:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Николай Вълчев стана плантатор

Идилията на най-близкия до Костов - 4 деца, 400 квадрата къща и 400 декара парници
Щурци приспиват, жаби будят, а невестулка и бялка пазят от мишки рахатя на стопанина на уютна къща от 400 квадрата в село Крушево - на десетина километра от Първомай. Хазяинът е бившият стопанин на премиерския кабинет - Николай Вълчев.

Високият и едър юрист с мечешка походка, дискретно стоял 4 г. зад гърба на Иван Костов начело на политическия му кабинет на "Дондуков" 2, вече е поотслабнал и сякаш още по-млад. Дали защото сините паднаха от власт, а и той не можа да влезе в парламента като 3-ти в листата на ОДС в Пловдивска област? Не, едното го очаквал, за разлика от Командира и дори предсказал с точност колко хиляди гласа ще събере "Волята да продължим" из Първомайско, а на другото даже тайничко се радва. Да не би да е прихванал от вегетарианството като началника си? Не, началник сега му е само Александър Праматарски, а той самият - зам.-шеф на Демократическата партия. Пък и "вегетарианец е оня, който



яде по-малко от 12 агнета годишно",



както казва Вълчев, докато гордо сочи пещта в двора, където е изпекъл дузини от тревопасните добичета.

Слабее Костовият Кольо, защото се е кротнал с жена си Таня в тихото Крушево при първомайските си корени. Наглежда бизнеса, подтичва след децата, разцъква тенис, играе бридж и изобщо - живее пълноценно и без ежедневен управленски стрес. Целият му досегашен живот сякаш се е стремял тъкмо към това.

Николай още като младеж бил много здрав и сам вдигал с вила люцернови бали от по 40-45 кила. Фъстъци, домати, краставици на акорд - така още през 80-те години си купил видео, дек, ходил и до Франция на екскурзия. Е, в Париж 3-ма души пили със сламки от една кола, ама още тогава разбрал, че може да вирее само при капитализма.

Записал право като баща си и по-големия си брат. Станал аспирант през 89-а в Юридическия факултет и аха да напише дисертация на тема "Договор за аренда на земеделска земя", и дошла демокрацията. Захванал се с политика. През 1991-92-а е парламентарен секретар на финансовия министър Иван Костов, после лидер на партията на Стефан Савов в Първомай. 1993-а се оказва съдбовна за личния му живот. "Бях на 30-години,



денем адвокатствах, вечер

висях по първомайските кръчми.



В една от тях веднъж влезе да ми сервира невероятно красиво момиче. Потънах!", спомня си Николай. Таня била на 18, оставала й още година във френската гимназия. Оженили се.

Вълчев купил много изгодно къща в Крушево с 1 декар двор - само за 7000 марки. Години наред пристройвал, разширявал, таманял уюта на семейния дом, в който да живеят с Таня, 5-годишния Стоил и 1-годишната Нина. "Ще имаме поне още 2 деца, нали, Танче?", пита Николай, а съпругата му съгласно поклаща глава.

Таня стои вкъщи да гледа и възпитава децата, да се занимава със себе си и съпруга си. Цялата къща е обзаведена и устроена по неин тертип. Сама е изографисала със звезди и луни тавана в детската стая, а баща й разкрасил помещенията с дърворезбите си. Заслуга на Николай са само климатиците и щепселите за кабелна телевизия и Интернет, каквито има в почти всяка стая. А, и стереоуредбата, от която все дъни "Пърпъл".

Хората завиждат на уютния дом на Вълчеви, макар че в околността има поне няколко по-големи къщи тип прогимназия. Защо ли? Ами явно защото българинът си е завистлив по природа. Кметът на Крушево обаче не дава лоша дума да се каже за Николай, нищо, че е от царското движение. Щото високопоставеният земляк ходатайствал пред Евгени Чачев път да направят в селото. И друг път уредил в околността Вълчев, и "Олинеза" докарал в Първомай, и французин, и белгиец довел производства да отварят.

А просперитетът му идвал от продуктите за шопската салата, (която Николай полива не с ракия, а с узо). Вълчев гледа домати, чушки и краставици в парници и прави, види се, доста добри пари от това. Хем прави по 100% печалба, хем няма данък за земеделската продукция. А с капково напояване изкарва по 13-14 т домати от декар. Иначе можело да се оберат максимум 5.

Плантаторът Вълчев се разпорежда с 634 дка заградена площ, от които сега около 210 са парници, но скоро ще възстановят и останалите блокове и сигурно полезната площ ще стане поне 400 дка. Парниците са собственост на "Грийнс" ООД, в която Вълчев е съдружник с приятеля си Йордан Балабанов. Вълчев чрез брат си Христо държи 30% в дружеството, а Дацата Балабанов - 70%. Запустелия дотогава терен купили от "Обединени оранжерии" ООД, контролирани от Юнионбанк, чийто шеф бил първомаец.

Това е единствената оранжерия в България, покрита с поликарбонат, а не със стъкло, хвалят се собствениците. С пари от фонд "Земеделие" са прокарали газови тръби за отоплението. Дават работа на 370 работници в парниците, които са заети 9 месеца в годината. Стотина от тях работят в останалото време в "Олинеза", която изкупува продукцията на "Грийнс".

"Абе, нещо спря да ми носиш домати и краставици,



да не би вече да ги

носиш във Врана",



попитал наскоро Костов бившия си подчинен. Двамата и сега се чуват почти всекидневно по телефона.

Вълчев гледа философски на загубата от НДСВ - няма да се тръшне от това, я. Но се чуди какво ще правят сега сума ти пикльовци, които, след като Костов ги направил депутати, си вирнали носовете. Като например местния Иван Николов, срещу когото Вълчев бил много против, но Костов не го послушал. Доскоро все се репчел из Първомай, че каквото той кажел, това щяло да става в тоя град.

Вълчев има 30% и в "Сладък път" ООД, която произвежда сухи пасти. Веднъж случайно забелязал в барчето на МС от своите пасти и се изумил, че ги има и в София. Поинтересувал се и се оказало, че бюфетът ги купил от някаква фирма "Маркел", без да подозира, че стоката произхожда от началника на премиерския кабинет. Вълчев видял пастите, докато в първите месеци се редял по опашки за сандвичи в барчето, без още да знае, че постът му дава право да си поръчва кафе, сокове и закуски и да му ги сервират в кабинета, без да плаща.

Николай е купил на Таня "Тико", а самият той кара "Тойота Авенсис", която си е хем негова, хем партийна. Доскоро се е возил на служебен "Мерцецес", от който бил във възхита, въпреки че бил много стар - някога возел Милко Балев. "Когато някой ден си купя 600 SEL, източникът на средствата няма да е като за "Ягуар"-а на Данчо Цонев", казва Николай.

Ех, какво му трябва на човек - хубава жена, хубава кола и неколкостотин декара домати.
 
Мама и татко на хамака с току-що станалата от следобеден сън Нина.
 
Детската стая е с изрисувано от мама Таня небе.
 
Николай и брат му Христо се гордеят с парниците си - единствените у нас, покрити с поликарбонат.
13715
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД