:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,476
Активни 557
Страници 1,921
За един ден 1,302,066

Общините чакат парламентът да напълни касите им с нов данък

Налог върху пустеещите площи щял да отпуши пазара на земя и нямало да удари обикновените хора
Гинка Чавдарова
Общините излязоха с авангардно решение за попълване на бюджетите си в условия на криза. Веднага след изборите на 5 юли те ще настояват 41-вият парламент да одобри данък върху пустеещите земи. "Нашата идея е промяната да стане в закона за местните данъци и такси", обясни шефът на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова. Налогът е съвсем нов и от НСОРБ обясниха, че нямат претенции към други промени, които да натоварят допълнително хората.

"Намерението ни е с този данък да се обложат само собствениците на по-големи масиви, които не се обработват, без това да се отрази на имотите за лично ползване", допълни Чавдарова. Проучването им сочело, че в страните от ЕС с подобен налог се облагат пустеещите земи над 10 декара. У нас тепърва ще върви дискусия каква да е границата. От няколко години общините настояват за въвеждане на данъка, но не срещнаха разбиране от политиците. Единствено аграрното министерство подкрепя идеята, за да се ускори процесът на окрупняване на земята, тъй като това е условие за получаване на европейски субсидии.

Близо 5.5 млн. дка са пустеещите земи в България по данни на зам. земеделския министър Светла Бъчварова. Средната цена на декар е 321 лв. Най-скъпо се продават масивите в Добричко - 546 лв. на декар. Една подобна мярка сериозно ще раздвижи и пазара на земя у нас.

Въпросът за новия налог вече стана обект на коментари в предизборните спорове. Бившият царист, а сега кандидат на "Лидер" и "Новото време", Борислав Великов обяви, че обмислят въвеждане на данък върху пустеещите земи, макар и не веднага след изборите. От "Атака" обаче веднага го контрираха, че е вреден и ако има пустеещи земи, то е защото хората нямат условия да ги обработват.

Общините обмислят и друга мярка за попълване на бюджета си чрез увеличение на наемите на общински имоти или актуализация на вече сключените договори. Освен това контрактите за рекламна дейност щели да се приведат в съответствие с пазарните условия и цени, обяви още Чавдарова.
12
1872
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Юли 2009 00:34
Общините чакат парламентът да напъне касите им с нов данък
02 Юли 2009 08:07
ATAKA! Тия искат окрупняване и още български земи да бъдат изкупени на безценица от турците. Вместо да създадат условия за обработката им чрез забрани за внос от Турция. Явно петата колона си върши работата и имплантира в главите на някои хора червейчето....
02 Юли 2009 08:31




Да това отдавна го чакам, след като получих от дядо си 7 декара.Те по правило след като не живееш на селото та набутват в пущинака.И след като 15 години не получавах нищо , се оказа че моята нива е върбалаци, част от река и около 45 метра асфалт , който чакам след като си платя първия данък за пустеища земя да си я изора барабар с асфалта..
02 Юли 2009 08:57
За пустеещите апартаменти и къщи, нема ли да има допълнителен данък?... Или там нема агросубсидии и това ги прави безинтиресни....
02 Юли 2009 09:23
Общините освен да чакат или да искат увеличаване на данъчните основи, нека да започнат и да събират данъци. Пускането на квитанция и вземането на парите от някоя лелка на гише не означава събиране.
Преди да искат нов данък, нека от общините отговорят:
1.Защо се пънат да събират местните данъци при липса на капацитет ? Само защото така е в ЕС ли ?
2.Колко са неплатените партиди на имоти и МПС за 2008 г. в сравнение с 2005 г., когато се събираха от данъчните ?
3.Колко проверки са извършили в обекти на лица, плащащи патентен данък ?
4.Колко ревизии са извършили на граждани и фирми по местните данъци и такси ?
5.Колко са допълнително установените приходи от тези ревизии и проверки ?
6.Колко актове за установяване на административни нарушения са съставени за нарушаване на ЗМДТ и колко и в какъв размер са санкциите наложени от кметовете ?
Най-лесно е да искаш увеличаване на данъци и/или въвеждане на нови, когато си неспособен да се справиш със ситуацията. Предтекст винаги ще се намери - пустеещи земи, комасация, отприщване на пазара на земеделска земя и т.н.
Истината е много проста - общините доказаха, че са напълно неспособни да администрират приходи като данъци и е крайно време всички публични държавни вземания да се събират от една институция. Централизираното събиране е най-ефективния начин за събиране на приходи.
02 Юли 2009 10:25
Точно това комунистите атакуват в черен клип срещу Синята коалиция!
02 Юли 2009 11:29
БирникЬ, а какво ще правим /не ние, а общинита/ с всички имоти от по 2 декара покрита площ, декларирани в общината като 100 квадрата, скрити зад високи огради и вътре свободно шетащи по 3-4 песа по метър и нещо, а по вишките камери ?
Или да не питам ?
Щото те чинно си плащат данъка, колкотао за панелка в някой индустриален квартал.
02 Юли 2009 11:31
Аз съм бесен на общините, защото правят всичко възможно да няма бизнес при тях. Мотива е, че били туристически и бизнеса щял да им развали туризма...
Глупости на търкалета.
Първо - повечето общини изобщо не са туристически, тук там има построена някоя нова къща, която чака англичаните да дойдат и да я купят. Това им е туризма.
И изобщо не слушат специалистите - инвеститори и тези от РИОСВ, че инвестицията няма да пречи на околната среда, те си знаят тяхното, чакат англичаните...
Не им пука за работни места, за общински приходи и други местни привилегии...
Нали общинските бюджети се субсидират от държавата...
Това е положението с повечето малки общини.
02 Юли 2009 13:31
Ще взема Гинке, на всички да ви подаря по една възглавничка за задни части, за да ви е мекичко на творческия орган поне....

02 Юли 2009 17:02
Данък върху земята би бил добре, но не сега. Данък върху земята сега означава, че ще се направи опит за насилствено отнемане на замята от собствениците й. Аз все си мислех, че първо мафията ще отнеме жилищата на хората, но явно ще е по-лесно с земята.
02 Юли 2009 19:47
Целта на занятието съвсем не е да се пълнят общинските каси, а чрез въвеждането на данък върху пустеещите земи, да принудят хората да не
могат да си плащат и този данък, тогава волю или неволю, отиват в устата на
новобогаташа-"кумчо Вълчо", който "великодушно", ще изкупува за дребни
стотинки, нивичните на нещастните българи, които се надяваха, чрез продажба да
позакърпят семейният бюджет.По този начин земята ще се уедри, и от ЕС ще
могат да се получават субсидии, съгласно тяхните изисквания, а новите чифликчий
ще могат, чрез справките които, ще дават в областните дирекций земеделие и
гори, да посочват"честно", декарите обработваема земя, която по традиция ще се
укаже общо за страната 120 000 квадратни километра, при известните на
Европа 111 000 квадратни километра, за цялата страна общо с планините, реките
и езерата.Пак ще им разскажем играта на "тъпите"европейци.
03 Юли 2009 00:27
И какъв ще е данъкът, след като данъчните оценки на ниви и ливади е стотинки.
Едва ли ще се намерят луди да си продадат имотите на тези смешни цени.
Не се надявайте господа да промените нещо с въвеждането на тъпи данъци.
Начина земите да не пустеят е справяне с крадците и мафията и нормални цени за селскостопанската продукция. А на село криза няма Кокошките не снасят по половин яйце, но никой не гледа животни и не произвежда нищо за пазара защото няма печалба. Хората произвеждат само за себе си. А земята ще си пустее докато цената и не стане поне колкото струва квадратния метър мокет или балатум.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД