:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия все пак ще ремонтира бойните ни хеликоптери

От МО не уточниха дали вчера са стигнали до решението
Руските фирми МИЛ и "Рособоронекспорт" ще бъдат поканени да направят ремонта и да удължат ресурса на бойните ни хеликоптери "Ми-17" и "Ми-24". Това разкриха служители на МО. Тези фирми са производител на техниката и единствени имат право да я ремонтират.

Миналия петък министър Николай Свинаров спря сделката за модернизацията на хеликоптерите, след като в края на 2004 г. той се спря на консорциум между израелската компания "Елбит Системс" и американската "Локхийд Мартин". Според плановете трябва да се осъвременят по натовски стандарти 12 щурмови "Ми-24" и 6 транспортни "Ми-17".

Нито един участник от 14-членната комисия, която работеше по избора на изпълнител, не пожела да обясни дали вчера са стигнали до извода, че само руски фирми могат да ремонтират и сертифицират бойните хеликоптери.

Комисията по модернизация вече е получила официален отговор от МИЛ и "Рособоронекспорт", че израелската фирма няма такъв договор с руснаците и че няма да работят с "Елбит Системс". След възстановяване на ресурса на машините ще трябва да се извърши и адаптиране на свързочното и навигационното оборудване по стандартите на НАТО.

Специалистите от МО виждат единствения начин за разплитане на случая с хеликоптерите като бъде разрешено на руснаците да ги ремонтират и удължат ресурса. А авиониката да бъде изпълнена от фирма, отговаряща на стандартите на НАТО. Така българските ВВС ще имат бойни машини, които ще могат да участват в съвместни операции в рамките на алианса.

За възможността военното министерство да обяви отново конкурс за ремонта на хеликоптерите и този път Русия да спечели и да си върне загубените позиции на пазара, писа вчера и руският финансов вестник "Ведомости".

Все още не е известно как ще бъде заобиколено изискването на МО в конкурса да участват само страни членки на НАТО.

Вертолетите с марката "Ми" са на въоръжение в повече от 80 държави. С тях са установени 1000 световни рекорда. Особено популярен е бойният "Ми-24". Това е ударна машина, която по своята огнева мощ и "агресивен характер" е наречена "Крокодил". "Ми-24" е участвал в 30 войни и хиляди въздушни боеве, твърдят военните специалисти. Унищожил е десетки бойни машини, включително и свръхзвукови самолети. В момента има над 16 модификации на "Ми-24".
33
783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
15 Март 2005 00:34
Едно разумно решение...
15 Март 2005 01:01
Разумно! Да! Абсолутно!
Геликоптерот е като шльоковицата - дамаджаната от стъкларницата, а унутре - от скоросмъртницата!
Аре наздраве за модернизацията!
15 Март 2005 07:18
Руски боклук!
Повечето не излитат.Малкото които излитат катастрофират или се свалят като гарги от западната военна технология!
Русите нямат технологическа мисъл!Нямат и персонал!Малкото недоучени инжинери и техници печелят повече на Запад като миячи на чинии и подове!
Цялата руска военна техника трябва да се бракува като долнокачествена!
Русия е политически враг на ЕС, НАТО България!
Това което правителството прави е птредателство!

15 Март 2005 07:53
Да унищожим всичко което не е Американско и да чакаме някой да ни подари нещичко от добро сърце ли? Или да гледаме да използваме най-доброто което имаме и/или можем да си позволим.
15 Март 2005 08:09
за сведение на незнаещите
далаверата с братята е по схемата:
днес даваш машината за ремонт
утре ти дават нова от завода (или отремонтирана)
тази схема няма конкуренция
притеснение има само в натовските щабове че такава машина не е в състояние да поразява руски цели
и то добре че е така защото руския ответен удар е страхотен
15 Март 2005 08:21
FL , ти ще ги изкараш по- скапани и от совалките. 2 от 5 се взривиха. При 20- 30 поллета, при планирани 100 полета. 40 % загуби, при 25 % извършена работа. Га ти и технологията.
Наистина никой не е постигал такива резултати. Най- важното, излизат много скъпо - 1 кг. полезен товар изнесен с шатлите излиза много по- скъпо от този изнесен с ракетите.
Не случайно ВСИЧКИ държави , които могат да си позволят НЕЗАВИСИМА политика, купуват предимно руско оръжие -Индия, Китай, Юго Източна Азия.
Натиснете тук
15 Март 2005 08:26
Абе FL няма ли се гътнеш или някоя кола"американска"
мине отгоре ти няколко пъти.
15 Март 2005 08:38
FL - по-уекичко го давай, ше земе да ти се пукне некой капиляр както си се запенил
Прехвалената ти американска военна техника всъщност е доста по-ненадеждна или с лоши показатели от руската подобна. Янките обаче имат доста по-голямо количество и по-обучен персонал. Но определено не са водещи в технологията. В ракетната технология пък просто всички дишат праха на руснаците, не става дума само за совалките - и балитичните им ракети и противокорабните и разните ПВО и противотанкови са много добри. За АК47 няма какво да споменаваме - той е класика по света.
15 Март 2005 08:47
Сега вече в замяна на ремонта, Гигов може да внесе Кугарите на Еврокоптер.
Няма лошо... Е някои се оказаха прецакани, ама какво да се прави. Не винаги може да се печели.
15 Март 2005 09:44
На американците техниката е "страхотна"
По време на войната с Ирак един полковник коментираше
, че стар български гранатомет като улучи най-модерният им танк
прави в него дупка през която може вътре да влезе човек.
Машалла на таквиз супер танкове .Сигурно бронята им е от велпапе.
15 Март 2005 10:25
FL, всеки може да сгреши, но ако си прочел написаното от Душко, а и от другите - извини се и ще ти бъде простено...Да можеше ние да ги продадем тези 100 000 АК-47...
15 Март 2005 10:42
производителите би трябвало да се справят най-добре с ремонта...
15 Март 2005 11:25
ФЛ, ако целта ти е да се ебаваш с форумните русофили и американофоби - добре се справяш. Но и мен подразни т'ва дето си го надрънкал за руската научна и инженерна школа. Просто не е вярно. Иди на някоя лекция по математика или физика в кой да е американски университет и брой колко от имената на учените ще са руски. Ако пък включиш немците и евреите ще се окаже че останалите почти не са направили.
15 Март 2005 11:30
не виждам изобщо какво има да се обсъжда, хамерикански хеликоптери никой няма да ни подари или да ни ги даде на сравнима цена. ПО-добре да имаме стари, но летящи хвърчила отколкото апач на картинка.
пък относно това кой трябва да ги модернизира, естествено че руснаците са в най-добра позиция, виж за авиониката може и друг.
15 Март 2005 12:13
Абе хубаво уръжие, па след 10 години се измъкнаха като ...ни и като ехо от неуспешната война се скотуриха као бивол на заколение и опущиха цела Източна Европа и околностите.
Па американото с кофтите танкове и ракети оплякаха шалварите за има нема два месеца.

Kам го Киро на Кирия.
15 Март 2005 12:23
FL мислех че си тъп ама чак толкова тъп човек не съм виждал
15 Март 2005 13:41
А може и следния вариант : "Половината ВВС на РБ да са в дежурство или там както се води а втория делтапланер да е на ремонт".
15 Март 2005 14:10
"Според плановете трябва да се осъвременят по натовски стандарти 12 щурмови "Ми-24" и 6 транспортни "Ми-17". " - Освен БСП, ДПС и НДСВ са пълни с КГБ-агентура, която работи само за руските интереси, тоест това са престъпници! Явно не си взеха поука от провала с ремонта на МИГ29, руснаците си прибраха парите не ремонтираха самолетите, че дори и не си платиха неустойката са несвършената работа! Абсюлютно ще стане и сега същото с Ми-24 , ще вземат парите и няма да свършят работа, а България отново ще загуби доверието на партньорите си от запад!
15 Март 2005 14:24
Душко
" ти ще ги изкараш по- скапани и от совалките. 2 от 5 се взривиха. "

Душко
След като сте толкова всезнаещ, можете ли да кажете къде е руската совалка Буран? Руснаците са изостанали на светлинни години назад от САЩ, поради което и загубиха битката за влияние в света, а социалистическият лагер се сгромоляса дори без руснаците да "гръмнат"една пушка!! Русия в бъдеще може да бъде само една суровинна база за Европа и САЩ!
15 Март 2005 15:18
Виктор, многу си проз.За кво им е Бурана ако ша пада като шатълите?Ескюзе моа(препач)
15 Март 2005 15:27
ЗА ВИКТОР77
Понеже Руската космическа индистрия е западнала и няма нищо свястно се наложи обединената космическа индустрия на САЩ и Европа да изчакат присъединяването на Русия за започването, създаването и извеждането на Международната космическа станция като на всичко отгоре и само Русия има техника да изведе в орбита захранващия модул на станцията. Втория модул беше на американците, и беше жилищния.
А поради спиране на полетите на совалките пак само руснаците останаха да снабдяват станцията. А май и развитието на медицината на руснаците в тази област им позволи да обяснят на останалите какво трябва за продължителен престой в безтегловна среда. Ако не бъркам и скафандрите и аварийния модул също са Руски.
15 Март 2005 16:24
А за какво са ни вертолетките? Па и с оружье
15 Март 2005 17:40
Накои журналисти от този вестник ще се пенсионират с тази тема) Решението е правилно. И танспротния и бойния вертолет са с доказани качества. При това има подготвен летателен и технически състав. Ремонтът е усвоен от нашите военни заводи. Модернизацията може да се извърши от някоя западна фирма. Всичко е въпрос на сделка. Не знам защо някои намесват политиката. Лумпените не првят разлика между вертолет и пералня.
15 Март 2005 17:49
Просто да се чуди човек откъде взеха толкова акъл, та да вземат това наистина най-добро решение.
Нямаше да се учуди човек ако бяха накупили една камара американски боклуци от ония дето в Ирак камиларите ги свалят с берданки...
15 Март 2005 17:56
Va
[Новак][9]
Европа изчаква Русия , поради това, че отчасти тя се намира в Европа! Русия технологически е далеч назад от САЩ! Нейните опити със своята совалка се провали и тя се отказа от нея, и продължава със своите ракети за еднократна употреба! Дори Китай и Япония я изпреварват, и скоро ще имат свои совалки за многократна употреба, а да не говорим за много опити които правят богати хора в САЩ.
15 Март 2005 18:03
Швейк-храбрия!
Ами да направят своите Бурани да не падат, ама въобще не могат да правят совалки за многократна употреба! Совалки ще падат сега, ще падат и в бъдеще, че дори и след 2900.. година, че дори и по късно!
15 Март 2005 18:17
Stranger
Руснаците ще ремонтират Ми24, толкова колкото ремонтираха МИГ29! За руснаците това е рекет спрямо България, защото знаят, че трябва да ги ремонтират фирми от НАТО-ДЪРЖАВИТЕ! Ще вземат парите и няма да свършат работа, но нашите "политици"правят точно това, както казвате политика, защото парите ще ги плащат от джоба на обществото, а не от тяхният!
"Съветските" генерали от МНО и МВР са учили из школите на КГБ, където още тогава са били вербувани от КГБ, които ги държат от късо с някакви документи подписани от тях за верност към руските служби!
15 Март 2005 18:46
ВИКТОР77,
Говорехме за космическото развитие на Русия, ЕС (до '92) и САЩ. През 70-десетте САЩ опитаха самостоятелно да развият Космически станции ( фиаското е било фантастично: омазване до над ушите); в началото на 80-десетте се обединяват с Англия, ФРГ ( бившата Западна Германия) и още няколко сателита (членко на НАТО) По някакви странни причини са прекратили програмата след няколко неуспешни опита ( защо ли? ) В началото на 90-десетте канят Русия, Япония, Бразилия и Испания да се присъединят кум програмата. Първоначалото извеждане е възложено на руснаците с техните ракети ( относитено -по-евтини като цена за единица изведен товар в орбита). Совалките са бледа имитация на Космическата станция. Ако не си схванал идеята е там да се провеждат различни изпитания ( военни и цивилни).
А Русия ( бившия СССР ) е единствената държава с ПОСТОЯННО ПРИСЪСТВИЕ в Космоса от началото на 70-десетте. От тогава са приводнили 2 (две) космически станции а сегашната Международна Космическа Станция е 3 ( трета) която без тях не би могла да се изпрати.
Надявам се че може да си направиш изводи какви са разликите от това че руснаците постоянно са имали хора в космоса а американците не могат да го постигнат. Мисля че разработките им доста годинки ще си останат неизвестни, ако вуобще научим за тях
15 Март 2005 19:22
СССР е имал РАБОТЕН проект за "Космическа Совалка" МНОГО преди САЩ ! Но е било установено, че космическите хкораби за многократно излитане НЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ РЕНТАБИЛНИ! Т.е., в СССР са отчели , че използването на ракити-носители за еднократна употреба е в пъти ПОІРЕНТАБИЛНО икономически! И прогрламата на СССР за Космически Ковалки" е била ЗАМРАЗЕНА! Полетът на "Буран" е бил извършен по ПОЛИТИЧЕСКИ причини! Въпреки това, той е оченен от специалистите, включително и от тези от НАСА, като ВЪРХОВНО постижение- поради това, че "Буран" е извършил БЕЗпилотно излитане и КАЦАНЕ на самолетна писта!!!
......................................... ...
ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА "БУРАН" ТУК:
Натиснете тук
http://www.buran.ru/
15 Март 2005 19:32
ВИКТОР77 - " Душко, ...След като сте толкова всезнаещ, можете ли да кажете къде е руската совалка Буран? "
Сигурно питаш защо не го използват. Аз вече съм отговорил. " ... Най- важното, излизат много скъпо - 1 кг. полезен товар изнесен с шатлите излиза много по- скъпо от този изнесен с ракетите... ".
Буран извърши успешен изпитателен полет. Ако има достатъчно поръчки, тогава Бурана ще бъде пуснат. Няма никакъв проблем. Освен икономическото предимство на ракетите.
Бака с горивото на шатлите се използва еднократно. Този бак с горивото прави Совалката по- мощна от ракетата и по- ОПАСНА.
Тъпотиите, че руснаците ще вземат парите и няма да ремонтират хеликоптерите са направо смешни. За жълти стотинки те ще се лишат от всички поръчки. Така правят фирмите еднодневки със гаражно производство, които се навъдиха първите години на демокрацията.
15 Март 2005 19:38
Первые проекты крылатых космических кораблейВо второй половине 50-х годов в ЦАГИ приступили к исследованию гиперзвуковых пилотируемых и беспилотных летательных аппаратов. Первые официальные упоминания о "космолетах" ("космопланах" - аппаратах типа самолетов, способных летать на чрезвычайно больших высотах и в околоземном космосе - появились в 1958 году в планах Министерства обороны СССР, очерчивающих основные направления деятельности советских ВВС на ближайшие 25 лет. Предполагалось, что разрабатываемые аппараты смогут достичь скоростей свыше М=10 и высот полета более 60 км.
Вскоре в ОКБ-23 и ОКБ-256 Госкомитета по авиационной технике началась разработка проектов пилотируемых "космопланов", запускаемых на орбиту трехступенчатой модификацией МБР Р-7.


словные обозначения: 1 - кабина космонавтов; 2 - иллюминаторы; 3 - входной люк; 4 - приборный отсек; 5 - консоли крыла при входе в плотные слои атмосферы; 6 - хвостовое оперение

В ОКБ-256 Павла Цыбина по заказу ОКБ-1 Сергея Королева, параллельно с "гагаринским" "Востоком", проектировался крылатый космический корабль (КК) "классической" аэродинамической схемы, эскизный проект которого был утвержден 17 мая 1957года. Планирующий космический аппарат (ПКА) имел трапециевидное крыло и нормальное хвостовое оперение при стартовой массе 4, 7 т, посадочной - 2, 6 т и экипаже 1 человек. Расчетная продолжительность полета достигала 27 ч. КК имел длину 9, 4 м, размах крыла 5, 5 м, высоту по оперению 4 м и ширину фюзеляжа 3 м. Особенностью проекта было складывание крыла в аэродинамическую "тень" фюзеляжа на участке интенсивного торможения в атмосфере. Схема спуска предполагала интенсивное торможение в атмосфере с использованием подъемной силы несущего корпуса до скорости 500-600 км/ч на высоте около 20 км, затем обеспечивалось планирование с помощью раскладывающего крыла. Космонавт должен был катапультироваться перед посадкой на взлетно-посадочную полосу (ВПП). После подключения к работам ЦАГИ выяснилось, что проблемы, встающие перед разработчиками крылатых космических аппаратов, гораздо серьезнее, чем было принято считать. Так, после продувок в аэродинамических трубах выяснилось, что тепловые нагрузки на теплозащитный экран значительно превосходят расчетные, а узел шарнира поворота консолей крыла на самом теплонапряженном участке спуска находится в "застойной" зоне с практически полным отсутствием теплоотвода. Технические проблемы, связанные с точной ориентацией при спуске, сложности с теплозащитой и успешные испытания КК "Восток" определили прекращение работ по ПКА.


ВКА-23 В.М.Мясищева, третий вариант (1960 г.): стартовая масса - 4, 5 т при запуске на орбиту высотой 400 км, полезный груз 700 кг; экипаж 1 человек; длина 9, 0 м, размах крыла 6, 5 м, высота 2 м.

В 1957-60 годах воздушно-космические аппараты (ВКА) М-40, М-46 и другие разрабатывались в ОКБ-23 Владимира Мясищева в рамках "Темы-48". Последний вариант ВКА-23 впервые предусматривал применение плиточной керамической теплозащиты, предназначался для одного космонавта и при запуске на орбиту высотой 400 км имел массу 4, 5 т, длину 9 м, размах крыла 6, 5 м, высоту по килям 2 м и был способен нести полезный груз 700 кг.


Ракетоплан Р-2 разработки Владимира Челомея

В 1960 г. ОКБ-23 и ОКБ-256 стали филиалами ОКБ-52 Владимира Челомея, продолжившим работу над ракетопланами. Результатом стал эскизный проект беспилотного ракетоплана Р-1 массой 6, 3 т, оснащенного М-образным складным крылом переменной стреловидности, и его пилотируемого варианта Р-2.
Беспилотный вариант Р-1 предназначался для проверки и отработки всех агрегатов и систем ракетоплана на орбите, в том числе систем ориентации и стабилизации, теплозащиты, срабатывания средств разделения с изучением динамики процесса расцепки, уточнения баллистических и аэродинамических параметров ракетоплана с оценкой надежности работы всех бортовых систем.
На ракетоплане Р-2 предполагалась отработка космонавтом контрольно-проверочных, связных и наблюдательных функций из космоса. Полная масса ракетопланов Р-1 и Р-2 - по 6300 кг, штатная траектория полета должна была включать эллиптическую орбиту с перигеем 160 км и апогеем 290 км, полное время полета составляло 24 часа. Перегрузка на спуске должна была составить всего 3, 5-4 g, в отличие от 9-11 g на спускаемом аппарате КК "Восток". Для запуска ракетопланов велась проработка собственной двухступенчатой РН А-150 со стартовым весом около 200 т.
По программе разработки ракетоплана и маневрирующих боеголовок в 1961-63 годах было выполнено 12 суборбитальных запусков масштабных моделей МП-1 и М-12 на РН Р-12 разработки Михаила Янгеля (первый пуск 21.02.1963), но после снятия с руководящих постов благоволившего к Челомею Никиты Хрущева (его сын работал в ОКБ-52) 19 октября 1964 года все работы были прекращены с передачей материалов по ракетопланам в ОКБ-155 Артема Микояна.
МП-1 представляла собой прообраз маневрирующей боеголовки в виде 1, 8-метрового конуса массой 1, 75 т, управляемого на гиперзвуковых скоростях восемью аэродинамическими щитками. Баллистическая ракета поднимала образец на 405 км, в атмосферу он входил в 1760 км от места старта со скоростью 3, 8 км/с. М-12 - такой же конус, но с четырьмя стабилизаторами.

Если работа над ракетопланами не спасла самостоятельность ОКБ-23 Мясищева, то патриарх отечественной авиации Андрей Туполев поступил мудрее, создав еще в 1956-57 годах внутри своего ОКБ-156 отдел "К" под руководством своего сына Алексея, поручив ему работы в области беспилотных авиационных и ракетных сис-тем. В 1958 г. отдел "К" начал работы над ударным беспилотным комплексом "ДП" (дальний планирующий), состоящим из РН (предполагалось использовать модификации боевых Р-5, -12, -14 или Р-16) и последней ступени в виде планирующего ракетоплана с термоядерной боевой частью. Предусматривалась также разработка в ОКБ-156 собственного носителя. РН должна была забрасывать планирующий аппарат на высоту 50-100 км и придавать ему горизонтальную скорость до 20000 км/ч. После разделения ракетоплан выполнял коррекцию и летел к цели по планирующей траектории со снижением скорости и высоты полета. Аппарат должен был выйти на цель на удалении до 4000 км от точки старта, развивая скорость до М=10 (~7000 км/ч) над целью на высоте 30 км.
В 1959 г. "туполевцы" приступили к рабочему проектированию экспериментального прототипа боевого комплекса "ДП" - самолета "130" (Ту-130). В окончательном виде он стал "бесхвосткой" массой 2050 кг и сравнительно небольших размеров: длина - 8, 8 м, размах крыла - 2, 8 м и высота - 2, 2 м.
В опытном производстве заложили серию из пяти экспериментальных "130", и в 1960 г. первый планер был готов к оснащению оборудованием и к стыковке с РН - модифицированной Р-12. Однако по постановлению от 5 февраля 1960 работы по "130" прекратили - его судьбу решили успехи в создании советских МБР. К этому моменту окончательный вариант комплекса "ДП" состоял из трехступенчатой РН собственной разработки со стартовым весом 240 т, и крылатого аппарата, способного доставить термоядерную боеголовку весом 3-5 т на дальность 9000-12000 км.
Задел по темам "ДП" и "130" был использован в проектах ракетоплана "136" (Ту-136, "Звезда", "Красная звезда" и его орбитального варианта "Спутник". Пилотируемый "136" предназначался для одновиткового полета вокруг Земли с последующей посадкой, а "Спутник" ("137", Ту-137) для нескольких витков с последующей планирующей посадкой на ВПП аэродрома. Работы по темам "Звезда" и "Спутник" продолжались до 1963 г., не выходя за рамки эскизного проектирования. Интересно другое - в рамках "Звезды" прорабатывался вариант вывода ракетоплана на орбиту с помощью авиационно-космической системы, первая ступень которой представляла стратегический сверхзвуковой самолет ("135" или "139", а вторая ступень - баллистическую ракету воздушного базирования с ракетопланом вместо головной боевой части. Именно этот вариант можно считать предтечей воздушно-орбитального самолета (ВОС) "Спираль", блестящий проект которого предложило ОКБ-155 Микояна 29 июня 1966 года.

Мы не будем здесь подробно останавливаться на проекте "Спираль" - ему, включая и его продолжения в виде беспилотных орбитальных ракетопланов ("БОРов" - посвящен отдельный раздел сайта.

Путь к "Бурану"
Следующей этапной работой для советской космонавтики явилась разработка многоразовой космической системы (МКС) "Энергия-Буран", завершившаяся триумфальным беспилотным полетом и автоматической посадкой "Бурана" на ВПП космодрома Байконур 15 ноября 1988 года.
Создание МКС "Энергия-Буран" было самой масштабной и трудоемкой программой в истории советской космонавтики. Достаточно сказать, что в течение 18 лет над МКС непосредственно работало более миллиона человек в 1286 предприятиях и организациях 86 министерств и ведомств, были задействованы крупнейшие научные и производственные центры страны. Общие затраты на программу по состоянию на начало 1992 года составили 16, 4 млрд. советских рублей.

"Буран" задумывался как военная система. Вот как вспоминал об этом в 1994-м году директор головного в ракетно-космической промышленности Центрального НИИ машиностроения Ю.А.Мозжорин:
"Программа имеет свою предысторию. В 1972 г. Никсон объявил, что в США начинает разрабатываться программа "Space Shuttle". Она была объявлена как национальная, рассчитанная на 60 пусков челнока в год, предполагалось создать 4 таких корабля; затраты на программу планировались в 5 миллиардов 150 миллионов долларов в ценах 1971 г. В дальнейшем они конечно подросли, как и у всех бывает, достигли 13 миллиардов 400 миллионов долларов. Программа была серьезная, поскольку создавались 4 стартовых комплекса, на базе Ванденберг и на мысе Кеннеди, создавались специальные производства.
Челнок выводил на околоземную орбиту 29, 5 т, и мог спускать с орбиты груз до 14, 5 т. Это очень серьезно, и мы начали изучать, для каких целей он создается? Ведь все было очень необычно: вес, выводимый на орбиту при помощи одноразовых носителей в Америке, даже не достигал 150 т/год, а тут задумывалось в 12 раз больше; ничего с орбиты не спускалось, а тут предполагалось возвращать 820 т/год... Это была не просто программа создания какой-то космической системы под девизом снижения затрат на транспортные расходы (наши, нашего института проработки показали, что никакого снижения фактически не будет наблюдаться), она имела явное целевое военное назначение....
......................................... ....

15 Март 2005 19:54
Ми-17, Ми-24, Ми-същите руски боклуци...
15 Март 2005 22:48
Никой нищо не може да каже с точност! Има си още 3 месеца това правителство и ще си плете кошничката както намери за добре! Руснаци, евреи, американци- важното е комисионните да текат- ая въртолетите- кучета ги яли! То армия няма - те въртолети искат?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД