:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България без единен имотен регистър още поне 15 години

Изграждането на кадастъра и имотния регистър в България ще отнеме 15 години. Срокът е заложен в програма на правителството. Създаването на имотни партиди и включването им в единна информационна система ще отнеме много по-дълго време, твърдят обаче специалисти. Вчера в съдебния район на Балчик стартира пилотен проект на агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието за изграждане на имотен регистър. Засега единствено Балчик е изцяло покрит с кадастрална карта - първата стъпка към имотния регистър. До края на годината се очаква да е готов кадастърът за още 10 региона. За кадастралната карта отговаря Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Досието на всеки имот ще включва площта, границите му, пълните данни за собственика му, идеалните части на съсобствениците, ипотеките и възбраните му. Ще има и уникален имотен 17-цифров идентификатор. Регистърът вече няма да е поимен, а по имотен. Така ще се гарантира сигурността на имотните сделки, обясни шефът на агенцията Светлозар Тонев.

От юни за имотите в София ще могат да се правят справки чрез интернет, обеща Тонев. Дотогава срещу заплащане на такса всеки ще може преди сделка да провери дали имотът не е ипотекиран или дали не му е наложена възбрана. Столични нотариуси и съдии по вписването обаче изразиха съмнение, че е възможно това да се случи в толкова кратък срок.
6
683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Май 2005 10:49
В България цари безвремие! Какви са тези срокове 15 години? Това е пълно безумие! Вярно, че има много заинтересовани от правенето на далавери с имоти, които както се вижда се стараят добре и са бутнали в глуха линия въвеждането на ред и отчет на имотите!
При най-разточително пилеене на труд и време, такъв проект може да завърши за 2-3 години. За него има подготовка извършена вече от поземлените комисии и данъчната администрация.
В момента държавата работи в защита на измамници, крадци, убийци и всякакъв вид едри и дребни престъпници.
Повечето от хората у нас живеят редовно нарушавайки инструкции, наредби и закони. Тези, които все още се съобръзяват с ред и закон се третират като безпереспективни наивници! До кога, и защо?
21 Май 2005 13:54
Глупости ... работата е за не повече от три години, аманали требе да се крадне по-дълго време ... :-)
21 Май 2005 22:28
Здравейте!Съгласна съм с вашето мнение.Разбира се , че няма да има регистър защото има интереси и то големи.Например в гр.Варна месноста Ален мак между Дружба и Зл.пясъци.На времето преди 30 години раздали места по постановление и хората вложили много труд да ги направят обитаеми за живеене.Оказало се , че дали по около декър , а сега ги режат да 600 кв.м защото уж се явили наследници.Да ама не.Оказа се , че някои се оправили.Е как става това бе хора ами сигурно с пари и то с много пари.Ами защото апетитите са големи за тези места и като нямаш връзки и пари просто ти го вземат.Е това държава ли е и защо това не бе направено по рано.И за това още няма да има регистър за имотите защото сега започват делата.
22 Май 2005 07:42
Регистърът вече няма да е поимен, а по имотен. Така ще се гарантира сигурността на имотните сделки, обясни шефът на агенцията Светлозар Тонев.
Винаги съм се учудвал на тъпия начин по който данъчните изградиха системата за собствеността. Информационния възел към който е закачена информацията е лицето, а не самият имот. Трайната част е имота, а собствениците и съсобствениците могат да се менят по различни причини през ден. Имота винаги е =1. Ако някой не е декларирал частта си или е декларирал повече от полагаемото му се сумата от частите става или по-малка или по-голяма от 1. Същото за данъците.
Това правителство да не смята да искара още 15 години?
22 Май 2005 14:21
Този шеф на агенцията има ли си представа, че ние сме направили подобрение по тези имоти и докато не ни заплатят това тези които са по реституцията няма да си ги върнат.За целите имоти сме плащали данъци както е било редът така, че бе трябвало да ни върнат парите.Изобщо пълен хаус.Но някои от правоимеещите си ги взеха без да са плащали с години назад данъци.Е за едни може за други не...
22 Май 2005 14:34
Вижте програмата на ОДС.

Те са коалицията!
Успех ОДС!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД