:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,996,079
Активни 296
Страници 33,088
За един ден 1,302,066
При ген. Атанасов Националната служба "Сигурност" работела добре

Б. Борисов: Не съм доволен от контраразузнаването

Главният секретар укори политическия кабинет и министър Петканов, че още не са предложили титулярен шеф
Снимка: Борислав Николов
Министър Петканов и политическият кабинет не са съгласували и не са предложили кандидатура за директор на НСС. Няма съгласуване нито с бившия, нито със сегашния президент. Георги Първанов вече от седмица е действащ държавен глава. Това каза вчера главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, след като изслуша отчета на работата на национална служба "Сигурност" през 2001 г. След двучасово събрание се разбра, че Борисов не е доволен от резултатите на спецслужбата. Основната причина била, че тя няма директор. От думите му се разбра, че спадът в работата е след напускането на ген. Атанасов. В края ноември м.г. Борисов даде положителна оценка на НСС. След това ген.Атанасов подаде оставка и бе освободен с указ на Петър Стоянов. И.д. директор е Иван Драшков. Той бе предложен от Борисов за директор.

Основните пропуски били в битката срещу икономическата престъпност. Сред главните задачи на контраразузнаването са да събира информация, разкрива и анализира финансови измами, незаконен износ на капитали, престъпления, свързани с приватизацията, контрабанда, пране на пари.

Според главния секретар междуличностни отношения са навредили на работата на НСС и координацията й с другите национални служби в МВР. Въпреки това той смята, че националната сигурност на страната не е застрашена. Според Борисов трябва да се назначи директор на НСС, за да може службата да заработи по-качествено. Длъжност и. д. директор, какъвто е Драшков, не е записана в закона, мотивира се Борисов. И според Румен Стоилов, ресорен зам.-министър, който в състава на политическия кабинет на министър Петканов отговаря за контраразузнаването, причините за недобрите резултати са в липсата на координация. НСС в много свои дейности се припокрива с НСБОП. Според и. д. шефа на НСС Иван Драшков службата може да се поправи и заработи за три-четири месеца. Драшков твърди, че проблемите са не толкова в координацията с други служби, колкото в структурата на НСС. Ако той станел титулярен директор, щял да направи структурни промени, но не конкретизира какви точно.
497
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД