадрид. Кой знае, възможно е и г-н Ганчев да е бил поканен по подобен начин у нас.
Учредените от тях партии и движения не се различаваха принципно "Национално движение "Симеон Втори" или "Национално движение Жорж Ганев", наречено по грешка БББ, все тая.
И двете партии привлякоха хора без никакви общи политически цели. Жорж откровено продаваше депутатски места, а Н.В. предостави на спонсорите си възможността да разпределят съществена част от парламентарната листа на НДСВ; останалите бяха събрани съобразно никому неясни критерии, предполагам включително и на самия него.
Най-значителната разлика между Жорж и Симеон е в реториката.
Г-н Ганчев ползваше ясни, отсечени, изречения, чийто централен момент беше най-често откровена самовлюбесност в трето лице единствено число: "Жорж това...", "Жорж онова...". Някакво последователно политическо послание обаче беше трудно да се открие.
Царската реч разбира се няма нищо общо с жоржевите изказвания на издигнал се парий. Напротив, аристократизъм който може да си позволи пълна липса на съдържание. В редките моменти когато все-пак му се налага да вземе отношение по същество, Симеон често е напълно безпомощен или противоречи на свои предишни твърдения.
За съжаление това не попречи на първия да получи 22% от гласовете за президент 1996 г., а вторият - почти половината на последните парламентарни избори.


Редактирано от - Oraсle на 06/3/2004 г/ 20:46:42

06 Март 2004 18:41
Зуйо, ето ти първия вариант (февруари 2003) на споменатата "неевклидова" статия на г. Дечев: click here. Излезе после и в "Детонация"и завършва песимистично. Нещо подобно за "лявото СДС" писа тогава тук и д-р И. Дичев. Коментираният от г. Дечев мой постинг от януари м.г. е тук.
*
Бени, не разбирам смисъла на коментара ти и не мисля, че и ти ме разбираш добре. Приятен уикенд.
06 Март 2004 18:55
Г-н Райчев,
Българинът не иска и да знае кое е ляво и кое дясно,
кое център, защото от всички "посоки" получи само
шамари.
Толкова пъти се опарва последните 14-15 години, че
на практика приема казаното в статията като:
"Не позволявай да те лъжат на друго място - купувай
само от нас",
т.е. вече не действа първосигнално и не е склонен да
приема каквото и да е било априори, или само защото
го е казал някой авторитет. Духа вече и сладоледа
преди да го близне от страх да не се опари отново.
06 Март 2004 19:16
Когато в крилата (в нашия случай -ляво и дясно) съществуват антагонистични противоречия, центърът е невъзможен (дори теоритически). Това, на което му казват "център" в такива случаи е пълнеж от политически мижитурки, свръхмошеници, политически интриганти и ...етнически зле прикрити намерения и така нататък - пред очите ви са - вие им дайте определение)
Защо е невъзможен център - защото след многогодишна диктатура, има релефно и както казах антагонистично противостоене (тук изключвам провокаторите и хората на икономическите групировки, вкарани като техни агенти в светая светих на българската законност) и щом не е минато през диктатура, за да се се изчисти от радикални елементи, нищо не може да се направи. Трябва да се извърви еволюционен път.Това е...
ЦЕНТЪР СЕ ИЗГРАЖДА ПО-ТРУДНО ОТ СРЕДНА КЛАСА.
А сега, вие направете сметка, кога ще имаме истински център изпълнен с реално значение и политическа логика...
06 Март 2004 19:45
Към чудесното описание на Оракъла на двамата ни народни герои от страната на чудесата да добавя и кратка характеристика на гласувалите за тях - хора наивни, невярващи в политиката като конкретна механика на управлението на политията, вярващи в извънполитически чудеса екс махина. През 1990 вярваха, че иде доброто СДС, за година-две ще си върнат земята, ще си построят двуетажни апартаменти в центъра или по-добре кокетни еднофамилни котеджи край сините езера, за които пишеше в първата програма на СДС и гледахме по ТВ на първите реклами за Ариел и Форте Каза. През 2001 вярваха, че царя носи почтеност и западен опит. Моите родители вярваха и двете приказки и портрета на царското семейство им беше окачен по едно време до снимките на внуците. Баща ми (инженер, интересува се от политика и едно време беше вестернизатор) е набор на царя. Преди това бяха разлепили лъвчето на СДС. За Ганчев не знам, не бяхме в България, но нищо чудно да са гласували и за него. За съжаление образованието по история и философия ни попречи да участваме във възторзите им, но ни спаси и от разчарованията им.
*
"Антагонистичните противоречия" са термин от арсенала на диамата и значат противоречия, които не могат да се разрешат по мирен път, а само с насилие и с унищожаването на едната страна, или и на двете, или на общата им основа. Имало учен спор дали се срещат само в обществото или и в природата. Модерните западни марксисти не приемали понятието "диалектика на природата" и мислели, че противоречивостта е свойстена само на съзнанието.
*
Не знам какво мисли антибиотика за туй кои са страните на неговото "антагонистично противоречие" (догадки: патриотите и безродниците, арийците от Туран и малоценните раси, комунистите и капиталистите, априлските поети и "демокряките"...), но за мене единственото противоречие у нас не е ляво-дясно, а е промяна-непромяна (вж. тезисите и коментара на г. Дечев). Това противоречие (фронт, разлом, "кливидж"...) минава през партиите, социалните групи, семействата, душите.
06 Март 2004 20:01
То и аз не се разбрах, Фичо.
.
Антибиотик, здравей.
06 Март 2004 21:51
Здравей Бени, как си скъпа?
Фичо, ама мисли преди да пишеш бе, човече. Липсата на методология в хуманитарните науки отвързва лудите и те шляпат боси накъдето им скимне.
"Антагонистично противоречие" е само заимствано от марксиситите, и не значи че изходът му може да се реши с насилие. Ама като си чел само това, което ти е сипвано в паничката какво да те правя.
Промяна - непромяна, не е аргумент а ФУНКЦИЯ на НЕЩО дето трябва да се извърши за да започне промяната..
Ако няма някой до теб да ти обяснява няма да излезеш от марскистите дебри..
06 Март 2004 21:57
**************************************
ДРАГИ МИ ФОРЛАМЕНТАРИСТИ,
ПЕДИ ВРЕМЕ ОБОБЩИХ АНАЛИЗИТЕ СИ И ПОСТНАХ ЕДИН СИНТЕЗ. ЗВУЧЕШЕ ТАКА: "ОГЛЕДАЛНО-СИМЕРТИЧНИ ПРОСТРАНСТВА С ОГЛЕДАЛНО-СИМЕТРИЧНИ ЛИДЕРИ". (ТОВА ЩОТО СЪМ ЛЕНИВ ЗА ДЪЛГИ ПОСТИНГИ....)
КЪМ НЕГО ДОБАВЯМ ВСЕКИДНЕВНАТА СИ КОНСТАТАЦИЯ:
В БЪЛГАРИЯ САМО МЕНТЕТО Е ИСТИНСКО.
МОЖЕ ДА НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ СЪВСЕМ, НО ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. ТОВА, КОЕТО МОЖЕ ДА ИМА МАЛКО ЗНАЧЕНИЕ Е КАКВО БИХ МОГЪЛ ДА ПРОМЕНЯ.
АМИ НИЩО! НИЩО! АМА НИЩО!
ДОКАТО НИЕ СИ РАЗМЕНЯМЕ ИНТЕЛИГЕНТСКИ ЗАКАЧКИ, НЯКОИ СИ ПРАВЯТ ГУША И ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ ОТ ИНТЕЛИГЕНТСКИТЕ НИ БЛЕЯНИЯ...
А ИНАЧЕ, ОБИЧАМ ВИ ВСИЧКИТЕ. ВКЛЮЧИТЕЛНО ОНЗИ ИДИОТ - БАШМАЙСТОРА.
БУДЕТЕ ЗДРАВИ!
06 Март 2004 22:00
Прекрасно, благодаря ти.
Аз тук долу слизам да чета 4-5 души, ти между тях. Като реша да пиша, то е само емоции. Както казах-сама не се разбирам. Обаче действам. Макар без разбиране. Това не знам в коя категория попада.

Поздрави и всичко наййййййййй----------
06 Март 2004 22:38
Не е по темата ама сигурно нашите центристи са виновни ! Соца си отива без много патардия по свето , само у нас още се заглавичкват ?!?!
**********
Либия започна преговори по завръщането на американските петролни компании в страната

6 март 2004 | 20:47 | Ройтерс

Фетхи Омар бин Четван беше назначен днес за новия либийски министър на енергетиката, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната либийска телевизия. Назначаването му на поста стана малко преди началото на либийско-американските преговори за завръщането на петролните компании на САЩ в страната.

Редактирано от - nesnaecht на 06/3/2004 г/ 22:40:18

06 Март 2004 22:38
Антибиотик, обясни разбрано: между кого и кого е твоето "антагонистично противоречие"?
*
Като историческа справка: терминът "антаг. пр." не е "марксистки", т.е. на Маркс, а нововъведение на сталинисткия диамат на теоретиците от ИМЕЛ от 20-те и 30-те, както намекнах по-горе. "Антагонистично" е в смисъл на "непримиримо", "което не се решава без борба (и насилие)". Въвеждането на термина имало определен - не теологически, а политически - контекст в борбата между "перманентната революция" на Троцки и "отделно взетата страна" и "обострение-то классовой бор'бъй по мере продвижения к социализму" на Сталин. По въпроса за насилието обаче Троцки и Сталин нямали съществени различия. Диамата в СССР беше въвел и абсолютно немарксистката дихотомия на "диалектическо" и "метафизическо" противоречие. А тук д-р Райчев едно време говореше на аба, че и у нас през 90-те щяло да има "гражданска война", избегната благодарение на "двуполюсния модел". За мене обаче това е схоластичен въпрос. Отговори само на въпроса в първия абзац. Благодаря.
06 Март 2004 23:02
Питам се също: кои ли "хуманитарни науки" е успял да усвои антибиотика, та е наясно и с методологията им?
*
Но диаматовският въпрос за "антагонистичността" на противоречието между (докато чакаме антибиотика да предложи версията си за конфигурацията на страните му, които е нарекъл бездумно "ляво" и "дясно" ) промяната и непромяната е знаменателен. Ако приемем терминологията на болшевизма, то е наистина "антагонистично" и разрешаването му изисква "насилие" - и болшевиките не знаеха нищо освен насилието: Берлин 1953 - танкове и артилерия срещу стачкуващи работници, Будапеща 1956, Прага 1968, Варшава 1981. Ако приемем терминологията на либерализма, към която се придържам, изисква не насилие, а власт на закона и умерено социнженерство, в случая напр.: лустрация, експроприация по съдебен и пр. ред, преструктуриране и закриване на организации, при пълно спазване правата на човека.
*
Както при всички революции, разлома между старото и новото минава най-вече през сърцата. Новото ще спечели, когато надделее в сърцата на мнозинството.
06 Март 2004 23:11
Антагонистично противоречие съществува между БСП (и една грамада други глупаци от същото тесто само че извън партийната и маса) и СДС (чиято основа е антикомунистическа, и дори провокаторите от ДС не смеят да и изменят) Между тези две точки има вакуум - запълнен със споменатаите преди малко категории.
Между тези две точки (поне на теория) никога няма да има компрмис, защото зад тях стоят избиратели ИМЕННО И САМО ЗАРАДИ ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ИМ БАЗА. Приватизацията и икономическите престъпления и от двете страни сближи само върховете, но надолу противоречията ще останат още дълго време...Така е у нас, така е в съседна Румъния така е в Русия, малко (но не много) по-различно е в средноевропейските републики и Сърбия. Всичко е подобна фигура на една и съща щампа.
Как ще се решат противоречията ли? С повишаване на стандарта, сиреч с развитието на икономиката - постепенно в съзнанието на човека ще влезе друга нгеобходимост - на съпричасността при решаване на проблеми от национален характер, а не на противопоставяне заради цвета на слиповете ми.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД