:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пингвинчето вече е на десет

В началото на тази седмица Linux навърши десет години. Преди едно десетилетие на 25 август един студент в Хелзинкския университет обявява първата версия на новата операционна система, базирана на Unix. Творението на Линукс Торвалдс е пуснато в Интернет и се разпространява свободно. Кодът на операционната система е напълно достъпен за всеки програмист, който иска да добави нещо в него.

Въпреки че е все още рано да се отхвърли Microsoft Windows, за десет години Linux се задържа на повърхността и вече диша във врата на софтуерния гигант. Успехът му се дължи на няколко неща: растящото негативно отношение към Microsoft; нарасналата производителност на процесорите на Intel; ентусиазма на хиляди програмисти от цял свят, които разработват заедно операционната система чрез Интернет; гъвкавостта и сигурността на софтуера с отворен код и високата степен на защита от вируси и хакерски атаки. Както коментира един от аналитиците в Giga Information Group Роб Ендерл, "Linux стана явление от дисидентската култура".

Десет години след старта отвореният код привлече вниманието и на големите компании, които започнаха да произвеждат програми, базирани на open-source.



Снимка:Pingvin.gif

Текст под снимка: Пингвинчето е символ на Linux, така както четирите цветни прозорчета станаха основно лого на Windows.
610
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД