:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Йоана Буковска - от разпни я до осанна

Младата актриса нашумя като фатална жена, в живота обаче е по детски невинна и очарователна
За голяма част от българския народ името Йоана Буковска предизвиква асоциации с образа на фатална жена. След прословутия телевизионен сериал "Дунав мост" не едно и две семейства, следили със затаен дъх историята, заклеймиха актрисата като прахосница, въртиопашка и какви ли още не определения, попадащи в тая категория. А всъщност през цялото време имаха предвид не Йоана, а нейната героиня Стела от филма. Като доказателство за "падението" дойдоха и шумотевиците около личния й живот.

Йоана Буковска породи и други вълнения, типични за нацията ни. Не случайно казват, че ако на един остров попаднат двама българи, те веднага ще се разцепят на поддръжник и опозиция. Същото стана и в нейния случай.



Половин България открито я анатемосваше,



докато другата половина й съчувстваше, страдаше заедно с нея и при първа възможност изказваше мнението си в нейна защита. "След "Дунав мост" хората по улиците се държаха много човечно и учудващо за очакванията ми. Нищо не ми казваха, само ми стискаха ръката. Може би защото се съизмерваха с героите от филма", разказва Йоана. След този сериал тя се превърна в истинска звезда. А и по улиците много лесно я разпознаваха, тъй като в "Дунав мост" играеше с дрехи от собствения си гардероб. "Нямаше как да се скрия, бях едно към едно излязла от екрана. Сега вече не е така. Тогава в медиите се тиражираха мои студийни снимки, които бяха твърде агресивни. Изградиха ми някакъв странен имидж. Хора, които не ме познават, трудно могат да си дадат сметка каква съм всъщност. Дори отказват да ме възприемат в самото начало. А после признават, че очаквали нещо коренно противоположно", обяснява актрисата.



В живота Йоана Буковска няма нищо общо



с героинята от филма. Нито пък изглежда така, както е на снимките. Извън светлината на прожектора тя е едно изключително чаровно и нежно момиче, а усмивката никога не слиза от лицето й. Йоана е по-скоро притеснителна, отколкото агресивна. И никак няма вид на фатална жена, за каквато някои твърде прибързано я бяха обявили.

"Човек не може да избяга от чувствата си. Те те връхлитат така внезапно и неочаквано, че нямаш нито време, нито сили да реагираш. Но никой не иска да повярва в това. Трябва постоянно да се бориш и да доказваш на някого, че това са само чувства, а не сметки и планове", с горчивина обяснява тя.

Малцина знаят, че Йоана Буковска е имала през живота си само две любовни връзки. "Проблемът при мен е, че



винаги съм се разбирала по-добре



с момчетата. От позната ставах директно приятелка и прескачахме етапа гадже. С момчетата от театралната студия бяхме почти неразделни. През 1994 г. дори прекарахме една страхотна зимна ваканция във Велинград - аз и 7 момчета. И никой от тях не гледаше на мен като на момиче. А първото си гадже хванах едва на 21 години. Не ми вярваха, че ходя с момче за първи път. Особено като казвах, че уча в НАТФИЗ. За втората ми любов пък какво да кажа? Целият този медиен шум започва в даден момент да работи срещу теб и чувствата ти", пак с горчивина констатира Йоана.

Това е и една от основните причини, заради които тя от доста време отказва да говори за личния си живот с журналисти. Но има и редки изключения. Като в този случай.

24-годишната Йоана е родена в Габрово. Има двама братя - Янислав и Добромир, които са по-големи от нея. Баща й Христо Буковски е писател и журналист, а майка й Велина Милчева е завършила кинознание и работи като журналист и кинопедагог.

"Бях странно дете - едновременно много притеснителна и много буйна, стига да ми се отдадеше възможност да полудувам. От първи до трети клас учех в Габрово. И естествено



бях главатарка на момчетата в махалата



Правехме страхотни щуротии. Като дойдох тук, изпаднах в стрес, защото никого не познавах. Това ме накара да се затворя в себе си", припомня си Йоана.

В София майка й я насочила към театралната студия в "Сълза и смях". Едновременно я приели обаче и във френската гимназия. Наложило се да съчетава двете неща, което не било никак леко. От този период й е останала любовта към всичко френско. Може би това е и една от основните причини да приеме предложение на френската козметична фирма "Клоран" и да стане нейно рекламно лице за България. Всъщност тази дейност не е нещо ново за Йоана, която преди година бе рекламно лице на дизайнерката Мария Мичева.

А последната новина около нея е пак с френски адрес - след броени дни започва репетиции на "Евридика" от Жан Ануи в Театър "Българска армия". Режисьор е Николай Ламбрев, а



Йоана ще се превъплъти в образа на Евридика



С най-голямо удоволствие обаче актрисата си припомня годините, когато е била в театралната студия. Но и с много носталгия, тъй като най-добрите й приятели са точно от тази студия и повечето са се пръснали по света. Приятни спомени обаче бързо заменят тъгата.

"Имах страхотния шанс още тогава да се кача на истинска сцена, да работя с истински актьори. И съм щастлива, че имах възможността да изиграя Жулиета, когато бях на 16 г.", възторжено обяснява тя. Между другото Йоана Буковска



получила първата си целувка от мъж



именно на сцената - от момчето, което изпълнявало ролята на Ромео. За същата роля получила и първата си театрална награда - на международния фестивал "Време" за театрални детско-юношески трупи през 1994 г. във Враца.

И като стана дума за сцена, то не може да не отбележим последната изява на Йоана - в "Есенна соната" в Театър 199 и под режисурата на Младен Киселов. Предварително мнозина очакваха актрисата да се провали с трудната роля. Напук на зложелателите обаче Йоана се справи блестящо и се превърна в голямата изненада на спектакъла. Това всъщност бе нещото, което преобърна представите за нея. Фаталната жена от "Дунав мост" бе забравена. Заговори се за актрисата Йоана Буковска и нейното - вече със сигурност - бляскаво бъдеще.
9836
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД