:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,650
Активни 168
Страници 24,284
За един ден 1,302,066
НАША ГОРДОСТ

EMI издаде легендарния глас Борис Христов

снимка: ЕMI/Анимато мюзик
За първи път у нас излиза колекция с най-доброто от оперния репертоар на великия български бас Борис Христов. Двойният CD е запис на EMI Classics и включва някои от най-популярните арии на легендарния певец, записани в периода 1950-1969 г. Всички записи са дигитално ремастерирани през 2002-2003 г. и днес повечето са със стерео звук.

Със съвършената си техника и топлота гласът Борис Христов остава ненадминат в целия руски оперен репертоар. Мнозина го смятат за "законния наследник на Фьодор Шаляпин". Ето защо първият диск започва с откъси от операта "Борис Годунов", в която Борис Христов пее не само главната роля, но и партиите на Пимен и Варлаам. Българинът дебютира като Годунов през 1949 г. в "Ковънт Гардън" и изпълнява ролята на тази сцена неизменно в периода 1958-1974 (записът е направен през 1962-а).

Руският репертоар на Борис Христов, представен тук, включва още арии от Бородин ("Княз Игор"), Римски-Корсаков и операта "Евгений Онегин". Включени са и популярните руски песни "Вниз по матушке, по Волге" (народна) и "Песня о блохе". Вторият диск включва произведения от френската и италианската оперна класика, сред които "Фауст" от Гуно, "Ифигения в Таврида" на Глук, "Дон Карлос" на Верди.

Роден на 18 май 1914 г. в Пловдив, Борис Христов завършва право. Но е забелязан от цар Борис III, докато пее в хор "Гусла" и получава стипендия да учи оперно пеене при Рикардо Страчари в Рим. След това заминава за Залцбург, където продължава образованието си по вокално майсторство при Мурати, а през 1946 година прави професионалния си дебют на сцената на "Реджо ди Калабрия".

Единствената голяма оперна сцена, на която той така и не успява да излезе, е "Метрополитен" в Ню Йорк. В Британския музей в специална зала е уредена експозиция на сценичните костюми на Борис Христов, Мария Калас и Лорънс Оливие. Самият той дарява на българската държава къщите си в Рим и София, за да се грижи за развитието на млади оперни певци. Последният концерт, който изнася Борис Христов, е на 22 юни 1986 г. в Българската академия в Рим. Умира на 28 юни 1993 година в Рим. Тленните му останки са докарани в София, където в храм-паметника "Александър Невски" се извършва тържествено опело.
2
1668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
12 Март 2005 18:02
Един от най - великите баси на света. Поклон!

Patilanec
13 Март 2005 11:13
Борис Христов остава ненадминат в целия руски оперен репертоар. Мнозина го смятат за "законния наследник на Фьодор Шаляпин"

Ненадминат значи преди всички, а не след "съветските".
Борис Христов е най-великият бас на 20-ти век.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД