:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 187
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Спестеното време и удобството изплащат кухненските уреди

За предпочитане е марковата техника. Евтиното менте може да ви струва прекалено скъпо
Снимка: Петър Ганев
Една съвременна кухня изглежда празна, ако не разполага с електрическите уреди, станали неизменна част от ежедневието ни. За доста домакини, особено ако са делови жени и не разполагат с много свободно време, работата в кухнята е досада. Но това може да се промени само с няколко уреда, които пестят време и нерви. А понякога нямат заместител.

Нови уреди обикновено се купуват, когато старите се повредят безнадеждно. Мераклиите новодомци ги използват и като аксесоари към кухнята, създадена по каталог. А производителите от своя страна са впрегнали цели изследователски и дизайнерски центрове, които не само оптимизират действието им, но се грижат особено за дизайна им. Някои от битовите уреди са истински бижута. Повечето именити компании правят цели серии, за да бъде кухнята едностилна.

Доскоро тази техника се възприемаше като "бяла", но това определение остава все повече в историята. С развитието на вътрешния дизайн и кухните стават все по-цветни. Все по-забравена е конфекционната кухня, издържана в различни нюанси на бялото.

Така че изборът е огромен. Нужен е вкус. И пари. Удобство е, че доста търговци вече предлагат покупка на битова техника на изплащане.



ЗА ЗАКУСКАТА



За приготвянето на вкусна закуска са необходими кафемелачка, кафемашина, тостер или гофретник и сокоизстисквачка.

На първо място трябва да си купите кафемелачка, ако не сте привърженик на старите месингови ръчни машинки, с които са си служили бабите ни. По магазините се срещат няколко вида. При едните нож се върти на високи обороти и мели кафето, а машинката се задейства с натискане на капачката. Цените им варират между 15 и 30 лв.

По-съвременните съоръжения са съставени от два конуса, между които влиза кафето. Цените на по-сложните машинки стигат до 90 лв. Най-скъпите обаче, освен че имат регулатор колко на едро да бъде смляно кафето, имат и дозатор за колко порции да мелят. Кафемелачка на "Ронсон" например, чиято цена е 59 лв., може да смели 200 г кафе наведнъж, но може да смели и суровина само за една чашка. Самоизключва се, когато кафето е смляно до желаната ситност.

След като кафето е смляно, трябва да се свари



Нужна ви е кафемашина, ако не пиете турско кафе



Един предпочита по-леко шварц кафе, друг пък не се събужда, преди да е изпил късо и силно еспресо. Машините за шварц са по-евтини, отколкото тези за еспресо. Най-скъпи са комбинираните.

Изобретателността на производителите засяга не само капацитета, вида филтър, но и дизайна и окраската. Последният писък на модата при този тип машини е антикапковата система. Това спестява досадния теч върху нагревателната плоча, когато каната с кафе се вземе от машината.

Изключително практични са машините с вграден часовник. Това дава възможност от вечерта да се поставят кафето и водата и машината да се програмира кога да се включи сутринта. Цените варират между 40 и 100 лв. в зависимост от марката и екстрите, в зависимост дали филтърът е постоянен или сменяем - хартиен. Машината "Кокун" на "Мулинекс" предлага възможност да се регулира дори ароматът на кафето. Обикновено тези машини правят между 10 и 15 чаши кафе, имат мощност между 900 и 1100 вата. Цветовете са бледо лимоново, жълто, млечно зелено, прасковено. И разбира се, традиционните черно и бяло.

Машините за еспресо са два вида - с помпа и без помпа. Тези без помпа правят кафе на принципа на "кубинските" кафеварки, които се поставят върху котлон. Те могат да се намерят на цена между 80 и 90 лв.

Най-силно и хубаво еспресо правят машините с помпа. При тях налягането се качва до 14-15 бара и се извлича максималното от кафето. Най-популярните производители са "Симак", "Делонги", "Сименс". С тях може да се прави еспресо, капучино, чай. Някои имат специална мембрана, която прави каймак. Цените се движат в доста голям диапазон - между 160 и 400 лв. Правят до 23 кафета с едно напълване на резервоара. Затова освен за дома твърде често се купуват за малки заведения. Най-скъпата машина на "Бриел" от 400 лв. има и вградена кафемелачка. Така че с един удар - две машини.

Има модели на "Делонги" за 175 лв., на "Симак" - за 175 лв., на "Солак" - за 198 лв. Търговски експерти препоръчват да се обръща внимание върху това, дали машините са пластмасови или метални. Металните са почти вечни.

След като и кафето е готово, редно е да се помисли за закуската.



За хрупкави препечени филийки ви е необходим тостер



Тук дизайнерите са развихрили мощно въображението си. Освен това всеки нов модел има нови и нови екстри. Филийките могат да изскачат, има възможност замразен хляб да се размрази и да стане като току-що изваден от фурната. Сухарчетата могат да бъдат равномерно препечени, препечени на райета, да бъдат изпечени само отвън, а вътре да са меки. Има модели, при които парчето хляб може да се изпича само от едната страна. Има машинки, които пекат по 2, други - по 4 филийки. Цените варират между 39 и 65 лв.

Много удобни са и електрическите приспособления за печене на сандвичи. Те са между 38 и 50 лв. На такива цени са и уредите за приготвяне на гофрети.

За идеалната закуска остана да си направите фреш - натурален сок от прясно изцедени плодове. А това става с добра сокоизстисквачка. И тук разнообразието впечатлява. Цените се движат между 40 и 80 лв. Понякога новият модел струва с 20 лв. повече, отколкото предишният. А твърде често разликата е само в дизайна.



ЗА ОБЯДА



Тук са ви нужни други електроуреди. Кухненски робот или минирезачка, микровълнова фурна или кварцов грил. Евентуално - електрически ножове, електрически отварачки на консерви, фритюрник и др.



Кухненските роботи отменят домакинята



в почти всички досадни действия около приготовлението на храната - кълцане на лук, което предизвиква неистов плач, дробене на ядки, стъргане на кашкавал, рязане на ситно на зеле, краставици, картофи на кубчета, пасиране на домати. Всичко това става само с едно натискане на копчето, след като сте поставили продуктите в машината. Тя може да прави шейкове, да изстисква цитрусови плодове, да меси тесто. При това всичко става почти мигновено. Цената си струва винаги. Защото колкото по-скъпа е машината, толкова повече възможности дава, толкова повече време пести. Роботи могат да се купят за 70 и за 300 лв. Зависи от марката и от възможностите.

Ако не разполагате с толкова пари или пък кухнята ви е малка и няма къде да сложите големия робот с всичките му приспособления, имате шанс да се сдобиете с по-дребни уредчета, които вършат същата работа. Например напоследък са доста търсени минирезачките. Те кълцат лук, чесън, ядки, кашкавал, сирене, картофи. Само че са по-малки от роботите. Цените им са 39-49 лв. - пак в зависимост от марката.

Изключително удобство е пасаторът. Тук лидери са "Браун", "Филипс" и "Мулинекс". С него може да се пасират картофи, да се разбие тарама хайвер, да се направи крем супа, да се приготвят зеленчукови пюрета. Цените им са около 30 лв. По-неизвестната фирма FIRST ги предлага на цена 24 лв. При избора е важно да се предпочитат по-мощни мотори на пасаторите. Важно е основната част да е метална. Пластмасата се деформира и се чупи по-лесно. За съжаление резервни ножчета за пасаторите почти никога не се предлагат.

Има, разбира се, и ръчни миксери, които са най-разпространени от най-много години насам. Цените им са между 40 и 120 лв. и зависят от това, какви приспособления имат - колко бъркалки, има ли пасатор, с купа ли се продава и т. н.



Фритюрниците са хвалени и отричани,



но пък май са неизбежни - особено за по-големи семейства. Или пък при посещения на гости. Независимо че изискват доста мазнина, използването им е икономично от гледна точка на електричество, на време и на нерви.

Разнообразието и тук може да предизвика отказ у по-нерешителните. При покупка на фритюрник се гледа на първо място какво е покритието. По-скъпи са стоманените и тефлоновите. В тях мазнината може да се съхранява по-дълго време, без да е необходимо да се излива след всяко пържене. В алуминиевите не се препоръчва да се държи олиото след края на операцията. Някои модели са напълно разглобяеми. Всичките им части се свалят и могат да се пъхнат в миялна машина. Това пък спестява твърде неприятното миене на ръка на мазния съд. Важно е и какъв е филтърът. Има постоянни филтри, които пречистват олиото. Това безспорно оскъпява продукта. Цените варират от 70 до 200 лв.

За по-бързо приготвяне на храни са приложими малките парти грилове, някои от които са на кварцов принцип. В тях може да се пекат пържоли, кюфтета, риба, сандвичи. Кварцовите фурни на FIRST струват около 50 лв. По-марковите стигат до 130 лв.

След като храната е приготвена и изядена, е добре масата да се почисти със специална прахосмукачка за маса. Тя е с акумулаторни батерии или пък се зарежда директно от мрежата. Цената варира от 45 до 80 лв.

Търговците твърдят, че българинът вече се е научил да цени качеството. В много редки случаи се търси най-евтината стока. По-често се срещат клиенти, които идват в магазина и казват: "Дайте ми най-доброто." А то във всички случаи е най-скъпото.

Много е важно при избора на домакински уред да се попадне на учтив и знаещ консултант. Има продавачи, които дори не стават да дадат информация. Има и други, които предлагат оптималния вариант, като внимателно обясняват всички предимства на уредите. Важно е да се знае, че цената понякога зависи и от това, в коя страна е произведен уредът. Всички именити производители имат заводи по целия свят. Уредите, произведени в Китай например, са доста по-евтини от онези, излезли от заводите в Западна Европа, въпреки че не се различават по качеството си.
4801
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД