:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,475
Активни 559
Страници 1,920
За един ден 1,302,066

Корупцията съвсем излиза от контрол

Корупцията в България се изплъзва от контрол през последните 5 г., става ясно от ежегодното изследване на Световната банка, което обхваща 212 държави. С това страната ни се нарежда сред по-лошата част от света - не само не върви напред, но регистрира отстъпление по някои от ключовите показатели за добро управление.

През 2003 г. по показателя "контрол над корупцията" България е била оценена с 55.8 точки от максимум 100. Пет години по-късно пада на 52.2 точки. Това означава, че властта се ползва все повече за лична изгода и че държавните институции отчитат интересите главно на съмнителния елит, а не тези на гражданите.

"Някои държави бездействат, а други дори отбелязват отстъпление по ключови измерения на управлението", отбелязват авторите на изследването. Данните сочат още, че правителството работи по-неефективно в сравнение с 2003 г., т.е. качеството на публичните услуги пада, а държавните служители не са независими от политически натиск. България има малък напредък само по спазването на закона, качеството на регулациите, свободата на словото, отчетността и политическата стабилност.

Качеството на държавно управление по света също не отбелязва голямо подобрение през последното десетилетие. "Не трябва априори да приемаме, че богатите и могъщи държави се отличават с най-добро ниво на управление и борба с корупцията. Финансовата криза е доказателство за това", смятат от банката.
2
1748
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Юли 2009 07:45
защо? да не би контролиращите я досега да са на море?
02 Юли 2009 20:19
Не, не са...в абсанс са...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД