:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,653
Активни 169
Страници 24,287
За един ден 1,302,066
КНИГИ

Военната Би Би Си проговори

Възкресиха на хартия предаванията за България от 1940-1944
"Новините от България потвърждават впечатлението, че правителството на Отечествения фронт притежава не само волята, но и авторитета да следва твърдо политиката на сътрудничество с обединените народи. Особено насърчителен е фактът, че чистката на фашистките чиновници, офицери и журналисти е извършена с енергия и без милост. За тези, които в продължение на години ровеха, мъчеха, изтезаваха, затваряха и избиваха народа, не може и не трябва да има милост. Те докараха държавата ни до катастрофа и сега трябва да отговарят за престъпленията си пред българските народни съдилища", това чуват българите по ефира на 19 септември 1944. Излъчва го не радиостанция "Христо Ботев", а суперобективната Би Би Си. Припомня ни го "Говори Лондон. Предавания на Би Би Си за България през Втората световна война" (изд. "Труд").

Друг да обясни коя е радиостанция "Христо Ботев", ние да ръзгърнем напосоки: "Днес лондонският вестник "Таймс" подчертава, че съпротивата, която патриотичните елементи в България оказват, затруднява все повече и повече работата на цар Борис и неговото правителство, съставено от предатели. Вестникът прави следното предупреждение: "Когато мощта на Оста бъде сломена, положението на България ще зависи до голяма степен от начина, по който се е водила съпротивата днес и по който ще се води утре". "Патриотични елементи" са наречени бойните групи, разстреляли генерал Луков и полковник Пантев - в предаването от 5 май 1943, посветено на смъртта на втория... Борислав Дичев е издирил по архивите записите на предаванията от октомври 1940 до края на септември 1944. Фонд "13 века България" се е включил в изданието, имената на Вера Мутафчиева, Димитър Коруджиев и Кин Стоянов гордо красят книгата. Те, горките, може въобще да не са я разгърнали.

Станалото станало. До такива смехории се стига с все по-актуалните прочити на историята. Да му мислят онези, на които следва да се обяснява коя е радиостанция "Христо Ботев". Останалите ще рекат философски: Да, онези прочити на събитията са били "конюнктурни, но и обективни" - съвсем по изтъкнатото в предговора, били са част от агитацията и пропагандата. А сегашните, актуалните?
518
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД