:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС заседава тайно заради евродоклада

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Маргарита Попова
В пълно информационно затъмнение протече вчера срещата на правосъдния министър Маргарита Попова с членовете на Висшия съдебен съвет, на която трябваше да бъде обсъден последният доклад на Европейската комисия за България. Пресцентровете и на ВСС, и на министерството дори отказваха да потвърдят, че такава среща се е състояла.

Членовете на съвета знаеха, че Попова ще ги посети в 10 ч., и се събраха в този час. В 11 ч. обаче тя още не бе дошла. И така от съвета си тръгна единственият от тримата големи в съдебната власт, който бе дошъл за разговора - председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. По-късно Попова е отишла и обяснила, че са я задържали служебни срещи. Но какво си е казала с кадровия орган на третата власт, така и не стана ясно официално. "Сега" научи, че са казани общи приказки по доклада - че трябва да се вземат мерки делата с обществен интерес да бъдат гледани по-бързо и шефовете на съдилищата да са по-отговорни. Тя напомнила на съвета, че Брюксел в момента критикува само съда, не изпълнителната власт или прокуратурата. Кадровиците обаче й отговорили, че осъдителните присъди идват след събрани доказателства, което не е ангажимент на съда.

Преди седмица, след като се зарече да обсъди с ВСС евродоклада, министър Попова даде да се разбере, че управляващите са на прага да ремонтират конституцията в частта й за съдебната власт. Реформата, за която тепърва се подготвя стратегия, ще се ограничи до възможностите на обикновено народно събрание. За целта Конституционният съд ще бъде питан за втори път какво може да се пипа в основния закон, без да се свиква велик парламент. Попова обяви още, че се предвиждат структурни реформи във ВСС, но подмяната на сега действащия състав на съвета не е "приоритетен въпрос".
3
1562
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
31 Март 2010 06:18
Е, г-жа Попова, ти съвсем като Гергана пред везира. Ая София няма да стане отново църква доброволно. Трябва в Стамбул да влезе православна войска.
31 Март 2010 13:03
За целта Конституционният съд ще бъде питан за втори път какво може да се пипа в основния закон, без да се свиква велик парламент. Попова обяви още, че се предвиждат структурни реформи във ВСС, но подмяната на сега действащия състав на съвета не е "приоритетен въпрос".



поредно потвърждение, че дори някога да е имал амбиция за реални реформи и разбиване на статуквото бойко напълно я е изоставил - вече го е страх от избори и само гледа да се довогори с другите фактори да му дадат по-голям пай, нищо повече.
31 Март 2010 15:04
Много ми хареса заглавието! Май партизанската война се разгаря яко у нас вече...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД