:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Депутатите гласуваха нови текстовете от Кодекса на труда

Орязаха отпуските на студентите задочници

От 3 на 2 г. бе намален срокът на платеното майчинство за близнаци
Студентите, които учат и работят, ще могат да посещават лекции само ако шефът им позволи. Това предвиждат текстове от промените в Кодекса на труда, които бяха приети вчера на второ четене от парламента. 25-те работни дни допълнителен платен отпуск за всяка учебна година, на който имаха право досега всички задочници, вече ще ползват само с разрешението на работодателя. Той има право да откаже. Студентите, които повтарят година без уважителни причини, въобще няма да имат право на допълнителна почивка.

6 месеца за подготовка на докторска дисертация също ще се отпускат единствено при наличието на добра воля от страна на шефа. 6 дни се полагат на младежите, които работят и искат да кандидатстват в средно училище и 12 дни - за явяване на изпити за прием във вуз. Тези отпуски също ще се дават само с изричното съгласие на работодателя.

Запазва се правото на 20 дни почивка за явяване на текущ изпит, до 30 дни за защита на дипломна работа в средно училище и до 4 месеца за явяване на държавен изпит или подготовка на дипломна работа за вуз. Ако работодателят обаче категорично откаже да ви пусне, можете да ползвате половината дни като неплатен отпуск.

За отглеждане на близнаци майките вече ще имат право само на две години платен отпуск. Досега те можеха да си останат вкъщи, докато малчуганите навършат 3 години. Срещу което получаваха една минимална работна заплата месечно.

Жените, които гледат две деца, ще ползват 2 дни допълнителен платен отпуск, а ако имат три или повече деца - 4 дни. Те ще имат право на тази допълнителна почивка обаче само ако това е уговорено в колективен трудов договор, предвиждат промените в Кодекса на труда.
3160
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД