:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Митниците са безсилни пред контрабандата на цигари

Нелегалният пазар скоро ще стигне 60%, а може и да ги надмине
Контрабандата на цигари се е качила с 10-15% през м. г., а тази вероятно ще стигне 60% заради шоковото вдигане на акциза. Междувременно митничар №1 Ваньо Танов призна, че битката точно с нелегалния цигарен внос върви най-трудно.

Обемът на цигарите, върху които е платен данък, през м. г. е паднал с 15%. През 2008 г. са обложени 21.9 млрд. къса папироси, от които обаче 1.8 млрд. впоследствие бяха унищожени и съответно внесеният налог върху тях подлежи на възстановяване. В същото време през 2009 г. бе платен акциз върху едва 17.4 млрд. къса цигари, което е спад с близо 3 млрд. къса. Това означава, че или потреблението на цигари е паднало, което е малко вероятно, или се е увеличил делът на контрабандата.

От 1 януари налогът бе качен шоково - с нови 38%, което неминуемо ще доведе до нов спад в обемите. "Има изследвания, според които при увеличаване на акциза с 10% физическите обеми падат с 4%", обясни вчера пред БНТ Ваньо Танов. Това значи, че т. г. може да се очаква нов спад на легалните цигари. Макар да няма точна статистика, е ясно, че голяма част от намалението означава ръст на сивия сектор, а не спад в тютюнопушенето. Ако са верни оценките на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия, че цигарената контрабанда у нас е към 50%, това значи, че т. г. тя може да се качи до рекордните 60%. Само от това хазната ще загуби от невнесен акциз и ДДС към 600-800 млн. лв.

"Нормално е да се увеличи делът на нелегалните цигари заради вдигането на акциза. При горивата и алкохола е наложен вече строг контрол и нещата са решени, но остава да водим битката по отношение на цигарите", заяви Танов. Според него обаче приходите са паднали и заради намаляване на тютюнопушенето, каквато е била и идеята при шоковото вдигане на акциза от 1 януари.

"По отношение на горивата сме наложили 100-процентов контрол - можем да кажем какво гориво е внесено, какво е произведено и върху кое се дължи акциз", каза още Танов. По думите му остава само бензиностанциите да се вържат с НАП, за да може абсолютно всичко да се следи.

Вчера и бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че такава голяма контрабанда на цигари не е имало от времето на югоембаргото насам. Той обясни в Никопол вчера, че с очите си видял как се вихри търговията с цигари без бандерол и направил извода, че вероятно държавата стои зад нея.

ЦЕНИ

От утре цигарите ще са с нови цени, в които е включено и покачването на акциза от 1 януари. След като още на 1 март т.г. "Булгартабак" регистрира цена от 4.70 лв. за най-търсените си цигари Victory, вчера холдингът вписа в регистъра нова цена и за "Престиж". Тя е с 90 ст. по-висока - 4.40 лв. за кутия. Преди 5 дни фабриката в Пловдив "Кингс табако" пък регистрира новите цени на различни The King от 89 мм. Цената скача от 2.80 на 4.20 лв. за кутия.

Дамските цигари на "Кингс табако" - Merilyn slims, от утре ще се предлагат за 4.30 лв. кутията. Eva slims на "Булгартабак" пък ще струват 4.50 лв. при сегашна цена 3.50 лв.
46
3026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
30 Март 2010 23:26
Според ген .Танов - срива на пазара в края на 2009г е близо 5 млрд.къса. Данните, с които "Митници" разполагат , показват, че броя на пушачите се е запазил - около2.5 -3 млн. При средна цена от 3.5 лв / между вътрешен и външен пазари/ и според данните на ген. Танов , то държавата е загубила от контрабанда поне около 615 млн.лв . Само че ген.Танов официализира облагаемите цигари, а реалния пазар е около 25 млрд. къса / според изнесеното от експерти в медиите /, т.е. необложени са още около 3 млрд. къса- тогава реалните загубите от контрабанда на папироси са около 900 млн лева ! Цифри, а не кръжочни упражнения на "анал изаторите" от Центъра за изследване на демокрацията / ЦИД/ .Пратете по спешност Станишев, Грънчарова и хубавците от ЦИД да се борят срещу контрабандата - нали те плюеха и доносничеха лъжи в ЕК за безмитната търговия като генератора на контрабанда. Затрихте ги по поръчка , държавата губи от това данъци и раб.места, контрабандата е поне 50 % според дистрибуторите и Дянков - сега кой ви е виновен, тях ги няма? И кой Октопод имаше интерес от това?
Във всеки случай ген.Танов не е виновен. За горивата - там пък е пай се.....1, 3 млрд лева при един среден акциз на 1000 л от 610 лв и поне 30% контрабанда.
30 Март 2010 23:54
Писах му на Тънкогласия Плужек преди бая време:
Лаком г*з - кръв се*e.


Сега като тегли калема с -900 милиона, дано му капне капка акъл от морето на знанието в мизерната очилата манерка.
31 Март 2010 00:01
Да не бе вдигал акциза малък пицко, и митниците нямаше да бъдат безсилни. Финансов министър, на който всички сметки са без кръчмаря
31 Март 2010 00:12
Кучето ми засече безакцизни цигари , с "предупреждения" на турски и гръцки . Контрабандата има мощна база , а понятието за граница с Турция става все по-условно , то губи разбираемото си съдържание . Ум не ми стига , за обяснение на очертаващия се статут на тази страна , като "привелигирован партньор" на ЕС . Не защитим ли своя национален интерес , тя ще продължи , всякак да източва България ...
31 Март 2010 00:38
Ако това недоноШче не се върне ТАМ, за да си отлежи последните 3 месеца,
тая държава ще заприлича на Слугинския пазар от началото на ХХ век.
31 Март 2010 01:01
форумните математици виждам наблегате яко на сметките. може ли да обясните на по-глупавия си колега по кой начин акцизът от 2010 е намалил данъците от 2009? или изпускам некое вдигане на акцизи от 2009-та?

31 Март 2010 01:13
Искам да обърна внимание на г-н Дянков, че високия акциз на цигарите вместо да подобрява здравето на пушачите го влошава. Цигарите са от т.нар. "неелеастични" стоки, т.е. потреблението им слабо се влияе от цените (на което Дянков разчита, за да вдигне приходите в бюджета). Има обаче едно голямо НО и то е, че не всички марки цигари са еднакво вредни, като правилото е, че по-евтините обикновено са по-вредни. Г-н Дянков, ако отидете на някоя будка за цигари, за да видите какви боклуци са се появили на пазара, и какво купуват пушачите с ниски доходи, ще разберете колко смешно звучат доводите Ви. Тютюнопушене не се бори с високи цени на цигарите, но то за другото се иска акъл. Объркаха ли се тотално мевефейските Ви трендчета и корелацийки?
31 Март 2010 03:23
Митниците са безсилни пред контрабандата на цигари
Да разбираме, че са силни с контрабандата на горива? Сиреч първата, за едни 450 млн. лв не е под техен контрол, но друга, за 1.5 млрд. лв., са я хванали здраво ... в техни ръце.
Затрихте ги по поръчка , държавата губи от това данъци и раб.места
Пропуснал си загубите от иновациите, завладяването на международните пазари и котирането на световните борси при затриването на тази високо интелектулна дейност "безмитна търговия". Та колко ДДС се било внасяло от неакцизни стоки от безмитните магазини? Там банички и пасти продавахте ли в услуга на туристите?
31 Март 2010 08:13
Iwan Wazow

И с какво точно се бори тютюнопушенето?

Според СЗО най-ефективните мярки за борба с тютюнопушенето са високите цени и забраните за пушене на обществени места. Останалите мярки като пропаганда, картинки, надписи на цигарите, забрана на реклама, информиране - НЕ РАБОТЯТ.
31 Март 2010 08:30
Доста народ май не е чувал за сухия режим в САЩ и до какво е довел. Трудничко се попълват огромните дупки в елементарното образование, особено ако няма на кого да се напишеш съавтор за да получиш висок индекс на цитиране.
31 Март 2010 08:46
Абадабчо "И с какво точно се бори тютюнопушенето?"

Бори се също като простотията - с образование и личен пример. Останалото е личен избор!...
31 Март 2010 09:05
Следващият ход на Бойко, ще е съкращаване на тая пасмина митичарите.
И 50% да махне пак няма да се усети.
Те си крадат, вземат рушвети, строят си прогимназии.
А никой не ги разследва.
Че и заплати получават.
Че и контрол не осъществяват.
Да ги маха.
С тях или без тях, все едно.

31 Март 2010 09:32
Т_Живков

Говориш глупости. Забраните за пушене на обществени места и високите цени са отказали повече МНОГО повече хора и са намалили броя на изпушените цигари МНОГО повече от образованието и личния пример.

А и да. Забравих да добавя. Третата мярка е контрол на продажбата на цигари и алкохол на непълнолетни, което тотално липсва в България.
31 Март 2010 09:38
Apolitichen, аз съм просто аналитичен- работя с цифри и факти.Толкоз, това показват. Питаш за безмитните - Според данните на НПО, Митниции, НАП и м-во на икономиката, сметките показват: При средно пазар от около 400 млн.лв -по закон износ и заети заедно със съпътстващия сектор/складове, транспорт, логистка, счетоводство, охрана и т.н/ общо около 1500 човека, държавата е загубила от закриването им: пряко 30 млн. лв данъци и осигуровки, 2 % данък оборот = 8 млн., 18 млн. потребление /заплати, възнагражд./ в джоба на работницте, свежи кинти , които натискат пазара, 32 млн.печалба за фирмите, които са инвестиции и нови работни места, около 4 млн.остават за банките като такса обработка на банковите гаранции и фин.операции.Т.е. 92 млн.лева живи кинти сега вместо в БГ икономика , се въртят в турската и гушката на "Коч холдинг", а контрабандата се е увеличла до 50 % и държавата ни пие една студена вода.Поръчана от Станишев, Грънчарова и тройната коал. през ЕК -- за да хване декиш пред народа.
31 Март 2010 09:45
"Митниците са безсилни пред контрабандата на цигари", НАП безсилна да си събере милиардите вземания. Но и митниците и НАП са реформирани. Да, ама не работят. Не реформи са нужни, а воля за работа, мотивация и лоялност на служителите. А със структурни реформи не става. Танов ясно да каже, колко милиарда повече постъпиха в бюджета като ефект от реформата, която проведе ? Същото да каже и Красимир Стефанов !
Към безсилието на институциите се прибавя всесилието на управляващите за генериране на малоумни идеи, една от които бе вдигането на акциза на цигарите. А за справянето с контрабандата на горива, нещо не съм убеден че е така.
31 Март 2010 09:54
Оставете циигарите, слушайте дебатите за импийчмънта на Първанов. Това копеле ми е изключително противно с назидателното, поучително и ехидно-подигравателно поведение пред камерите. За поразиите които сътвори с протурската и продажническа политика не желая да се занимавам.Дано го ритнат мазника.
31 Март 2010 10:03
Според СЗО най-ефективните мярки .....

Според СЗО човечеството вече трябваше да си отишло от свински и причи грип, ама гледам, че още има хора около мен и то неваксинирани!
31 Март 2010 10:11
Ами аз от известно време съм в Париж. Тука има драстатични ограничения за пушачите - нито на бистра , нито по ресторанти , обществени места - гонят ги като диверсанти. Въпреки това пушат страхотно много. Излизат от работните си места на дворчета за пушене и се скупчват по десетки. Вървят по улиците и пушат в движение. Париж е един доста мръсен град , където половината мръсотия е фасове по улиците. В разговор с персонал по бистрата съм чувал едно и също - че откак са ги погнали със забраните /от преди 5-6 години/ - пак си пушат всички , но в далече по-големи неудобства , и кафенетата стоят празни.
31 Март 2010 10:18
Отдавна е доказано, че данъците върху порока, не увеличават сборовете и не ограничават порока. Но на какъв език да му го кажеш на този cretino
31 Март 2010 10:23
Doctora

Да, но ако си доктор, трябва да знаеш, че пушачите имат по-големи разходи за здравеопазване от непушачите. И, ако не сложим по-големи данъци на цигарите, ще излезе, че непушачите плащат за порока на пушачите. Това правилно ли е според теб?
31 Март 2010 10:28
Тази тема вече ми омръзна да а дъвчем.
Преди последното увеличение, пушачите плащаха 0.60 лева реална стойност и 3.00 лева данъци и акцизи на всяка кутия. Така че ако парите на тютюнджиите отиваха действително за здравеопазване (както ви пързаля Плужека), щяхме да оказваме материална помощ на Световната Здравна Организация...
31 Март 2010 10:34
Ако парите на пушачите отиваха за здравеопазване, българите щяхме да живеем средно по 130 години...
31 Март 2010 11:48
Парите от акцизите на цигарите са някъде около 2 милиарда, ако не съм объркал нещо.
Ми представете си ако тези 2 милиарда наистина се даваха за здравеопазване.
Дори по най простия начин - с една чип-карта, с която могат да се плащат само медицински услуги и лекарства.
Това са по около 260 лева на човек на година от цялото население на страната.
За моето четиричленно семейство например стигат и престигат още 1000 лева на година - няма да давам нито стотинка за лекарства, прегледи, изследвания и лечения.
Ако се вкарат в здравната каса, а остане плащането за лекарствата, би трябвало да стигнат и за достойни заплати за лекарите и сестрите, и за пълно покриване на лечението по всички здравни пътеки.
31 Март 2010 13:00
безсилни са зер - щото не могат да отказват рушвет
31 Март 2010 14:47
Днес сите форуми и парламента са еднаааа...
31 Март 2010 15:15
"Има изследвания, според които при увеличаване на акциза с 10% физическите обеми падат с 4%", обясни вчера пред БНТ Танов.

Акцизът бе увеличен с 46%, значи контрабандата планово трябва да нарасне с 18.5%? Да нараства, вместо да намалява, след всички "мерки" и изсипани пари? Щото на "безсилните" митници им е виновен акцизът. После, откъде-накъде приходите от акциз следва да намаляват и то със 600-800 мильона? Ако за крадците-митничари това не са и джобни пари даже, то аритметиката казва друго, дори при сбъдване на "прогнозите" им. 1.46 х 0.815 = 1.19, акцизните сборове следва да се увеличат с 19% спрямо 2009. Г-н Борисов?

Редактирано от - В.Лянча на 01/4/2010 г/ 10:53:50

31 Март 2010 15:35
Отдавна е доказано, че данъците върху порока, не увеличават сборовете и не ограничават порока. Но на какъв език да му го кажеш на този cretino

Още един Питагор. Доказано било... Доказано е, че ако обвържеш заплатите на събирачите с нарастването на сборовете и утроиш наказанията за измамите, след късо време нема и да си спомняш за контрабандата. Я питай некой германец или швейцарец. Съизмеримостта е всичко, Докторе. Светлите примери от "сухия режим" са тотална реакция на тотална забрана, нищо че тановците ги "обясняват" както им изнася.
31 Март 2010 16:35
Тези "теории" са от рода на суеверията, че за неблагополучията в конкретнн и управляеми процеси са виновни неща като кармична предопределеност или непоправими национални особености. Да, ама не. В България живеят българи, в Албания - албанци, а в Македония - българи и албанци. Защо улиците в България и Албания са мръсни, а в Македония светят от чистота? Ами щото там вземат по 50 евро за хвърлен фас. Та нека Борисов спретне една Nacht der langen Messer м митниците, пък да видим дали е толкова невъзможно си свършат работата.

Редактирано от - В.Лянча на 01/4/2010 г/ 10:54:42

31 Март 2010 18:01
Още един Питагор. Доказано било...



Лянча,
ти си типичния чукча-писатель. Много пишеш, но май никак не четеш.
Напиши си в гуглето sin tax и се образовай (колкото можеш, де). И чети бавно, за да осмислиш инфото. Иначе ще заприличаш на плужека Малък Пицко.
31 Март 2010 18:20
цигарите са стока с нееластично търсене спрямо цената. истина е, но защо? ами защото това е гаден наркотик. с несравнимо по-лоши последици в сравнение с канабиса защото хем води до зверска физическа зависимост (оттук и нееластичността)хем не ти доставя удоволствие, хем отровите са далеч повече (имам предвид не в едно и също количество но козче колко и да пушиш ше ги докараш до 2-3 дневно и в тези 3 отровите са по-малко отколкото в една кутия цигари). и наркотикът тютюн се толерира в световен мащаб да не им развалим рахатлъка на тютюневите олигарси! с жалкия претекст че спасяваме работни места. за да решим проблемът тютюнопушене трябва да спрем продажбата на тютюневи изделия като запазим продажбата единствено на необработван тютюн на едро. и то само щото вече закачените не са виновни - нека си имат начин и нека е неудобен - да си поръчват разфасовки по 1кг. и нагоре, да си режат, свиват и така.
31 Март 2010 19:44
Едно време тютюнът е бил държавен монопол, и до ден днешен в родния ми град на сградите на тютюнева промишленост казваме "монопола". Та така де, значи тази отрова, тютюнът, винаги е била под покровителството на държавата, вредна не вредна. за да печели пари от нашите пороци. А какво стана с акциза на хазарта, сложиха ли някакъв, или се уплашиха от Черепа?
31 Март 2010 19:47
Лошото е , пичове, че не само контрабандата е скочила на около 50 % - само от цигари близо 900 млн. лева са загубите на държаватd. В горивата те са над 1 млрд.
Здравето на хората отива, защото в общия случай предмет на контрабандата е по-ниско квалитетна цигара - понякога жив качак.
31 Март 2010 19:55
Докторе, търсенето на сека стока намалява при повишаване на цената й, колкото и да е нееластично. Нема как, това е т.н. правило за бюджетната конкуренция. Неизбежно това ще се случи и при цигарите. Но! Качването на акциза с 46% води до поскъпване на масовата цигара с 32%. При това положение, според теоремата на Питагор-Лянча, за да ти намалеят акцизните сборове с 1%, требе търсенето да се свие с 1/3. Капиш?
31 Март 2010 20:19
Натрупаха се откровено щури "анализи", та нека видим оригиналната, смислена статия
"Приходите от акцизи падат при запазване на консумацията
Светла Бъчварова
29 Март 2010
Приходите от акцизи върху алкохола и цигарите се свиват, въпреки обявяваните мерки на митниците за повишаване на събираемостта и за запушване на пробойните. А оттам минава огромна цигарена контрабанда или се лепят десетки хиляди фалшиви бандероли върху бутилки с алкохол. Такива изводи могат да се направят от данните на агенция "Митници", с които Mediapool разполага, за събираемостта на акцизите върху твърдия алкохол и бирата и за официалните облагани количества цигари за миналата година, сравнени с предходни години.
31 Март 2010 20:20
Цигарите
Според данните, през 2009 г. с акциз са били обложени 17.4 млрд. къса цигари. Година по-рано - през 2008 г. - обложените с акциз цигари са били 21.9 млрд. къса. Или спадът е 20.5%.
Изследвания показват, че средногодишната консумация на цигари в България е 25.5 млрд. къса с тенденция вместо да намалява, да се увеличава. Здравни организации са сметнали, че около 56% от мъжете в България и 38% от жените пушат или близо 3.5 милиона българи са пушачи, с което се нареждаме на едно от челните места в Европа.
Лесно е да се сметне, че при тази непроменена консумация през 2008 г. "отнякъде" на вътрешния пазар са били продадени около 4 милиарда къса необложени с акциз цигари, а миналата година тяхното количество е скочило двойно - на 8 млрд. къса.
С други думи, около 47% от пазара на цигари у нас през 2009 г. е бил в сивия сектор.

31 Март 2010 20:21
При положение, че миналата година не е вдиган акцизът върху цигарите, което винаги удря светлия сектор за сметка на сивия, остава неясно по какви причини официално обложените цигари са намалели. "Странична“ тема е невнесеният ДДС върху тези количества.
Едното обяснение за повишената несъбираемост може да се корени във факта, че миналата година имаше политическа смяна в страната, дойде и ново ръководство на митниците. Другото - че планираните и обявени мерки на новото ръководство на митниците не могат да сработят или не са най-удачните.
Самият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов признава в интервю за сайта "Всеки ден", че не може да се справи с контрабандата на цигари. "Не мога в момента да се справя с цигарите, и то е по обективни причини. Това сериозно, голямо увеличение на акциза, което е шоково, води до сериозно увеличаване на контрабандата. На много сериозно увеличаване на контрабандата," казва той.
Но шоковото увеличение на акциза на цигарите е от началото на тази година, а става дума за миналата, от която в последните четири месеца Танов бе начело на митниците.
31 Март 2010 20:22
Танов обяснява още: "Аз видях румънското проучване. Румънците са били на 20% (контрабанда - бел. ред.). Сега са на 32 процента за един месец – с 12 процента се увеличава контрабандата. Значи, има неща, които не зависят от митниците."
Въпросът е, че според данните миналата година делът на контрабандата у нас е бил около 47%, а за този още няма официални данни, за да се види при новите акцизи какво ще е положението.
През последните 7-8 години най-малка е била контрабандата през 2003 г. Тогава обложените количества са били 22.3 млрд. къса. Постепенно събираемостта на акциза пада, за да достигне най-ниското равнище през 2006 г. - преди влизането на страната в ЕС. Тогава официално в страната са продадени 14.4 млрд. къса. 2009 г. се доближава до тези лоши резултати.
Танов се оплаква още, че има опасност да не изпълни плана за акциза върху цигарите за тази година. Той казва, че "Булгартабак холдинг" е разпоредил на тютюневата фабрика в София да насочи 84% от производството си за износ. Акциз щял да се плаща само върху останалите 16%. Но празно място на цигарения пазар няма да остане, защото вносителите на цигари веднага ще реагират и ще вкарат необходимите количества, което, ако се извърши легално, ще компенсира "изгубения" от износа акциз.
31 Март 2010 20:23
Когато става дума за контрабанда, недоизказани в публичното пространство остават резултатите от шумно рекламираните акции за разбиване на канали за нелегален внос на цигари. Какво стана, например, с онази акция на пристанището във Варна в средата на февруари, когато бе заловен контейнер с 10 милиона къса цигари? Така и не се разбра какви са цигарите - фалшиво или редовно "Виктори". Важното бе, че министърът на финансите Симеон Дянков се снима до контейнера и случаят отшумя след две негови срещи с производители и вносители на цигари.
Алкохолът
Положението с алкохола не е по-различно, макар че в общо събираните от митниците акцизи, приходите от облагането на алкохола са значително по-малки в сравнение с цигарите. Ако приходите от акцизи върху цигари през 2008 г. са 1.715 млрд. лв., пак по данните на митниците, от облагането на твърдия алкохол те са били 129 млн. лв., а от бира - 85 млн. лв.
Миналата година събраният акциз върху алкохола спада чувствително спрямо 2008 г. Приходите от акциз са 94.2 млн. лв. или спадът е 27%. Категорично консумацията на алкохол в България не е намаляла и ако не се е увеличила, най-малкото се е запазила същата. Няма данни да е нараснало драстично производството на домашна ракия, която да задоволява в по-голяма степен потребностите на населението за сметка на купешкия алкохол.
Остава сивият сектор.
Впрочем последната акция на МВР, която преди дни удари официални складове на големи производители на алкохол и конфискува веднъж 60 хиляди бутилки с фалшиви бандероли, втори път - над 40 хиляди бутилки, показва, че проблемите в сектора са много големи. Самият шеф на митниците Ваньо Танов, когато ръководеше ГДБОП, неведнъж е имал възможност да се сблъска с нелегалния бизнес в сектора, по собствените му думи.
31 Март 2010 20:24
В късната есен на миналата година Симеон Дянков бе още по-краен, след като се бе запознал с положението в алкохолния бизнес. Неговата оценка бе, че сивият дял в бизнеса стига 90%. Самите производители отричат да имат нещо общо с нелегалното производство и го обясняват със спиртоварни от типа на Цар Кировите.
Въпросът какво плащат като акцизи на държавата големите производители на алкохол винаги е бил "деликатен", защото повечето от тях са щедри спонсори на различни партийни централи и имат силно лоби в политическите среди. Затова проверяващите са можели да си затварят очите.
С акциза на бирата нещата не са толкова драматични. През 2008 г. от акцизи върху пивото са събрани 84.8 млн. лв. През 2009 г. приходите са били 78 млн. лв. Спадът е "само" 8.1%, като обясненията на сдружението на производителите е, че българите са свили консумацията на бира.
Акция на митниците и полицията обаче удари преди месец голям цех за производство на пиво в Мездра, където продукцията не е била облагана с акциз, въпреки че цехът е бил регистриран като данъчен склад. Цехът се оказа на известен бирен производител. И отново няма информация, подадена към медиите, какво се случи по-нататък. Изводът е, че и в този сектор има проблеми с отклоняването на акцизи.
31 Март 2010 20:27
Претоплена манджа в "Медиапул ". Както и повтарянето на лафове от Р.Петков, че контрабандата е стигнала нива от времето на югоембаргото.
Сравняването с югоембаргото, цифрите в "Медиапул" и т.н, вече бяха изнесени като анализ във вестник "Пари " и други медии от форумец на "Сега". Понякога и от форума на "Сега" и негови членове можеш да научиш нещо......
31 Март 2010 20:28
Абадабчо, моя милост върви по стъпките на Марк Твен, да откаже 400 пъти цигарите, но досега е успявал само три пъти за по 1 година. Смея да твърдя, че онова дето бивш пушач нямало е вярно.


Ще споделя опита си в борбите с цигарения дим. Значи в какво е проблема при отказването - както каза bat izo никотинът е слаб наркотик, който след около 20 дни редовна употреба, е навлязъл достатъчно дълбоко в метаболизма на човек, така че спирането му да предизвика абстененция. Той успокоява нервната система, ускорява метаболизма, има лек слабителен ефект и прочее. Както с повечето полезни вещества, когато му се спре приема, организмът се бунтува и изпада в депресии, компулсии и прочее. Дали има негативни ефекти за здравето от него не знам, може би има, а може би не. Спирането на употребата на никотин става ефективно и сравнително безболезнено само по метода, по който се спира всеки наркотик - чрез заместваща програма. В случая цитизин май се наричаше активното вещество в хапчетата против тютюнопушене и неговата роля е точно същата, като на метадона в програмите за отказване от хероинова зависимост.


Никотинът обаче хич не се дава толкова лесно, защото неговата зависимост далеч не е само физиологическа и отказването му има доста странични ефекти от разнообразен спектър. Например алтернатива на такова бързо успокояване на нервите, като от 3-4 бързи опъвания от цигара (там и ефекта на самовнушение играе роля, но си има и съвсем реална физиологична причина), трудно ще намериш. Освен това мъж, отказал цигарите, качва около 3 кг. през следващите 6 месеца, а при жена тези килограми са около 5. Повечето, които тръгват да отказват цигарите, знаят това. Това се дължи на забавянето на метаболизма при отсъствие на никотин. Пушенето има и редица емоционални "котви", които пречат на спирането му. Моя милост, когато отказа първия път цигарите, видя че това няма как да стане, ако не си намери заместващи "ритуали" на всевъзможни ситуации, в които цигарата е станала част от дневния му режим. Ако никога не си запалвал цигара няма как да го разбереш, но ако си - предполагам знаеш, защо умни хора твърдят, че отказване от никотина е по-сложно и от отказване от хероина. Сложността идва и от това, че вредата от цигарите е много слаба, сравнено с алкохола и наркотиците. Дали може със "силна воля" просто да спреш да си купуваш цигари? Може, но цената ще е дълго време да изпадаш в микро-депресии понякога по няколко пъти на ден и това чак след първия месец, в който депресията и компулсиите няма да те пускат денонощно. Други умни хора, които помагат да се спрат цигарите, и които са видяли достатъчно пациенти разправят, че вероятността да успееш, дори да спазваш правилна програма за спиране, е около 30-40%. Т.е чак след 5тия опит е почти сигурно, че ще спреш цигарите, като препоръчват минималната пауза между опитите да не е под три месеца. На всичко отгоре, докато се опитваш да го направиш, не трябва да те вълнуват нито колко кила ще качиш, нито колко пъпки ще ти излязат, нито колко тахикардии ще си докараш от кафета. Виждаш ли сега колко е сложен проблема, за да вярват някои глупаци, че с вдигането на цените ще го решат?


Вдигането на цените има друг ефект - ако не намалява търсенето на цигари, то със сигурност променя неговата структура. Потребителите се изместват в по-евтиния сегмент, а той обикновено е по-вреден, или опитват контрабанда. Въпреки че лекарите, с които съм говорил по въпроса, обикновено сочат въглеродните микрочастици като най-опасното нещо от пушенето, освен тях пушача поема и множество други вредни вещества - въглероден оксид, който прави червените кръвни телца негодни за пренасяне на кислород, разнобразни алдехиди, които дразнят дихателната система, катран (събирателно понятие за над 600 вещества) с неясно действие върху организма и прочее. При по-скъпите цигари тези другите вещества, освен микровъгленчетата, обикновено са с в доста по-ниски дози, дори въглеродния оксид, въпреки че на мен не ми се вярваше. Затова написах, че вдигането на акциза ще влоши здравето на пушачите, вместо да го подобри. А бас държа, че тази които ще откажат сега цигарите, заради новите цени, ще се броят на пръстите на няколко ръце. За сметка на това ще има сигурно хиляди, които ще ги спрат за няколко седмици, след което ще пропушат пак с примирение.
31 Март 2010 20:39
Уазоу,
всичко което си написал е точно. Включително и за абстиненцията.
Опитът на Канада (в съседство със Щатите, където цените на цигарите са почти двукратно по-ниски) недвусмислено показа, че sin tax рязко намалява данъчните и митническите сборове, увеличава относителния дял на контрабандата и става мощен корупционен генератор. Което може да се прочете във всеки учебник по икономикс.

Редактирано от - Doctora на 31/3/2010 г/ 20:40:03

31 Март 2010 20:40
Какво виждаме от данните в статията на г-жа Бъчварова?
Първо. Размерът на контрабандата изобщо не зависи от размера на акциза.
През 2003 са обложени 21.3 млрд. къса, през 2006 и 2009 - по 14.7 млрд. Извод: това дали (ще) има или няма контрабанда, зависи изцяло от митничарите и полицаите. От Танев следва незабавно да бъдат поискани обяснения.
Второ. През 2009 са събрани 1715 млн. лева от акциз върху цигарите. Ако митничарите не стимулират контрабандата, през 2010 от облагането на 14.7 млрд. следва да бъдат събрани 2500 млн. лева акциз. Планът на Танев за спад в акцизните сборове с 800 млн., т.е. планът му да събере само 900 млн. лева означава, че се готви да обложи само 6 млрд. къса и да доведе контрабандата до 75%. Извод: Танев следва незабавно да обясни какво смята да прави.

Редактирано от - В.Лянча на 01/4/2010 г/ 10:57:26

31 Март 2010 20:47
Вазов, доста точно си обяснил някои аспекти на зависимостта от тютюна, но според мен не си прав за заместващата терапия, подобна на тази при наркотиците. Дъщеря ми преди години ми купи "Табекс". Божее, като видях какви странични ефекти пише на листовката си казах - не, мерси. Електронни цигари с цени, въртящи се малко под или над 100 лева. Лепенки, дъвки и други глупости. Според мен цигарите се отказват от раз. Решаваш и го правиш. Ама наистина трябва да си решил и да си готов вътрешно за това. Мъжът ми не пуши вече почти 15 години, а преди това ги докарваше до 3 кутии на ден. Рече и отсече - отказа ги. Без табекси и други простотии на фармацевтичния бизнес. Е аз не съм готова още. Проблемът с тютюнопушенето, както някой по-горе каза, е да не допуска обществото децата да започват. Нас, старите пушачи, кучета ни яли. Който ги откаже - чудесно! Да сте чули за някой магазинер да е глобен, че продава на непълнолетни цигари? Някой собственик на заведение да е глобен, че в заведението му пушат ученици? Стигаме пак до държавата, която с бездействието си поощрява нарушаването на законите. Какво да говорим...
31 Март 2010 22:06
len, така е, борбата с тютюнопушенето е правилна само във фазата превенция.


Относно заместващите програми - погледни какво количество цитизин трябва да се приема дневно през първата седмица на лечение. Аз помня, че беше някъде около 9 кутии Малборо, ако се приеме, че ефекта на цитизина и никотина е 1:1 (той на практика е по-слаб, но мисля че не пада под 4-5). Няма как човек да се чувства добре ако е изпушил толкова цигари за един ден. Вдига се температура, сърцето хлопа и т.н. А за спирането от раз - написах по-горе каква е цената, която се плаща за него. Ако човек не щади себе си, поне близките си трябва да щади и да избягва такива експерименти.


Дъвките и лепенките не са средство за спиране на никотина, а само за спиране на цигарите - доставяш никотин на организма си без катрани, CO и въглени. Ако ги спреш пак ще ти се припушат цигари. Съмнявам се обаче, че и цигарите ще се спрат така, защото пушенето не е само за прием на никотин. Освен това особено дъвките не са изобщо безобидни, предвид че при тях лесно можеш да предозираш, което трудно ще стане при обикновено пушене. Познавам хора, които се опитват да спрат цигарите чрез дъкви - еми първият ефект, който си докараха е главоболие, понеже не контролират колко често лапват нова.


Ако искаш да спреш цигарите, личният ми съвет е да опиташ в късна пролет (така че и да не успееш - ще направиш още един опит в късното лято). Това са периоди със слаба емоционална натовареност и тогава ще е най-лесно. Ако искаш пробвай и през ноември, но се съмнявам, че ще успееш. Вземи си Табекс, пий го по програма, а също си купи и обикновени дъвки, за да ти ангажират устата през цялото време с някаква работа След много проби и грешки открих, че за мен в острите фази на припушване много добре ми действат шотове с кафе. На една глътка изпиваш едно двойно-тройно късо с много захар и ефекта тушира нуждата от цигара. Не е безопасно обаче, ако някой има проблеми със сърцето не му препоръчвам. След като мине програмата и си спрял(а) цигарите после цяло лято яж зелеви салати, за да компенсираш на никотинамид и ако имаш късмет след 3 месеца ще можеш спокойно да дишаш без цигари.
Ако обаче на втората седмица не успееш да ги спреш - моментално спри Табекса и чакай 3 месеца преди нов опит. Цигари + Табекс е много опасна комбинация.


Докторе, съгласен съм с теб. У нашата криминогенна държава високия акциз само ще налива пари на мафията. Яд ме е, че заради онзи алчен боклук Доган, Филип Морис не купиха Булгартабак и сега който иска да пуши качествени цигари ще трябва да се бърка дълбоко в джоба.
01 Април 2010 10:15
Вазов, зависимостта от тютюна наистина е много сложна наркомания. Примерно аз съм върла тютюнджийка, ужасно много пуша. Но, факт, когато шофирам не пуша. Наваксвам след това, или спирам някъде след около час-два шофиране. Значи може този мой организъм няколко часа да не се сеща за цигари. Тоест, не е само физиологичната зависимост, нивата на никотин в кръвта и прочие, а основно психологическата. Може и да ги откажа някой слънчев ден, но засега, не съм готова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД