:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пенсионери се сбиха на опашка за паспорти

МВР предупреждава да не се бърза с подмяната, за да се избегне струпването
Снимка: Борислав Николов
Възрастните хора преобладават на опашките за нови документи.
Във Варна напрежението по опашките за нови лични документи толкова ескалира, че двама пенсионери се сбиха пред Второ РПУ. Единият пробвал да пререди другия, след което настанало меле. Това принуди седем полицаи да бъдат натоварени специално да охраняват опашката. МВР пък за сетен път помоли хората, на които не им изтича скоро валидността на картата, да не бързат с подмяната. Вероятно днес охрана ще бъде назначена пред всички гишета, тъй като продължава сагата със съставянето на нощни списъци, които на сутринта никой не спазва.

В първия ден от хаоса във Варна опашките се извиха от най-рано. Хората от среднощ си правеха списъци и недоумяваха защо полицията не създаде по-добра организация. Точно пред Второ РПУ избухна скандал кой и защо е правил нощния списък.

Независимо от предупрежденията за възможни проблеми, докато се тества системата, и вчера имаше желаещи да подадат заявления. От МВР съобщиха, че са приети 11 750 заявления само до 16 часа. На 8200 от тях са взети и биометрични данни. Първият ден от старта на новата система е приключил с 14 000 обработени заявления, от които - 9000 с биометрия.

От МВР отново напомниха, че подмяната на личните документи не е задължителна и срокът на валидност на документите е удължен с 6 месеца - за лични карти и шофьорски книжки, точно за да се избегне струпването на хора през първите дни от издаването на новите лични документи.

От Министерство на външните работи вчера обявиха, че им трябва поне седмица, за да подновят сайта си, на който ще има информация и за консулските ни служби, които издават паспорти.

Говорителят на ведомството Весела Чернева обясни, че проблемите при старта на кампанията възникнали, защото не е било възможно да направят предварителни тестове с техниката. Софтуерът не позволявал да се изтрият тествани данни. "Вероятно има известни грапавини, които се надяваме да отстраним с всеки изминал ден", каза още Чернева. За пореден път тя напомни, че причина за проблемите са и съкращенията на консулски служители. По времето на Желева бяха съкратени 15% от бройките. В първия ден на издаването на новите паспорти много български граждани се оплакаха, че нямат никаква информация, консулствата ни нямат сайтове, а телефоните за справка почти непрекъснато дават заето. През първия ден са постъпили 111 молби за нови документи от 15 консулски постове, което е впечатляваща бройка, каза Чернева. Служителите се бавели с обработката на документите, защото на ръка вкарвали данните в информационната визова система. Няма обяснение защо устройства за сканиране не са били закупени.
15
2181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
30 Март 2010 23:13
Ами да, бързат да бягат. Виж горната статия.
31 Март 2010 00:49
чичо ф., успокой топката, ше има за фсички
31 Март 2010 07:20
Аз няма да бързам. Ще ида да си сменя документите, чак когато започнат да ни имплантират чипове под кожата. И дано да е за последно
31 Март 2010 08:03
simo чичо ф., успокой топката

Toпката обаче се завъртя с опасен контрафалц
31 Март 2010 08:34
В знак на протест срещу импийчмънта на гоце, пенсионерите правят "сечено" на правителството чрез "спам" в Паспортните ! Как изведнъж всички пенсионери решиха да си подновяват международните паспорти. Специални мобилни групи ходели по домовете на 90 годишни да им снемат пръстови отпечатъци, че искали паспорти да пътуват за Америка !

Редактирано от - borony на 31/3/2010 г/ 08:35:31

31 Март 2010 11:00
borony,
защо пенсионерите да правят сечено на собственото си правителство? Огромната част от пенсионерите гласуваха за ГЕРБ и "сините". За "сините" гласуваха, за да си припомнят младоста от преди 20 години, когато подрипваха като магарета по площадите.
31 Март 2010 11:02
Фактите са, че ГЕРБ даже не се и сетиха, че трябва да се създаде нормална организация за подмяната на личните документи. Имам чуството, че и на ГЕРБ им прави кеф да гледат как хората чакат с часове и дни по опашките, изнервят се и се карат един с друг, вместо да се обединят и смъкнат мафията от власт.

Редактирано от - XYZxyz на 31/3/2010 г/ 11:03:01

31 Март 2010 11:13
Пенсионери се сбиха на опашка...

Къде тук е новината? Системното дългогодишно опростачване на най-уязвимата част на обществото дава свойте плодове...
31 Март 2010 11:24
От МВР отново напомниха, че подмяната на личните документи не е задължителна и срокът на валидност на документите е удължен с 6 месеца - за лични карти и шофьорски книжки, точно за да се избегне струпването на хора през първите дни от издаването на новите лични документи.
Но ние помним, че през 2000 год. подмяната на документите беше задължителна, а срокът им е десет години. Поради тази причина вероятно на 80% от българите срокът на личните документи е изтекъл или ще изтече до месец-два. Така че ще ви се наложи често да разтървавате хората по опашките, мили другари от МВР. Не е лошо да помислите за създаване на някаква система за запазване на ред. Не за друго, поне да не ни се налага да спим пред паспортните служби, както спяхме пред КАТ, когато сменяхте регистрационните табели.
31 Март 2010 12:05
... двама пенсионери се сбиха пред Второ РПУ. Единият пробвал да пререди другия, след което настанало меле

Бърже, свършиха новите тескерета - алеле мале - к'о ша праим се'а?

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" –
а всякому мерамът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875 П.Р. Славейков
31 Март 2010 16:20
отдавна е измислено как да се организира предоставянето на такива услуги по един нормален и цивилизован начин - слага се машина която след избор на желаната услуга отпечатва номер, който се обявява на отделен екран заедно с номера на касата където да се отиде. чака се, ако има много хора, но няма опашки, няма среднощни списъци, няма пенсионерски битки или нужда от полицейска охрана. толкова ли е трудно да се провери как се прави???
31 Март 2010 16:45
То това е така, ама чак след като отвори заведението, а преди това
Иначе пак ви казвам, който и....успял, успял. Аз и без това като се замисля, за чиииииий ми е пък БГ паспорт!!!! Некой може ли да ми каже за какво би ми послужил!!!!!
31 Март 2010 18:22
Това че съм прав за наличието на сценарий говори днешната ситуация. Днес проверих няколко пъти - нямаше почти никакви хора!!!!
Наличието на възрастни хора без необходимост от нови документи, инвалиди - показвани абсолютно тенденциозно от телевизиите вчера, говори че старта на новите документи за самоличност бе нарочен за оплюване.
А обществеността не бе запозната с напрегнатата и тежка работа на персонала на МВР за старт на системата. Имам познати, работещи в паспортно и знам какво им костваше това.
31 Март 2010 18:45
Ама не разбрах, какво е общото между тежката и зле платена работа на персонала на МВР и скъпата смотана неефективна и НЕТЕСТВАНА супер нова и интелигентна система за издаване на нови паспорти
Наистина не разбира, каква е връзката!!!!!!!
31 Март 2010 18:59
Видяли са опашка и по стар обичай, още от времето на социализма, са се наредили, да не се минат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД