:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Клиентът сам сглобява стоките, купени онлайн

Търговски сайтове привличат посетителя, като го правят дизайнер
Усъвършенства се процесът на покупко-продажби чрез Интернет. Един съществен недостатък обаче все още не може да бъде преодолян. Клиентът не може да пипне стоката. Не може да види обратната страна на ябълката, трудно ще провери дали не е скъсана или измачкана задната корица на книгата. Според експерти тези ограничения предизвикват известен песимизъм у купувачите. Специалисти разработват първите търговски системи, чрез които клиентите на виртуалните магазини да бъдат задоволени и в този аспект.

Компанията Logitech (http://www.logitech.com/) представи неотдавна нов продукт - "чувствителната" мишка iFeel MouseMan. Манипулаторът предава вибрации, които създават у потребителя усещане за движеща се повърхност. С технологията TouchSense може да се избира тип текстура (фонът на съответната уебстраница, на отделни изображения или препратки). Това става със специално меню и икони. Движение по гума, стъкло, различни видове тъкани и течности, вибрации и трусове са само част от това, което може да бъде записано с математическо уравнение и следователно да бъде почувствано чрез мишката.

Съвсем скоро дори във виртуалния магазин стоката ще може да бъде "опипана" и от разстояние. Освен че поддържа революционни възможности, iFeel MouseMan притежава всички свойства на съвременен оптичен манипулатор. На пазара новото устройство струва $ 59,95. Цената на iFeel Mouse със стандартна мишешка форма е $ 39,95.

Индивидуализацията на стоката е въпрос, над който работят и спецовете на спортни обувки. Официалният сайт на Nike (http://www.nike.com/) предлага на своите клиенти възможност сами да си проектират онлайн маратонки уникати. Посетителите на сайта избират скица на подметката и начин за проветряване на обувката. Предоставени са им три цвята за различните части на изделието. Продуктът се оскъпява с около 10 долара заради виртуалното моделиране, но пък фенове на дизайна казват, че си струва. Доставката на униката е в срок от три седмици, но само за жители на САЩ. Първите "виртуални обущари" получават освен маратонките си и тениска с надпис и стилен постер, изобразяващ сътворените от него обувки.

Списанието Cosmopolitan (http://www.cosmomag.com/) предлага на своя сайт гримиране и проба на дрехи онлайн. Услугата Fashion Makeover се появи миналата есен на адрес http://www.fashionmakeover.com/. Въз основа на въведените данни програмата създава фигура - интерактивен манекен за проба (http://www.myvirtualmodel.com). За да е пълно усещането за реалност, лицето на фигурата е вашето - взето от сканирана фотография, която сте изпратили на посочения адрес. Почитателките на модата могат по цели денонощия да вършеят из щандовете за козметика, дрехи и аксесоари във виртуалната пробна. Стотици са предложените прически за Деловата дама, Привлекателната блондинка или Жената сексуален тип. В сайта непрекъснато се изказват група експерти. Те съветват потенциалните купувачки кой модел им подхожда най-много, а за кой въобще трябва да се забрави. Посетителките на сайта, които сами са създали своя виртуален образ (дреха, бижу, грим и прическа), изпращат на специалиста изображението и той си казва мнението в лично писмо по електронната поща.

Клиентската част на Fashion Makeover се продава и на компактдиск на цена от 10 до 50 долара в зависимост от спектъра на моделите в базата данни.



Текст под снимките:

Виртуалният манекен е точно ваше копие, но изглежда винаги по-добре от вас.



На адрес http://www.nike.com всеки може сам да си сглоби маратонки уникати.

Страницата подготви: Албена Иванова
895
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД