:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И пенсионерите ще пострадат от антикризисните мерки

С данък ще се облагат всички SMS игри, а хазартът по интернет ще се ограничи
Иво Прокопиев
Увеличението на вдовишките добавки за пенсии от 20 на 25% и изплащането на до 50 лв. на хората над 75 г. с пенсии до 300 лв. ще се отложи с година. Това заяви вчера пред "Сега" шефът на БСК Божидар Данев след поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Мярката е предложена от правителството и е подкрепена от синдикатите. Така от бюджета на НОИ ще се спестят 142 млн. лв. "Това е една от най-безболезнените мерки, защото касае права, които още не са ползвани. Всички останали отнемат права", коментира управителят на НОИ Христина Митрева.

Вчера се разбра, че по мярката, засягаща пенсионерите, е имало спорове и в правителството, тъй като някои министри са смятали, че ГЕРБ трябва да изпълни предизборното си обещание за подпомагане на доходите на най-възрастните хора. Според него вдовишката добавка до края на мандата трябва да се вдигне на 40% от пенсията на починалия съпруг. Другото обещание беше най-възрастните с пенсии до 300 лв. да вземат от 20 до 50 лв. според пенсията си. Плащанията трябваше да започнат от 1 януари, но заради кризата веднъж вече бяха отложени за средата на годината.

В тристранката са постигнали консенсус да не се режат с 10% парите за фонд "Работна заплата" на ведомствата, които са направили съкращения, а само парите за други разходи. От оптимизация на разходите в публичния сектор се очаква да се спестят 450 млн. лв. Участниците в тристранката бяха категорични, че вчера въпросът за увеличение на ДДС не е гледан. "От всички мерки се очакват 1.623 млрд. лв.", заяви шефът на КРИБ Иво Прокопиев.



ЛОБИЗЪМ

Лобистки скандал, свързан с идеята за по-висок данък за застрахователите, разтърси тристранката. Мярката е била тема №1 на заседанието вчера и по всяка вероятност ще отпадне. Идеята беше застрахователите да плащат данък върху оборота вместо сегашния данък печалба, което щеше да увеличи постъпленията от сектора от 5 млн. на около 100 млн. лв. годишно. "Застрахователите казаха, че нямат лоби в НСТС. Днес можем да опровергаем това твърдение. Те имат отлични застъпници, които защитиха тезите им перфектно", заяви Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

"Асоциацията на застрахователите е член на КРИБ и аз от самото начало бях против тази мярка, но постигнахме разумен компромис: за съгласуване на данъчното облагане с европейските директиви и без конкретни ангажименти за суми", отговори председателят на КРИБ Иво Прокопиев.

Тристранката се е договорила за параметрите на данък лукс. С налога най-вероятно още от 1 юни ще се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лв. и автомобилите над 70 000 лв. Големи са били споровете и около увеличението на цените на енергоносителите, но в крайна сметка е решено, че няма как да се мине без такова.

Всички SMS-игри ще се облагат с данък. Ще се търси блокиране на интернет хазарта, защото вреди на туристическата индустрия.

Трайков отряза чиновниците от пари за облекло

Чиновниците на икономическото министерство ще са сред малцината, които ще останат без бонуси за облекло. "Сега" разполага със заповед на министър Трайчо Трайков от 26 март т.г., с която той забранява изплащането на премиите и се мотивира с решение на кабинета, взето ден по-рано. То гласи, че бонусите отпадат като антикризисна мярка.

На 24 февруари т.г. Трайков е издал заповед, чрез която дава зелена светлина за изплащането на премиите. Сумите за облекло е трябвало да се платят със заплатите в края на март т.г. и са отменени в последния момент, твърдят от икономическото министерство.

Както "Сега" вече писа, държавните чиновници от различни ведомства побързаха да си раздадат парите, полагащи им се за дрехи от бюджета. Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 000 служители в администрацията, но това не се случи. За държавни служители те са 300 лв. средно на година, а за чиновниците на трудов договор - 250 лв.

Бонусите взеха около 8000 цивилни служители на Министерството на отбраната, 441 държавни служители на екоминистерството също вече са си получили парите за дрехи, но хората на трудов договор трябва да ги вземат до края на годината. В Министерството на правосъдието още през януари са изплатени пари за дрехи по реда на Закона за държавния служител. От министерството на земеделието също потвърдиха, че са изплатили бонусите за облекло на държавните служители.
 Божидар Данев
10
2722
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
31 Март 2010 00:45
данък ще се облагат всички SMS игри


искат да кажат, че досега "гнъсното шоо" е било tax free или аз нещо разбирам накриво?

31 Март 2010 06:29
Защо И? Та то си е ясно кои пак ще плащат - бедните, старите, болните.
----------------------------------------- -----
Блогът на Генек


31 Март 2010 09:16
Щом тия двамата от снимките пишат мерките за излизане от кризата, спукана ни е работата.
"От всички мерки се очакват 1.623 млрд. лв.", заяви шефът на КРИБ Иво Прокопиев." Гениално ! Но ако помисли малко повече, ако може разбира се, ще установи, че част от тия 1.623 млрд. лв. няма да влязат и в неговия джоб. Май не удеват, че разходите на бюджета са приходи за бизнеса и свиването на разходите на бюджета води до свиване производството на стоки и услуги на бизнеса, а оттам и печалбата му. Големи умници, няма какво ! Но от такива бизнесмени, толкова !
Аз не видях нито една мярка за подобряване събираемостта на данъците, осигуровките и другите публични вземания. В момента бизнесът дължи на бюджета десетки милиарди, натрупани във времето на подем на икономиката. И що не си ги внесохте тогава ?
31 Март 2010 09:20
И как ще блокират интернет хазарта?...и как интернет хазарта ПРЕЧИ на туризма?
Май някой пак се изказва неподготвен!
31 Март 2010 09:25
"Увеличението на вдовишките добавки за пенсии от 20 на 25% и изплащането на до 50 лв. на хората над 75 г. с пенсии до 300 лв. ще се отложи с година. <> Това е една от най-безболезнените мерки, защото касае права, които още не са ползвани. Всички останали отнемат права".
Както винаги ще ударят пенсионерите, които и без друго живеят в мизерия! Тия срам нямат бе!
31 Март 2010 09:48
Бонусите взеха около 8000 цивилни служители на Министерството на отбраната

явно на никой не му прави впечатление
къде изтичат парите на българите
този месец в така наречената отбрана
ще бъдат заровени още 150 млн.лв.
там си търсете заплатите, инвестициите и
работните места
31 Март 2010 09:53
Трайков отряза чиновниците от пари за облекло

Нека одат голи!
Всъщност не е лоша идеята.
Като съм ходил там 2-3 пъти, съм виждал дами, за които е къде къде по-добре да не се обременяват толкоз с излишни парцалки.
Ех...
31 Март 2010 09:54
На господата уродливи политици, ще кажа че за всичките гадости които изсипват на народа, един ден ще плащат със лихвите.На този свят има БОЖА СПРАВЕДЛИВОСТ.Някой ден ще ронят горчиви сълзи, ако търпението на хората не се изчерпи по-рано, тогава ада ще им се стори курорт.
31 Март 2010 11:52
...изплащането на до 50 лв. на хората над 75 г. с пенсии до 300 лв. ще се отложи с година.

Увеличаването на пенсиите на определени групи пенсионери (по преценка на правителството), все повече отслабва връзката между трудовия им стаж (респективно вноските за пенсия) и получаваната пенсия.
Тогава кой би се осигурявал върху по-висока база след като няма да получава по-висока пенсия?
31 Март 2010 16:33
Щом тези двамата от снимките ще провеждат реформата за излизане от кризата, трябва да очакваме мащабна приватизация на всичко що е годно за разпредажба все още и доограбване на държавната собственост.Ще бъдат приватизирани последните печеливши фирми с държавно участие и ще кажем сбогом на надеждите.Ако го допусне това Боко на безценица - снемам доверието си от него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД