:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Петима отиват на съд за завишени оценки на имоти

След 6-месечно разследване по сигнал на Бойко Борисов прокуратурата е готова с обвинителен акт
Петима съдебни експерти ще бъдат изправени пред съда заради многократно завишени от тях оценки на имоти, отчуждени покрай строежа на столичното метро. Обвинителният акт срещу Маргарита Костова, Десислава Нешева, Мария Недева, Росен Пандев и Йоланда Недева е внесен на 12 юни в Софийския районен съд и делото чака да бъде насрочено, обяви пред "Сега" градският прокурор Николай Кокинов.

По думите му материалите по това разследване, образувано в началото на годината, са отделени по сигнал на кмета на София Бойко Борисов от края на м.г. По случая имаше и проверка на Инспектората към ВСС, която също установи разминаване между оценките на вещите лица и пазарните цени. Ако вината на петимата бъде призната от съда, те могат да получат от една до пет години затвор и забрана да упражняват професията си. Освен това би могло да се иска и преразглеждане на делата за обезщетения, по които са изготвяли заключения.

Според обвинителния акт петимата са участвали в оценката на терен от 780 кв. м, определен за изграждането на Mетростанция 11. Първоначално Столичната община трябва да заплати обезщетение от 158 689 лв. на собствениците на имота, но след близо 2-годишен процес в Административния съд в София сумата набъбва до 1 953 500 лв. Това става благодарение на завишените оценки и липсата на адекватна реакция от страна на прокуратурата при приемането на абсурдната експертиза.

Мария Недева, Росен Пандев и Йоланда Недева са обвинени и за четворно завишените оценки на парцел от 129 кв. м в столичния кв. Младост, отчужден заради строежа на Метростанция 13. Според общината цената на този имот възлиза на 19 336 лв., но при последвалото дело в Софийския градски съд тримата оценители определят сумата от 732 800 лв. По време на разследването си прокуратурата назначава нови тройни съдебно-оценителни експертизи, които също потвърдили престъплението на тримата вещи лица.
6
1727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Юли 2009 22:59
Крайно време е! И после защо ББ печелел привърженици...
02 Юли 2009 00:24
Мда, корупцията на вещи лица, доктори и съдебни служители има огромен принос за неефективността и порочността на съдебната система. Просто някой трябва да се захване да ги разследва сериозно и доста неща ще се оправят.
02 Юли 2009 01:12
абулафия!
Напълно съм съгласен с теб! Бих вдигнал и една наздравица ако видя тези "вещи" лица вкарани в затвора, а и още някой друг доктор издал фалшиво медицинско на подсъдим бандит!
Борбата с корупцията започва с дребните престъпления. Хубаво е и големите да бъдат ударени, но хората най - много страдат от масовата корупция!
02 Юли 2009 06:45
Пройчо,
ако след две-три години, все още някой си спомня за това дело, може би ще прочетем за някоя условна с глоба...
02 Юли 2009 12:45
Четворно завишение - от 19000 и нещо на 730000 и нещо...Тези нули за нищо ги нямат в печатницата ли, в редакциите ли...
02 Юли 2009 14:05
Да-а, първоначалната цена от 200 лв за кв.м скача на 2500 лв за кв.м, но интересното е, че и двете са възможни - въпрос на търсене...
Не мисля, че ще има осъдени...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД