:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България отчая Брюксел с усвояването на евросредствата

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Строителният министър Росен Плевнелиев обеща пред Карстен Расмусен да се постарае през следващия програмен период да подготви проекти за 5 млрд. евро.
България е усвоила едва 1.6% от 5 млрд. евро, предвидени от еврофондовете само за инфраструктура. Това съобщи Карстен Расмусен, който отговаря за страната ни в Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК. Според него това е "отчайваща статистика", а напредъкът е "изключително скромен". "Бих искал да мога да кажа, че нещата са много по-добри от миналата година, но за съжаление не мога", допълни той по време на конференция за инфраструктурата.

Само за водния сектор България трябва да усвоява по 1 млн. евро на ден, за да се справи успешно. Расмусен подчерта, че трябва да има по-добри проекти в сектора. "Те не са разработени в необходимия обем и просто са недостатъчни", коментира той. Според него именно това е довело до изоставане.

Министърът на екологията Нона Караджова помоли Расмусен да сподели наблюденията си за публично-частното партньорство във ВиК сектора, за което настояват различни бизнес кръгове. Наскоро например Росен Плевнелиев съобщи, че се разглежда възможността всички ВиК дружества в страната да се дадат на концесия, каквато в България има само в столицата. Отговорът на еврочиновника обаче разочарова присъстващите, защото Расмусен категорично заяви, че България има да усвоява 1.3 млрд. евро за водния сектор и при това положение няма защо да кани частници.

В пътния сектор също са предвидени около 1.6 млрд. евро, но и тук процесът с усвояването върви бавно. "Имаме само един търг за магистрала "Тракия", т.е. пътната агенция не е успяла да направи нищо друго освен един търг", обрисува положението Расмусен. Ситуацията в жп сектора е същата - там са предвидени близо 30 млн. евро, а е обявен само един търг за отсечката от София до Пловдив и все още няма сключен договор с изпълнител.

В отговор на констатациите регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че за следващия програмен период (след 2013 г.) ще бъдат разработени инфраструктурни проекти за близо 4-5 млрд. евро. "За нас проекти за 4 млрд. евро е абсолютният минимум", отговори му Расмусен. Той обясни, че не знае колко финансиране може да получи България за следващия програмен период, но прогнозира, че сумата може да е между 10 и 20 млрд. евро.
22
2344
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
30 Март 2010 23:54
Некомпетентни, мързеливи, хитреци, с единствена склонност към далавери, поклонници на лозунга да "вземем парите без да вършим работа" и да продаваме . Как по ясно да ни се каже, че сме абсолютни некадърници, като цяло, като екип. Ето това ни отличава от германците, от французите. Расмусен категорично заяви, че България има да усвоява 1.3 млрд. евро за водния сектор и при това положение няма защо да кани частници.
Къде е оня супер специалист по водните проекти, който се изплю по цялата ни държавност като прибра милион и половина и цялата държавна машина стои втрещена. Колко месеца имаше на разположение Бойко, да види как стои въпроса с БЕЛЕНЕ, за да отиде в последните две седмици преди истичане на договора и да направи толкова очакваните за задокеанските си господари декларации. Ужасът продължава господа, заслужихме си го многократно. Когато генералите са некадърни, войниците отиват нараво в робство, така е от векове.

31 Март 2010 00:00
Мъка-а-а-а. Оказва се, че не е достатъчно да си пожарникар.
Да точиш пожарникарски лакърдии..пардон, шлангове. Трябва да разбираш и от вода и от инвестиции. Щото вече и отвътре и отвън ще те удрят по манерката, пардон, по каската.

31 Март 2010 01:53
Абе тоя министър чий го крепи досега, та ептен нищо не може да покаже, барем едно ново проектче, за цяр?
дейбем и некадърниците....
31 Март 2010 02:53
хубаво е, че вече и затова боко е виновен

/ и костов.

31 Март 2010 06:02
С този административен "капацитет" - толкова-! - Момиченца и момченца с по една филилология зад гърба и дузина политически хитреци, потриващи ръце за поредната "порция". Incredible Bulgaria
31 Март 2010 06:31
Брюксел ще се гръмне!
Вижте кой тук "работи" по проектите и ще разберете защо положението е отчайващо.
-----------------------------------------
Блогът на Генек


31 Март 2010 08:15
Мъка-а-а-а. Оказва се, че не е достатъчно да си пожарникар

Е, хубоо, докторе, поне достатъчно условие ли е ?
Или определящия фактор е жената, която спи до теб?

Редактирано от - хиндо ташаклийски на 31/3/2010 г/ 08:16:01

31 Март 2010 09:19
"България отчая Брюксел с усвояването на евросредствата"

Аре и тез със слаби нерви!
Ма чакайте бе, още в интродукцията ли клекнахте?
31 Март 2010 09:24
Виновни са у БрЮкселя. Какво са се хванали с това: "Отчетност, проекти, тинтири -минтири". Я да кажат само: "Вие усвоявайте, а па ние ще си затваряме очите", не 5, а 500 млрд. ще усвоим. Роклята на Меркелица ще отмъкнем. Ама еврипейци, завалиите, не са в час. Я Сокола прибрал само някакво милионче мизерно за някакъв камък, а има капацитет да прибере поне 2 - 3 млрд. Само че не му дават да се развърне, човекот.
31 Март 2010 09:50
По план е имало едни европейски пари за да се направят у нас пътища, улици, депа за отпадъци и т.н.
Ами просто е трябвло да изпратят германо-френско-английски и т.н. фирми да ни ги направят и досега щяхме да имаме цялата тази инфраструктура на европейско ниво. Загубите щяха да са само 10%, колкото върви при тях процента за "представителни" разходи. А сега - ни пари ни пътища.
31 Март 2010 09:54
Хиндо,
от Дюма-баща насам всеки повтаря: Cherchez la femme..Но жената, за която намекваш, отдавна му би шута.
31 Март 2010 10:23
Но жената, за която намекваш, отдавна му би шута.

*
А стига, ако е верно значи са го отбили от правешкия клан по чичо Фичо. Ми тогава е пътник.
31 Март 2010 10:37
Бе отчаяла България, Брюк-сел друг пат! Лажат ви и ви манипулират да не ви дават пари.
31 Март 2010 12:06
Боко тиквата и неграмотните му министри (като гражданин аз в никакъв случай не ги броя за "мои", те не работят за моя интерес или интереса на Народа), освен да въртят палци блеейки и да прехвърлят вина, друго май не знаят да правят... Проблемът обаче е много по-сериозен: тук става дума за тотална липса на квалифициран, компетентен и съвестен административен персонал, било в държавните, било в общинските структури - помислете си само за всички случаи на административна некомпетентност, на която сте се били свидетели... прибавете корупцията, изградена от липсата /и нежеланието!/ на контрол от страна на органите на реда, прокуратурата и Интспектората, оставете всичко това да това да втаса 20 години и получавате днешния плачевен резултат
31 Март 2010 12:07
То на простия човек на сила не можеш да му дадеш - можеш само да му вземеш ...

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" –
а всякому мерамът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875 П.Р. Славейков
31 Март 2010 13:26
"Бих искал да мога да кажа, че нещата са много по-добри от миналата година, но за съжаление не мога"
31 Март 2010 13:27
Министърът на екологията Нона Караджова помоли Расмусен да сподели наблюденията си за публично-частното партньорство във ВиК сектора, за което настояват различни бизнес кръгове. Наскоро например Росен Плевнелиев съобщи, че се разглежда възможността всички ВиК дружества в страната да се дадат на концесия, каквато в България има само в столицата. Отговорът на еврочиновника обаче разочарова присъстващите, защото Расмусен категорично заяви, че България има да усвоява 1.3 млрд. евро за водния сектор и при това положение няма защо да кани частници
31 Март 2010 13:28
No comment!
31 Март 2010 13:29
"Расмусен категорично заяви, че България има да усвоява 1.3 млрд. евро за водния сектор и при това положение няма защо да кани частници"

Нона Караджова още ли е министър?
31 Март 2010 13:56
Нашите цървули просто се сучат около парите, ослушвайки се нещо да гепат, за тяхно нещастие се оказва , че Евро парите се краднат трудно , не върви ачик-ачик грабежа като при народните такива и съответно застоят е налице!
Разбира се , и от Евро парите може да се краде, но се изисква повече акъл и тънки схеми, които са недостижими за гореупоменатите цървули.

Редактирано от - chown на 31/3/2010 г/ 14:02:27

31 Март 2010 14:48
Доколкото се разбира от министъра, проекти масово щяло да има 2013г. Това къде следващия мандат, значи.
Колегата отгоре е безкрайно прав. Като не могат да откраднат нищо, спират всичко, да не би случайно някой чужд елемент да вземе да се промъкне, да получи финансиране, че и да изпълни проекта.
Впрочем, това си беше политиката на предното правителство. Като гледам, нещата стават само по-зле. А и пукнат гербер не се мярка насам да обясни на простолюдието как Боко и министрите му се трудят на ползу роду.
31 Март 2010 15:01
Чайте ся...те са отбора по борба. Борят престъпността.
После ще дойде отборът по вдигане на тежести..
Лошото е, че докато дойде отбора по художествена гимнастика, нас вече и виаграта няма да ни спасява...ако не сме отплували с лодкаря, де...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД