:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МАЙСТОРЛЪК

Подреждането на картините е изкуство

Това е най-лесният начин да разнообразите или да освежите стените на жилището, стига да знаете как
Снимка: Александьр Михайлов
Да речем, че сте решили да правите ремонт на дома си и за целта сте избрали за стените монохромните пастелни тонове на латекса. Решението ви по принцип не е лошо, защото това е най-бързият и най-евтин вариант за освежаване на жилището. Друг е въпросът, че боядисаните с латекс стени отдавна не са на мода. По света от доста време се забелязва едно трайно завръщане на тапетите, независимо от вида им - хартиени или текстилни. Да не говорим, че латексът като материал не е най-удачният избор, тъй като "капсулира" помещението и му пречи да "диша". Но пък си е най-бързият вариант за ремонт.

Ако твърдо сте се спрели на този вид освежаване на жилището, непременно трябва да се погрижите и да разкрасите богато стените с произведения на изкуството. Боядисаните стени изискват наличието на някаква декорация. Иначе стоят скучно и уморително.

По принцип най-лесно е да окичите картини, репродукции или снимки. Но



подредбата им не е просто нещо,



а си е цяло изкуство. Ако не се съобразите с някои закономерности, рискувате да създадете гледка, за която най-точното определение е кич.

Притежавате една голяма картина - масло, и няколко по-малки? Мястото на голямата е над дивана в дневната. Оставете я сама на стената, за да изпъкне красотата й. Малките разпръснете в останалите помещения.

Репродукциите на различни растения може да рамкирате в еднакви тъмни рамки с формат А4 и да ги подредите на няколко редици една над друга (в зависимост от броя). Това е добро решение за тясната стена на дневната, която сте оформили като кът за кафе, отмора и четене на книги. В този случай би било ефектно, ако боядисате тази стена в цвета на паспартуто на картините - например кремаво. Между всяка картина трябва



да оставите достатъчно въздух



Чудите си какво да правите с многобройните рисунки в различни размери, които стоят затрупани зад някой шкаф? И за тях има подходящ вариант. Първо, трябва да ги рамкирате с тесни дървени рамки в еднаква тоналност за всичките. Изберете паспарту в цвят, който да имитира пожълтяла от времето хартия. Така ще избегнете евентуална опасност рисунките да изглеждат овехтели. Готовите картини може да разположите върху стената, където е и работният ви кът. Мислено теглете една права, след което над нея и под нея закрепете плътно една до друга творбите. Ако ви останат още рисунки, поставете ги най-отдолу, вече без да следвате линията, но отново плътно опрени една в друга.

Същото може да направите и ако в колекцията ви влизат творби с различна техника на изпълнение. Условието е само



да отделите една цяла стена за тях



Това може да бъде в дневната (ако е просторна и позволява такова разточителство), в кабинета ви, във вестибюла или в по-широко фоайе. Отново теглете мислената права линия, но тя да бъде високо, почти до тавана, и така, че да позволява подредбата на само един ред картини между нея и горния ръб на стената. След това започнете да запълвате долните редове. В този не трябва да залепяте картините една до друга, а е добре да оставите между тях въздух. Също така ефектно ще бъде, ако спазвате и някакъв вертикален рисунък при подреждането. Това е много лесно, просто трябва да поставяте долните картини, като използвате за начало най-горната. Между последния хоризонтален ред и пода трябва да има разстояние от 30 см. Друго важно изискване е на тавана да инсталирате



насочено осветление към тази стена



При въпросната композиция е добре да разположите най-голямата картина в центъра. Същото важи и за маслените платна. Не оставяйте всички дребни творби за периферията.

При наличието на много (предимно мащабни) и най-разнообразни като изпълнение картини в дома ви може да декорирате всички стени на дневната. В този случай се спазва единствено вертикалната подредба. Само творбите над прозорците са разположени на една хоризонтална права. И още нещо - ако ще разкрасявате по този начин дневната, трябва да знаете, че тежката старинна библиотека е добре да бъде заменена със стъклено-метален стелаж, който да олекоти малко помещението. Освен това на прозорците не се поставят завеси, тъй като



символично тази роля изпълняват картините



наоколо.

Живеете в мезонет или къща с дървено вътрешно стълбище? И тази част от дома ви може да бъде ефектно освежена. Как? Много просто - като закачите три или четири стъпаловидни колони от репродукции на растения, поставени в дървени рамки с цвета на стъпалата. Добре е картините да бъдат с приблизително еднакви размери.

Снимките на фамилията пък стоят най-добре, ако са над работния кът или в спалните помещения. Над бюрото например може да направите обърната пирамида от снимки. Те, разбира се, трябва да са с еднаква големина и в еднакви рамки. За повече ефект обаче може да използвате за всеки ред различен цвят на рамките. В спалните помещения пък със снимки може да образувате интересни геометрични фигури над по-ниските шкафове.



Ако притежавате триптих,



в никакъв случай не разделяйте картините на различни стени. Поставете ги на един ред само на една, при това без да допълвате с други творби.

Когато картините са в много светли тонове, стената трябва да е тъмна, за да се получи необходимият контраст.

Детските рисунки също могат да разнообразят стаите. Но тяхното място по принцип е в спалните помещения, не в дневната. Може да ги разположите небрежно върху лавица, дори и леко да се прихлупват една с друга. Между тях непременно мушнете и голяма рамкирана снимка на малкия художник.

Нямате никакви произведения на изкуството? И за вас има решение.



Лесно ще разчупите стените,



ако използвате квадратни и правоъгълни огледала. Трябва само да ги рамкирате в широки рамки, които да боядисате в свежи цветове - жълто, синьо, червено, зелено... След това закрепяте огледалата едно до друго, така че да образуват един голям правоъгълник.

И един последен съвет - когато разполагате картини по стените, внимавайте да бъдат на ниво, удобно за погледа - нито прекалено високо, нито прекалено ниско.
10984
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД