:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Проверяват магистрати заради Пилето

ВСС взема на специален отчет дела за корупция и измами с еврофондове
Снимка: БГНЕС
Николай Методиев
Има ли нарушения при връщането на делото за контрабанда срещу Николай Методиев - Пилето и още 19 души, ще проверява Висшият съдебен съвет. Шефът на Софийския градски съд Светлин Михайлов и градският прокурор Николай Кокинов имат една седмица да пратят доклад за причините, довели до второто връщане на делото на държавното обвинение. Кадровиците бяха сезирани от колегата си Божидар Сукнаров, който прочел за проблема с Пилето във вестниците. "Първо си помислих, че Методиев се е подиграл с правосъдието, но като прочетох статиите, излиза, че правосъдието само се е подиграло със себе си", каза Сукнаров.

Съдия Димитрина Ангелова върна материалите на прокурор Нелчо Неделчев преди седмица заради недоглеждане. Оказа се, че има разминаване в датите на престъплението в диспозитива и в обстоятелствената част на обвинителния акт. Ангелова обаче не върна делото, преди да го насрочи и да призове подсъдимите, а в съдебно заседание. А и това бе второто връщане на процеса заради пропуски. Първият път бе в края на януари.

НПК ограничава максимално възможността за връщане на делата за доразследване. Честото връщане обаче е проблем, който бе посочен и в последния доклад на ЕК. Утре във ВКС има национално съдийско съвещание по проблема. Висши магистрати предположиха, че съдията е върнала делото, за да го отчете като приключено и така да подобри статистиката за работата си.

Ако проверката установи, че съдията и прокурорът са нарушили професионалните си задължения, те ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания.

ВСС реши още всеки месец шефовете на съдилища и прокуратури да изпращат справка за движението на група от дела с обществен интерес. В тази категория кадровици подредиха 10 групи: организирана престъпност, особено тежки убийства, пране на пари, злоупотреби с еврофондове, тежки данъчни и финансови престъпления, митническа контрабанда, трафик на наркотици и хора, фалшифициране на пари и банкови карти, тежки подкупи, корупция по високите етажи на властта. ВСС ги взема под контрол заради плана за действие по показателите за напредъка на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Работна група от съвета ще преглежда информацията за делата. Ако открие нещо смущаващо в сроковете, ще праща казусите за проверка на инспектората си. "Това ще има дисциплиниращ ефект и ще се напомни на административните ръководители, че носят отговорност", обясни Цони Цонев от съвета.

ПРАВИЛА

ВСС е готов с проект за етичен кодекс на магистрата. В него са разписани основните принципи за независимост, безпристрастност, справедливост, благоприличие и конфиденциалност. В проекта липсват прословутите декларации "Чисти ръце" за имущество на светло, както се очакваше.
5
2323
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Октомври 2008 00:07
Светлин Михайлов е пристрастен към джипове отдавна не биваше да е на тази длъжност.
09 Октомври 2008 00:55
Каквото Пили, такова и Коки
09 Октомври 2008 07:07
То Пилето - лесно. Ама няма да почнат Глигана, Овена, Кучето и останалата политико-бандитска сган.
09 Октомври 2008 09:44
"Първо си помислих, че Методиев се е подиграл с правосъдието, но като прочетох статиите, излиза, че правосъдието само се е подиграло със себе си", каза Сукнаров.
Па ние откога го повтаряме туй нещо тука у форума?
09 Октомври 2008 13:45
Ма те от форуми не се интересуват! А от джипове! Но сега, като се заформя потягане на дисциплината, трябва да хвърлят някого на лъвовете. И всеки започва да се изкарва по-католик от папата и да търси колкото се може по-цветисти изрази за ситуацията, белким влезе в медиите с нещо "положително". За да не бъдат хвърлени те, а някои друг...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД