:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,996,012
Активни 221
Страници 33,021
За един ден 1,302,066

Австрийци вкараха нашата централа в списък на най-опасните в Европа

Най-опасните ядрени централи в Европа се намират в Русия и в източноевропейските страни, писа в неделя испанският в. "Ел Паис". Изданието цитира виенския Институт по екология, според който България и Армения са начело в "черния" списък на опасните централи. Той се оглавява от арменската ядрена централа "Мецамор" и българската "Козлодуй" - с 13 наказателни точки. След тях са руският реактор "Соснови бор" и BN-350 в Казахстан. В случая с Армения става дума за реактор, разположен в земетръсна зона, който трябваше да бъде закрит след земетресението през 1989 г. Недостигът на енергия обаче наложи повторното му въвеждане в експлоатация през 1995 г.

Най-рисковите реактори са руските от типа WWER, които се охлаждат с вода, RBMK, свръхмощен реактор тип канал, FBR, високоскоростен репродуктор, както и британският GCR, охлаждащ се с газ.

В статията на "Ел Паис" се посочва, че Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ), която контролира радиоактивните съоръжения в света, разкритикува два аспекта от проучването на виенските еколози. Онова, което липсва в проучването, са по-точни данни при оценката на човешкия фактор. Освен това МААЕ не споделя виждането, че всички цитирани централи не са обезопасени.
680
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД