:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,694
Активни 186
Страници 24,328
За един ден 1,302,066

Бизнесът не умеел да подбира стажанти

Бизнесът у нас иска да наема стажанти, но не знае как и по каква методология да ги избира, каза Светлозар Петров от JobTiger. Стажанти взимат най-често международни компании, които се разрастват и имат нужда от персонал. 90% от предприятията у нас обаче са с персонал до 10 души. Друг проблем е, че работниците се страхуват, че един ден стажантите, които обучават, ще ги изместят.

Често студентите приемат стажовете формално и не са мотивирани, активни са едва 5-10 на сто от тях, допълни Петров. Местата в същото време се увеличават. По програмата "Кариери" м. г. имаше 500 обявени места за стажове, а за тази са 1000. Въпреки това не всички места се запълват. Студентите предявявали и претенции - не искат да стажуват в малки и отдалечени градове.

До септември ще изготвим методология, по която да учим бизнеса как да изготвя стажантски програми, каза Гергана Раковска от JobTiger. От новата учебна година с организацията на стажове ще се занимават Центрове за кариера към 12 университета. Тяхната цел е да информират студентите за нуждите на пазара на труда. Специалисти ще обучават младежите как да се държат на интервю за работа и как да пишат автобиография.
8
645
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
21 Май 2005 10:06
Предлагат на студентите безценни курсове за това как да си напишат автобиографията. В интернет има безброй много статии, които внасят светлина върху този проблем.
А интервютата за работа се различават и никога кандидатстващият не може да отгатне точно по какви критерии се избира бъдещият работник. Насоки за това как трябва да се държим на интервю за работа пак могат да се намерят в интернет.
21 Май 2005 10:50
Аз пък мисля, че това - стажовете са си чиста подигравка със студентите. Събират хора да им работят ангария без да им дават два лева и очакват мотивация. Тия да не са луди бе!!??
При това почти винаги им дават чисто секратарска работа (за което и средно образование е достатъчно) и, доколкото разбрах от статията, имат претенциите да ги пращат по села и паланки.
Това да не са строителни войски!!??
21 Май 2005 18:04
Стажанти има навсякъде по евродържавите, а и те са най-евтиният и ефикасен начин управляващи олигархии да си оправят икономическото деридже. Но трябва да ги има де.
22 Май 2005 01:09
Стажът в България е поне платен и аз като стажант получавах също толкова пари, колкото и всеки работник! В Германия е пълна експлоатация, бачкаш 4-8 месеца и ти плашат пари , с които си покриваш разходите. Стажовете са полезни много, особено за студенти, следващи в теоретически унита...нека студентите да не си мислят , че знаят всичко, но наистина са демотивирани, ако не получават пари(това е мотивационен фактор номер едно за тях), така че да се помисли за статута им!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
22 Май 2005 20:30
Доста нагло! Напълно достатъчно им е че се учат безплатно. Изгода има и от двете страни. Вече никой няма да го вземат от университета, прясно завършил и да го направят директор. За да си полезен за работодателя си , обикновено трябва да си с опит.
23 Май 2005 10:10
В моя техно парк има няколко стажанти на "без пари" за 3 месеца. Но те сега завършват. И още са доста зелени като специалисти. Но скоро ще имат и стажа и дипломата и ще получават $$$$$$$$.
В Булгаристан като се прежалят студентите за някой друг месец работа на ангария после ще ги прознаят ли "високо квалифицирани кадри" => да им дадат $$$$$$$$?
23 Май 2005 14:52
"Бизнесът не умеел да си подбира кадри!"
Как да умеят бе хора, като 90% от бизнесмените са дебеловрати и нискочели м...ри, а останалите 10% са подставени лица.
23 Май 2005 15:44
Стажът в западноевропейските държави е почти сигурен начин студента да бъде назначен на работа. След края на стажа, и ако няма проблеми разбире се. Фирмата опознава кандидата, ангажира се с обучението му и има интерес след края на стажа да не го загуби.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД