:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,982,873
Активни 402
Страници 19,882
За един ден 1,302,066

Задължителният подготвителен клас преди 1-и бил неконституционен

Министрите вчера отказаха да гласуват въвеждането на задължителен подготвителен клас преди първи, както искаше образователното ведомство. Повечето възроптали срещу поправката в закона за народната просвета с аргумента, че тя не отговаря на конституцията. Приемането на този текст би означавало със закон да я дописваме. От финансовото министерство имали забележки по финансовите аспекти на проекта.

Според чл. 53 на основния закон "училищното образование до 16-годишна възраст е задължително". Конституцията обаче не дава възможност за задължително предучилищно обучение, коментираха юристи.

Идеята на просветното ведомство бе всички деца да посещават подготвителни паралелки в училищата или подготвителни групи в детските градини, за да имат "равен старт". Замислените промени в закона ще бъдат отново обсъждани на извънредното правителствено заседание в понеделник.

Проект за структурна реформа в образованието ще разработи просветното ведомство заедно с учителския синдикат и сдружението на общините, реши правителството. Механично 10-процентно съкращаване на учители няма да има, декларира социалният министър Лидия Шулева. Паралелно със структурната реформа ще стартират програми за преквалификация на учителите, обяви тя. Целта ни е учителите да не се чувстват застрашени, а да съдействат за провеждането на реформата, обясни тя.

Училищата в слабонаселените райони ще бъдат закрити, а на тяхно място ще се създадат т. нар. средищни училища, обяви Шулева. Те щели да бъдат модерно оборудвани, а за децата от района щял да бъде осигурен транспорт.
763
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД