:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МНЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА

Събличането не е спасение в жегите

Дрехите трябва да покриват тялото, да са светли и широки, от лен или памук, съветват специалистите
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Колкото по-малко дрехи, толкова по-добре в горещините. Тази максима, на която залагат повечето българи, се оказва не съвсем правилна. Както обича да повтаря един доктор: "Да сте видели арабин да ходи по къси панталонки и фланелка? Няма и да видите, защото събличането не е спасение в жегите."

Тялото, изложено пряко на слънчевите лъчи, усеща горещината много повече, отколкото ако е покрито с дрехи. Същото важи и за главата - шапката пази от прекомерно загряване. Затова, когато човек се разхожда по улиците в горещите летни дни, не бива да се съблича, а напротив - да бъде изцяло покрит с дрехи.

Най-важното в случая е да се избере подходящото облекло. Не всички дрехи пазят от жегите и осигуряват комфорт на тялото. Тъмните цветове, синтетичните материи и впитите панталони или рокли са в полза на горещините, а не на търсената хладинка.

Стара истина е, че в топлото време трябва да се носят светли дрехи. Тъмните цветове и особено черното привличат слънчевите лъчи и жегите стават още по-непоносими. Изход са облеклата в бяло, екрю, розово, синьо, зелено и прочие светли разцветки. Те и без друго са по-често лансирани от стилистите тази година, отколкото тъмните тонове в палитрата. Изключение прави само комбинацията от бяло и черно, но и при нея има решение - бялото преобладава.

По отношение на материите трябва да се избират естествени тъкани, съветват специалистите. За разлика от синтетиката, която запарва кожата, материи като лен и памук я "проветряват". Памукът и естествената коприна например са единствените материи, които се носят от хората в страни, където температурите надвишават 40 градуса по Целзий. Много ефикасни в жегите са и мрежестите тъкани, които са актуални това лято. Ситните дупчици по тях осигуряват по-лесна циркулация на въздуха.

Не без значение са и кройките на тоалетите. Грешката, която допускат повечето нашенци, е носенето на по-оскъдни облекла. В същото време населението на най-горещите точки от планетата е покрито от главата до петите с бели роби. Оказва се, че последният вариант е по-практичен в жегите. През деня могат да се носят комбинации от риза с дълъг панталон или рокля до глезена. Важно е моделите да са широки, защото така се осигурява на тялото повече въздух. Подходящи са изпълненията от лен, които тази година се предлагат от стилистите и в дамски, и в мъжки вариант.

Ефирни трябва да са и официалните облекла. Тесните рокли и костюмите със сако не са най-доброто решение за задушните вечери. Могат да се заменят с разкроени рокли с гол гръб и ансамбъл от бюстие с широк панталон. Единствено мъжете остават онеправдани с тежките вечерни костюми със сако.
 
Мрежестите материи, които лансира японската дизайнерка Ханае Мори, проветряват в жегите.
 
Широките панталони осигуряват комфорт за краката.
 
Някои блузи в летните колекции на дизайнерите са снабдени с качулки против слънце. Моделът е на белгиеца Жан-Пол Кнот.
1697
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД