:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,352,808
Активни 124
Страници 21,863
За един ден 1,302,066

Гиньо Ганев: Неподкрепата на правителството е неподходящо действие

- Г-н Ганев, трябва ли да участват леви експерти в правителството на НДСВ и ДПС?

- Разбира се. Даже е препоръчително точно експерти да участват в коалиционното правителство. Но политически представители, упълномощени от коалицията, не би трябвало да участват.

- Защо?

- Защото "Коалиция за България" има едно принципиално становище, породено и от резултатите от самите избори - че тя ще бъде конструктивна опозиция на правителството. Лично аз смятам, че участието на господата Костадин Паскалев и Димитър Калчев трябва да бъде одобрено, защото те са в това правителство преди всичко в лично качество, но са носители на ясни социални и национални позиции.

- Значи смятате, че ПГ на "Коалиция за България" трябва да подкрепи правителството?

- Участието на Паскалев и Калчев във властта не означава, че ПГ на "Коалиция за България" трябва да подкрепи правителството.

- А личното ви мнение?

- Личното ми мнение е, че това правителство в самото начало трябва да бъде подкрепено, независимо от участието или неучастието на тези двама леви дейци. Но то трябва да бъде подкрепено под едно ясно условие.

- И какво е то?

- До момента, до който правителството осъществява една политика, близка до изборните цели на "Коалиция за България", а именно подчертан социален ангажимент за подобряване на положението на хората и ясна национална политика на конституционния патриотизъм, за утвърждаване на идеите на републиканизма, парламентарното управление и принципите на националното единство, правителството трябва да бъде подкрепяно. И във връзка с това съм убеден, че една такава подкрепа ще допринесе и за така необходимия климат на повече разбирателство в самото Народно събрание. Мисля, че търсене на съгласие по въпроси от общограждански и общонационален характер е единственият път да се излезе от сложната и тежка социална и морална криза и да се изяснят приоритетите на България и на целия народ. Мисля, че след изборите се създадоха предпоставки в НС да се чувства по-осезателно този климат на съгласие и разбирателство. Има вече няколко конкретни примера за това. Един от тях е начинът, по който бяха формирани комисиите. Защо трябва с неподходящи действия на един или на друг да се прекъсва това толкова хубаво начало?

- Кое наричате неподходящи действия?

- Ако да отречеш правителството, е неподходящо, ако гласуваш "против", е неподходящо. Неподходящо действие би било, ако автоматично и предварително, без да са чути и видяни първоначалните намерения на новото правителство, то да бъде отхвърлено.

- Повечето ви колеги смятат, че не трябва да се подкрепя кабинета. Ако парламентарната група вземе решение да не се подкрепи правителството или пък да се гласува "въздържал се", вие лично как ще гласувате?

- Държа много на единението на ПГ на "Коалиция за България", но все пак повтарям, че правителството трябва да бъде подкрепено под определени условия, изказани ясно в пленарната зала. Според мен това е разумното действие и това ще бъде една подкрепа в съответствие с очакванията на обществото за един по-добър ден в живота на отделния човек и на тяхните семейства.

- Значи независимо от решението на групата, ще подкрепите кабинета?

- Смятам, че правителсетвото освен персоналния състав, който ще представи в НС, трябва да изложи своите програмни идеи. Трябва да има поне една програмна декларация на правителството. И като се видят в тази декларация социалните и националните идеи, за които говоря, тогава правителството трябва да бъда подкрепено още по-ясно. Иначе подкрепата трябва да бъде под условие до момента, в който правителството изостави с действията си очакванията на хората.

- Все пак лично вие как ще гласувате?

- Рано е да ви кажа, защото самата дискусия ще се проведе утре (б.р. днес) в паралментарната група.

- Добре, ако групата вземе решение за неподкрепа, а вие сте все още убеден, че правителството трябва да се подкрепи, ще гласувате по съвест или ще се съобразите с решението?

- Ако тези условия, за които говоря, са налице, аз ще подкрепя правителството.
372
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД