:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,473
Активни 560
Страници 1,918
За един ден 1,302,066

Без пълна шестица по математика за гимназиите

Въпреки недоволството на родители, скалата за оценяване остана без промяна
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
"Под игото" повдигна леко резултатите на тазгодишния изпит по литература за гимназиите.
Няма нито една пълна шестица на изпита по математика за прием в гимназиите. Това се случва за първи път, откакто тестовете за кандидатстване след VII клас замениха традиционните изпити по български език и литература и по математика. Резултатите бяха обявени от МОН два пъти - веднъж в Русе от министър Даниел Вълчев, час по-късно и от експертите на министерството в София. Вчера следобед оценките бяха качени на сайта http://www.7klas.mon.bg. За по-голяма сигурност днес сутринта резултатите ще бъдат разлепени и в училищата гнезда. Заради големия интерес към оценките още от вчера на обяд имаше проблеми със зареждането на страницата.

Липсата на шестици се дължи на факта, че от тази година децата от олимпийските отбори, които са се класирали на челни места в международни състезания получават директно пълни шестици, без да се явяват на изпита, обясни проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика към БАН. Според него поне двама ученици имат пълни шестици от Балканиадата по математика. Още няколко кандидати за елитните гимназии имат 98 т., което също е отличен резултат. От МОН припомниха, че м.г. шестиците по математика са били 5, а преди 2 години - само две. Двойките тази година са 1159 и това е с 16 повече спрямо 2008 г. Средният успех по математика на всичките 27 974 кандидати е 3.70 и е с 6 стотни по-нисък от м.г.

Традиционно резултатите по български език и литература са по-добри. Средният резултат за страната се подобрява - от 4.53 през 2008 г. на 4.62 тази година. Пълните шестици по български език са 5, докато през м.г. са били 8. Двойките също намаляват - 49 сега срещу 53 за 2008 г. Най-малко - 33, са били слабите оценки преди 2 години.

Променя се съотношението между добрите и много добрите оценки - тази година писмените работи с оценка "Много добър" са почти 53 на сто, а с "Добър" - 37%, докато при предишната кампания тези оценки са били по около 43-45 на сто. По математика разликата е очебийна - петиците са едва 7.75%, докато четворките са повече от половината - 51.82%. Спрямо миналата година броят на четворките се запазва почти същият, докато учениците с много добри работи намаляват почти двойно.

Въпреки недоволството на родители, които се оплакаха от трудните задачи, вчера от МОН заявиха, че скалата за преобразуване на получените точки в оценки се запазва като миналогодишната. Според просветните експерти не е имало непознати и невъзможни за решаване задачи. Тези задачи трябва да могат да ги решават седмокласниците, а не инженери, смятат от МОН. Оттам дадоха за пример, че най-сложната задача - 35-а, е била решена от 11 на сто или 3000 кандидат-гимназисти. В същото време с логическите задачи, които се считат за по-сложни, са се справили 1/4 от учениците. Тревожна е друга тенденция - едва 65% са решили първата задача с дроби, която се учи в V клас, заяви проф. Гроздев.



СКАЛА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

16 т. - Среден 3

30 т. - Добър 3.50

44 т. - Добър 4

58 т. - Много добър 4.50

72 т. - Много добър 5

86 т. Отличен 5.50

100 т. Отличен 6.00
1
1903
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Юли 2009 23:21
За пореден път ще се цитирам "Под ръководството на този Минисрър(не е грешка) се правят "вълчи" изпити и после щял да променя скалата за оценяване..
Няма ли кой да му обясни, че в Република България има Държавни образователни стандарти и те трябва да се изпълняват.
Казано простичко-за минисри "Учениците трябва да се изпитват на това, на което трябва да са учени по учебниците".
Изпита за 7 клас е излишен, защото кандидатите са по-малък брой от свободните места. Аналогична е ситуацията и с "Университетите".
Но за 13000 скъсани на матурата интересно защо не се променя скалата..
Целта на всеки приемен изпит не е да "мери знания" а, да "сортира" кандидатите. Трябва да се получат малко двойки и 2-3 шестици.
Всеки "вълчи" изпит засилва частните уроци и курсове и аз спирам да го критикувам, а ще му пратя процент за изборната кампания...."
Лицето Сава Гроздев си знае защо загуби авторитета си сред математическата колегия и прави поредните глупости в сфера, която му е чужда и непозната.
Не смея да си помисля за следващите амбициозни кариеристи, които ще се учат за сметка на учениците и данъкоплатците.
Майната им..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД