:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиев е скептик за разследването на необезпечените договори

Регионалният министър Росен Плевнелиев изрази съмнение, че министри от предишния кабинет реално могат да бъдат подведени под отговорност заради сключването на необезпечени финансово договори. В понеделник премиерът Бойко Борисов и прокуратурата съобщиха, че държавното обвинение вече разследва виновни длъжностни лица от 13 министерства, които са подписали договори без финансово покритие за над 2.16 млрд. лв.

"Не виждам голям шанс в цялата тази акция, защото това е било масова практика през последните 20 г.", коментира министърът. Според него договорите в строителството са поне за няколко години и предишните шефове на ведомства винаги могат да се оправдаят, че са се надявали на финансиране през следващите години. "На прокуратурата ще й бъде много трудно да подведе под отговорност такива хора", коментира Плевнелиев.

"Няма никаква методика, която да ни каже какво точно означава финансово необезпечен договор, за какъв период и как да го смятаме, къде го проверяваме и на базата на какъв документ считаме, че е финансово необезпечен", обясни той. В строителното министерство бюджетното планиране винаги се е правело в рамките на поне 3 г.

Плевнелиев припомни, че при идването си на власт е заварил близо 300 договора без финансово покритие. Много от тях са били за малки суми - между 10 хил. лв. и 100 хил. лв. Той се похвали, че още в началото е развалил някои от тях за близо 300 млн. лв. Според него в прокуратурата са изпратени около 60-70 необезпечени контракта за по-големи суми. Плевнелиев обясни още, че и в момента договорите се преразглеждат и някои от тях могат да бъдат развалени.

"Тепърва трябва да се правят анализи на тези договори", призна и просветният министър Сергей Игнатов. В МОНМ прокуратурата разследва контракти за 20 млн. лв. в областта на строителството.

Бившият премиер Сергей Станишев пък се възмути, че изобщо "прокуратурата се хваща на тези кьорфишеци".
4
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
31 Март 2010 08:20
Параграфе, къде си, пич?
Глей' какво става с твоите необезпечени в бюджета договори !
Вчера цял ден ти бая по темата, бърша ти гурелите, жокери ти давах, ама нъц !
Бъди мъж, приеми предизвикателството - самозамрази се !
31 Март 2010 09:25
Предлагам,
Договор, закачат се за него паричките с кламер - и у касата до изпълнението!
Свършиш работа -на!
Глей, колко просто било бе!
Айнщайн знаел за две неща дето са безкрайни - Вселената и човешката глупост, но за първото не бил съвсем сигурен!
31 Март 2010 12:26
Той се похвали, че още в началото е развалил някои от тях за близо 300 млн. лв. Според него в прокуратурата са изпратени около 60-70 необезпечени контракта за по-големи суми. Плевнелиев обясни още, че и в момента договорите се преразглеждат и някои от тях могат да бъдат развалени.


Лесно ги е развалил. Да видим ако тяхното реализиране е било важно за държавата, как и колко време ще загуби докато ги сключи наново, как ще задели в жълтици в едно гърне и да ги съхранява няколко години, докато е срокът за изпълнение или ще ги плаща от резерва. Щото не знам къде може да се държат бюджетни пари на склад, освен в резерва.
31 Март 2010 17:20
..поетите задължения от бюджета трябва да се отразят в отчета и баланса.Това го знае всеки счетоводител!Мисля, че имаше и забележка по този повод от страна на Сметната палата...Утре някой може да реши да сключи договор с продължителност идните 50 год. и това разбира се, че трябва да бъде отчетено, като поето задължение.
С други думи още преди изборите бюджетът е бил на червено.
Свиването на приходите засили този ефект.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД