:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,992,042
Активни 399
Страници 29,051
За един ден 1,302,066
Държавният глава на първа обиколка в провинцията

Село Първан поиска работа от Първанов

100% от жителите му - български турци, са без препитание
снимка: Пресфото БТА
"Искаме работа! Всички сме гласували за него! Повече от 100% е безработицата", надпреварват се една през друга жените в центъра на търговищкото село Първан. Почти всички жители са пред къщата на кмета в центъра на селото и чакат скъп гостенин - съименника Георги Първанов.

Вчера Първанов направи първото си посещение като държавен глава в провинцията - обиколи последователно с. Първан, Омуртаг и Разград.

В центъра на с. Първан Първанов е посрещнат с хляб и сол и танци. А на пречупено голямо дърво все още стои плакатът му от президентската кампания: "Идвам, защото мога". Повечето от жителите само се ръкуват с президента, защото не говорят български. Всички в селото са български турци и всички са безработни. Единственият човек на държавна работа е кметският наместник Селим Алиев. "Чакаме помощ, всички си седим вкъщи, от време на време отскачаме на работа в Турция", продължават да си говорят хората, докато Първанов гостува в кметския дом. После президентът посети единствената джамия в селото. За да влезе вътре и да разговаря с настоятелството, първо се събу. Първанов дари 500 лева лични пари за вдигане на минаре в джамията.

500 лева той даде и за църквата "Св. Димитър" в град Омуртаг. Там той също беше горещо посрещнат от около 200 души. "Юруш на президента!", викаха десетки ученичета, които повече искаха да застанат пред камерите, отколкото да видят Първанов. "За първи път ни е да видим официално държавен глава в нашия град", разказваха хората на площада. Миналата година през Омуртаг минал Петър Стоянов, но набързо и без да предупреди. "Изпи едно кафе с кмета и си отиде", разказаха хората, които с трепет очакваха да чуят какво ще им каже социалният президент. Безработицата ни е най-големият проблем, над 60% от нас нямат работа, разказаха и тук местните. Въпреки това на площада цареше оживление. Танцьорките от състав "Лисец" още от 8 сутринта репетирали, за да не се изложат пред госта. "Да ни е жив и здрав и да ни командва много години", разпалено се провикваха едни. "Другарю Първанов", пък викаха други.

Сред суматохата забелязваме, че на читалището се вее червено знаме. Питаме дали е в чест на госта, но хората бързо ни отговарят, че в читалището са канторите на СДС, БСП и ДПС и червеното знаме показвало къде е тази на социалистите. "Ааа, хубаво е момчето, младо, ама ще го провалят", отново влизат в разговори съгражданите. "Кой ще го провали?", питаме. "Е, как кой!? Ми правителствата - тия там, Костов, дето е, и кака ти Елена, която държи мелницата и маслобойната", обясняват хората. Други пък направо си поискват: "Нека ние и той да тръгнем с един международен влак да обикаляме чуждите държави и от техните банки да съберем пари за държавата." Така си говореха хората, докато чакаха да видят Георги Първанов. А той не се гмурна в народната любов. Тук-там каза на някого "Здрасти!", на друг стисна ръка и отпътува за следващата си спирка - Разград, където беше на празника на града.
1283
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД