:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,996,174
Активни 322
Страници 33,183
За един ден 1,302,066
Разширяването на "Черна вода" не било против нашите интереси

Премиерът щял да иска затваряне 3-и и 4-и блок след 2006 г.

КИАЕМЦ ще става независим национален регулаторен орган
Снимка: Ройтерс
Останах с впечатлението, че премиерът ще отстоява пред ЕС позицията за затваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" след 2006 г. Това заяви пред "Сега" изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов, след като запозна вчера на място Симеон Сакскобургготски с работата на атомната централа. С премиера бяха и шефът и зам.-шефът на енергийната комисия в парламента Веселин Близнаков и Румен Овчаров, както и министърът на енергетиката Милко Ковачев.

"Би било идеално да се установи констатация за ниво на безопасност според европейските стандарти за 3-и и 4-и блок. И да са надяваме, че с общи усилия може да се постигне. Оттам нататък ще преценим", заяви премиерът.

Последната мисия на МААЕ от 2000 г. за безопасността на блоковете е положителна, очакваме още една през тази година, каза шефът на АЕЦ.

Премиерът заяви още, че ще търси широко политическо съгласие за АЕЦ, към каквото по принцип се стремял винаги. Той обаче не зае ясно позиция по искането на ВМРО за национален референдум за централата. Около 70 активисти на организацията посрещнаха на входа на АЕЦ премиера със знамена и протестни лозунги. Пред протестиращите от ВМРО премиерът бил изтъкнал като аргумент в полза на ранното затваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ през 2006 г., че "трябва да помагаме на Румъния", заяви оргсекретарят на ВМРО Михаил Мурджов. "За Румъния некой спомена нещо, аз въобще не съм споменал нищо за Румъния", каза по-късно на брифинг премиерът. "Казах само, че те искат да построят в "Черна вода" 5 атомни реактора, сега там имат 1, скоро ще имат още един", добави Симеон. Според него това едва ли би могло да е против нашите интереси.

Според Симеон допълнителен аргумент за АЕЦ, който досега не сме издигали пред Европа, са контролът от страна на независим национален регулаторен орган като КИАЕМЦ.

Преговорите с ЕС предстоят, каза премиерът и се опита да обясни изявлението си след срещата с гръцкия премиер Симитис преди седмица, когато заяви, че ще положим усилия да изпълним искането на ЕС за затваряне на блокове 3 и 4 в края на 2006 г. "Мисля, че е нормално да се опитваме да спазваме онова, което е било вече прието или за което други правителства са поели ангажимент", уточни се вчера Сакскобургготски. Зам.-шефът на БСП Румен Овчаров го поправи задочно, че ангажиментите към ЕС са само политически и че преговорите за АЕЦ трябва да бъдат сведени на техническо ниво.



КАРЕ



Симеон управлява АЕЦ



Премиерът посети 2-и и 5-и блок на АЕЦ. В командната зала на втори блок той за малко взе ролята на ядрен оператор и увеличи производствената мощност на блока с 3 мегавата. "Просто премиерът натисна едно копче", обясни дежурният инженер в блока Тодор Ангелов. Трите мегавата се равняват на 30 000 крушки от по 100 вата. 2-и вчера работеше с 98% от проектната си мощност.



КАРЕ



Първанов против референдум



Президентът Първанов е против проблемите на АЕЦ "Козлодуй" да се решават чрез референдум. "Това не е доброто средство, защото хората не знаят качествените характеристики на реакторите и не може да им прехвърляме тази отговорност, която се явява наша", смята президентът. Той е убеден, че в Брюксел ще му бъде поставен въпросът за АЕЦ, но не мисли, че той ще е определящ за отношенията ни с нашите западни партньори. "Ще изразя коректно, точно и обективно българската позиция."
504
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД