:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,690
Активни 182
Страници 24,324
За един ден 1,302,066

Регистрационен режим и за медсестри и акушерки

Медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти ще могат да упражняват професията си, ако са вписани в специален регистър. Това решиха депутатите с окончателното приемане на закона за съсловната организация на представителите на тези професии.

За всяка медсестра, акушерка и останалите професии по здравни грижи ще се изготви професионално досие. Създават се национален съвет по качество към асоциацията и комисия по професионална етика. За нарушение на нормите ще има глоба от 1 до 5 минимални заплати и забрана за практикуване до 3 г.

Медсестрите у нас са към 30 000, акушерките - 3000, а рехабилитаторите и лаборантите - 5-6 хиляди. Регистрационният режим се приема по настояване на самата гилдия и не е изискване на ЕС. От 2007 г. обаче за тези професии влизат в сила европейските стандарти. Медсестрите и акушерките трябва да са учили поне 3 г. и да имат още 1400 часа стаж или допълнителна квалификация. За новозавършилите медицински колеж, който е 3-годишен, ще са необходими 10 месеца работа под наставничество. По-възрастните, учили 2,5 г., ще могат да продължат практиката си, ако имат 3 г. стаж.
673
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД