:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От Австралия започва пътят на Федерер към историята

Всички на Australian Open разчитат на болния стомах на швейцареца. Поради липса на други аргументи
СНИМКА: РОЙТЕРС
Бившият №1 в света Анди Родик тренира под жаркото слънце на Австралия и под зоркия поглед на треньора си Джими Конърс (отзад) преди началото на Australian Open. Първият за годината турнир от Големия шлем стартира в понеделник, а финалът е предвиден за 27 януари. Шампионите и при мъжете, и при жените ще получат чек за $1 209 720.
Безобиден стомашен вирус, тормозещ Роджър Федерер, се превърна в спасителна сламка за останалата част от мъжкия тенис елит в последните дни преди Откритото първенство по тенис на Австралия. Това е единствената искрица надежда за конкуренцията, че 26-годишният швейцарец няма да спечели трета поредна титла в Мелбърн и общо 13-а от Големия шлем.

Прословутият вирус принуди Федерер да се откаже от участие в подгряващия турнир "Куйонг Класик", което означава, че световният №1 ще започне защитата на титлата си без нито един изигран един мач през 2008 г. Последният, който спечели Australian Open "неподготвен", е Андре Агаси през 1995-а.

"Мога спокойно да кажа, че никой от нас не се тревожи за методите на подготовка на Роджър - каза вчера бившият №1 в света и настоящ №6 Анди Родик. - Неговата формула изглежда добра - да дойде да потренира тук и в следващите две седмици да бие всеки от нас. Ако някой може наистина да направи това, той е Роджър Федерер."

Вчерашният жребий отреди за първи съперник на Федерер през новата година аржентинеца Диего Хартфилд. Най-горната секция на основната схема се попълни така, че само чудо може да попречи на Роджър да стигне до 1/4-финалите без загубен сет. Там евентуално ще го чака миналогодишният финалист Фернандо Гонсалес, сега поставен под №7. Чилиецът изтегли квалификант в I кръг, а най-сериозен съперник преди 1/4-финалите може да му е №12 Джеймс Блейк (САЩ).

Последната загуба на Федерер в Мелбърн бе преди три години, когато на 1/2-финала отстъпи на бъдещия шампион Марат Сафин. Самият руснак сега е здрав за първи път от повече от две години и не крие амбициите си. "Чувствам се по-силен отвсякога. Контузиите в колената вече са история и може съвсем скоро да очаквате резултати", загатна Сафин.

Носителят на две титли от Шлема започва срещу Ернестс Гулбис (Лат), а интересното е, че срещу Федерер може да се изправи отново на 1/2-финал. За да се случи това обаче, Сафин вероятно ще трябва да се пребори с №3 Новак Джокович, който е най-високо поставен във втората секция и стартира с мач срещу Бенямин Бекер (Гер).

Световният №2 Рафаел Надал, който напоследък се бори със собствената си форма, ще играе срещу квалификант в I кръг. Същия късмет изтегли и Родик, като двамата фаворити може да се срещнат на 1/4-финал. И те, както и №4 Николай Давиденко (Рус) и №8 Ришар Гаске (Фр), може да се изправят срещу най-големия си кошмар Федерер едва в мач за титлата.

Така или иначе шансовете на всеки от изброените срещу швейцареца са само виртуални и никой не вярва реално, че един стомашен вирус може да се окаже препъникамък пред амбициите на хегемона. През 2008-а Роджър Федерер има шанс - вероятно последен, да спечели всичко. Ама наистина всичко. Големият шлем може би е въпрос на една купа от "Ролан Гарос", а олимпийското злато изглежда логичен апотеоз на кариерата на един от най-великите спортисти.

Само един човек досега е постигал феноменалните 4 титли от Шлема, придружени със златен олимпийски медал, и той е жена. Точно преди 20 години германската легенда Щефи Граф спечели 4-те най-ценни трофея на тенис корта и стана шампион в Сеул '88.

Сега пред Роджър Федерер е само историята.
1093
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД