:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Как всъщност е била застреляна 16-годишната Елеонора?

Днес искат от съда арест за полицая Кьосев

Следствие и полиция разполагат засега само с показанията на убиеца
Днес в Софийския градски съд ще бъде внесено искане за постоянното задържане на полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора, съобщиха от следствието.

Първоначално Кьосев бе задържан за 24 ч., онзи ден прокурор удължи този срок до 72 ч. Той изтича днес следобед и ако няма санкция на съд, арестантът трябва да бъде освободен. Той е в килия на спецследствието на бул. "Г. М. Димитров" заради ремонт в ареста на столичната служба.

В сряда в столичното следствие, където се води делото за убийството, дълго умуваха какво обвинение да повдигнат на полицая. Следователи навестиха и прокуратурата, за да се консултират. В късния следобед Кьосев бе обвинен за умишлено убийство, извършено със средства, опасни за живота на мнозина. Това престъпление се наказва с от 15 до 20 г. затвор или решетки до живот.

Според магистрати обвинението може и да не издържи, понеже разполагат единствено със самопризнанията на Калин Кьосев. Приятелят на Елеонора Филип Вушев твърди, че нищо не е видял, а други очевидци на стрелбата няма.

Вчера в Съдебната палата плъзна мълва, че предстои разпит на ключов свидетел, но от следствието отказаха да коментират работата по делото.

Вътрешният министър Емануил Йорданов пък подхрани слуховете, като не отрече, че Кисьов може би се е скарал с колега полицай и е гърмял по него.

Как всъщност е застреляна Елеонора? Този въпрос възниква, след като се появиха



съществени разминавания в данните за убийството



В деня след трагедията се говореше за стрелба от движеща се кола. Самите полицаи казаха, че е стреляно почти от упор. Близо до колата на Филип бе намерена гилза. Всичко това не се връзва със самопризнанията на задържания като извършител на убийството Кьосев.

Какво обяви досега МВР по случая? Ето първото съобщение на вътрешното министерство от вторник:

"16-годишно момиче бе убито тази нощ в центъра на София. Към 0,10 часа на бул. "Патриарх Евтимий", близо до N5, при качване във "Фиат Регата" е простреляна в гърба Елеонора И. (16 г.), живееща в ж. к. "Младост". Тя заедно с приятеля си - 24-годишния Филип С. от София, излизала от ресторант "Гарбо". С такси пострадалата веднага е откарана от приятеля си в "Пирогов", където по-късно починала. След сигнала за инцидента на място са изпратени дежурната следствено-оперативна група на СДВР и криминалисти от 1-о РПУ. Извършен е оглед, иззети са следи. Установено е, че преди фаталния изстрел фиатът е бил разбит, а от него е откраднат радиокасетофон. На мястото е намерен и смъртоносният куршум (проектил)."

В съобщението за залавянето на убиеца от сряда сутринта се казва:

"Извършител на тежкото престъпление е 33-годишният ст. лейтенант Калин Кьосев, служител в "Икономическа полиция" - Шесто РПУ. При издирването е установено, че вечерта на 29 януари Кисьов и негови познати са били в заведението "Сръбска скара" на бул. "П. Евтимий". Изяснено е, че полицаят е употребил алкохол. Към полунощ между Кьосев и посетител в заведението възникнал скандал, който продължил навън. Ст. лейтенант Кьосев твърди, че по време на кавгата извадил пистолета си и произвел единичен изстрел. Според полицая той не е разбрал, че изстреляният от него куршум е пронизал смъртоносно момичето. След като се качил във "Форд Ескорт" на свой приятел, той напуснал района на заведението.

По време на издирването криминалисти от СДВР и Първо РПУ

установиха собственика на автомобила и задържаха на 30 януари извършителя на тежкото престъпление. По случая са назначени експертизи, разпитани са свидетели от заведението "Сръбска скара" и съседното "Гарбо". Задържаният е старши лейтенант Калин Кьосев и материалите за инцидента ще бъдат предадени на Столична следствена служба."

Същия ден зам.-шефът на 6-о РПУ Валентин Колев твърди: "...има данни, че той е влязъл в конфликт с едно лице на излизане от заведението, в което е пребивавал, в близост до мястото на убийството на момичето". "Разменили са си както реплики, така и бутане и удряне. Той се е представил, че е служител на полицията. Лицето е избягало в посока на въпросния инцидент. Неправомерно и неадекватно е действал в този момент Кьосев, като е употребил оръжието с цел да го спре,



като е стрелял във въздуха,



за да го стресне", добавя Колев. Според него човекът, с когото се е скарал Кьосев, е "бягал в посоката, където са били момичето и момчето". "Полицаят не е трябвало да стреля, защото не е имало необходимост да го спира по този начин", казва зам.-началникът. Кьосев не е докладвал за употребата на оръжието, независимо че за това има изрична заповед, защото е "счел, че инцидентът е приключил само със стрелба във въздуха". Колев обясни и че вторият човек, който е бил с Кисьов, е негов колега от същия сектор, също оперативен работник и офицер. "Не е стреляно, когато те са били в колата, а преди това", твърди зам.-началникът на 6-о.

В сряда вечерта шефът на сектор "Убийства" на СДВР Ивайло

Спиридонов в интервю пред Дарик радио призна, че те разполагат засега само с показанията на Кьосев, макар че от 1 часа през нощта на 30 януари до момента полицаи в района постоянно водят разговори, за да бъде разбрана цялата истина за случилото се. "Това, което до момента ние знаем, е, че е имало спречкване, но това е по данни на Калин...



Не може да му вярваме само на него,



затова трябва да търсим още други свидетели", каза полицейският шеф.

В общи линии версията, по която се работи, изглежда така:

в трагичната нощ Кьосев е отишъл в заведението "Сръбска скара" със свой колега, за да почерпи за повишението, и там открил други свой познати. Кръчмата се намира в безистен само на няколко метра от заведението "Гарбо", където са били Елеонора и приятелят й Филип. В "Сръбска скара" Кьосев се скарал с човек от съседната маса. Скандалът не е бил голям, защото персоналът на заведението не го бил чул. Когато Кьосев си тръгвал, в безистена бил пресрещнат от човека, с когото се скарал. Двамата започнали да се блъскат и да се обиждат. Опонентът на Кьосев хукнал да бяга, като чул, че има насреща си полицай. Кьосев извадил пистолета и стрелял, за да го сплашел и спре. В този момент Елеонора и Филип били до колата "Фиат Регата", паркирана от отсрещната на заведенията страна, почти точно срещу Нотариата. Филип отляво, при шофьорското място, момичето от другата страна. Мъжът, по който стрелял Кьосев, бягал към тях. Така се стигнало до трагедията.

Полицията призна, че е открила Кьосев по гилзата и проектила, както и след като разпитала кой е бил наоколо през нощта. За МВР няма никакъв проблем да установи законното оръжие, защото разполага с гилзотека, в която се вкарва образец на всяко простреляно оръжие, включително с данните кой го ползва в момента.



Оттук започват въпросителните



Как по-точно Кьосев е стрелял във въздуха, а е уцелил момичето по абсолютно права траектория?

Откъде е стрелял? Тук съществено значение има къде е намерена гилзата. Според първоначалната информация - близо до колата, с която са били момчето и момичето. Пак според първоначална информация момичето е уцелено от не повече от 2-3 метра. Затова и в началото се появи версията за стрелба от движеща се кола, която сега МВР изключва. Това, по-простичко казано, означава, че полицаят може и да не е стрелял от отсрещния тротоар. Колата под ъгъл от мястото между сръбското заведение и "Гарбо" е на доста повече от 10 метра. Как може гилзата да ги е прелетяла? Дали Кисьов не се е затичал след човека, когото е преследвал?

Тогава третата въпросителна е как не е разбрал, че е засегнал Елеонора, след като тя се е свлякла буквално веднага. Или може би Кьосев е стрелял и въобще не е гледал накъде? Интересно е и колко бързо Кьосев се е качил във форда на приятеля си, че не е разбрал какво е станало, ако приемем версията, че е стрелял отдалеч.

Какво са правили познатите на Кьосев в този момент: били са в колата и са гледали как приятелят им се блъска с някого? Какво е правила близо до мястото полицейска кола, която толкова бързо е дошла, че е съпровождала таксито, откарало Филип и умиращото момиче към "Пирогов", както твърди таксиметровият шофьор?

Само един изстрел ли е произвел Кьосев? Само той ли? От какво разстояние е стреляно? По кого по-точно е стрелял? Изваден ли е от тялото на момичето куршум?

Добре ще бъде на всички тези въпроси следствието да отговори. Защото около отвратителното убийство продължават да витаят отвратителни съмнения.





Каре------------------

Емануил Йорданов пред журналисти

- Защо криете другия служител на 6-о РПУ, който също е присъствал на инцидента и срещу когото най-вероятно е стреляно?

- В момента работи следствието, нищо не се крие. Колегите от следствието и прокуратурата трябва да решат какво да огласят. Нека да има известна коректност между институциите.
1093
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД