:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,982,927
Активни 411
Страници 19,936
За един ден 1,302,066

Световната банка ни препоръчва 2 долара на ден праг на бедност

$ 2 на ден е подходящият праг на бедността за Източна и Централна Европа. Това е записано в материалите, по които ще се изготвя докладът на Световната банка за оценка на бедността в България и начините за намаляването й, съобщиха оттам вчера. $ 4 на ден линия на бедност се използва в по-богатите страни-кандидатки за членство в ЕС, се уточнява в материалите.

Световната банка борави по принцип с линия на бедност от 1 долар на ден, която е изведена за първи път в доклада за световното развитие от 1990 г. Двукратният и четирикратният размер на този праг (2 и 4 долара) се използват за по-развити страни, за които е преценено, че имат по-високи основни нужди. Определянето на основните потребности зависи от равнището на страната, пише в доклада на Световната банка. Приведен е пример, че колата е лукс в Таджикистан, но необходимост в САЩ. В тази връзка е пресметнато, че 1 долар на ден е неподходящ праг на бедността за Централна и Източна Европа заради допълнителните разходи за отопление, облекло и калории и е по-подходяща границата от $ 2.

Експертите на банката са установили, че бедността в България намалява от 1997 г. насам. Преди 4 години те са измерили 36% бедност сред населението, а сега - само 11%. Те отчитат обаче, че безработицата у нас много се увеличила в последните години и е сред най-високите в региона. Нараснал е делът на безработните глави на домакинства сред бедните - от 10% през 1997 г. срещу 38% през 2001 г. Ниска била и активността на българските мъже - едва 55 на сто при 71 на сто в страните от ЕС. По данни на Световната банка само 31% от бедните у нас получават помощ заради недостиг на средства и пропуски в местното финансиране.

В тази връзка банката ни отпуска безвъзмездно 338 000 долара за борба с бедността. Социалният министър Лидия Шулева и директорът на Световната банка за България Андрю Воркинг подписаха вчера гранд за тази помощ.
1144
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД