:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,549
Активни 140
Страници 24,183
За един ден 1,302,066

България забрани вноса на птици от Турция и Румъния

Няма потвърждение, че птичият грип у съседите е от смъртоносния за хората щам
България забрани вноса на птици и птичи продукти от Турция и Румъния поради опасността от птичи грип. Забранява се ловът на пернат дивеч, а птицефермите трябва да вземат специални мерки за опазването от зараза.

Заповедите бяха издадени от Министерство на земеделието вчера, след като в Турция бяха доказани случаи на птичи грип, а за случаите в Румъния се чакат лабораторни потвърждения.

България внася годишно по 6 млн. яйца от Турция, също и много пилета и птичи продукти, обясниха ветеринари. Внос от Румъния почти няма.

Все още не е ясно дали откритият птичи вирус е H5N1 - щамът, който се предава и на хора. Според учени евентуалната му мутация може да предизвика световна пандемия.

СЗО не може да потвърди дали птиците в Турция и Румъния са умрели от H5N1, заяви Емилия Тончева от българското представителство на СЗО, цитирана от БТА. Засега птичи грип при хора е регистриран само в Югоизточна Азия. При нужда СЗО ще предостави диагностични пакети и антивирусни лекарства, каза Тончева.

Нови предполагаеми огнища на птичи грип са открити в Румъния, в делтата на Дунав, съобщи БТА.

Властите в турския окръг Балъкесир също започнаха да убиват хиляди домашни птици през нощта срещу понеделник, след като бяха установени случаи на птичи грип. Около 2900 домашни птици са били умъртвени с газ в Къзъкса, където в събота беше потвърден първият случай на птичи грип в страната във ферма за пуйки. Всички птици ще бъдат умъртвени в зона, поставена под карантина най-малко за 3 седмици.

Министър Нихат Кабил обясни, че експертите от Националната ветеринарна служба работят в режим на епидемия от птичи грип. Вчера той разпореди птицевъдните ферми да засилят охраната и да дезинфекцират влизащите коли и хора. Забранява се отглеждането на птици и съхранението на фураж на открито. Националното управление по горите и съюза на ловците и риболовците трябва да претърсват за трупове на прелетни, диви и водоплаващи птици, заповяда министърът.

НВМС отпечатва и инструкции за земеделските стопани. При най-малки съмнения хората трябва незабавно да уведомяват местните власти.

Смъртта от птичи грип при пернатите настъпва от 24 до 48 ч. след заразата, обясни д-р Ангел Кунчев, шеф на противоепидемиологичния отдел на здравното министерство. При смърт от този щам се налага избиването на птиците в радиус от 3 км от огнището на заразата. Признаци на болестта при птиците са настръхване на перушината, слуз под езика, отпусната глава, подута и посиняла шия, кръвоизливи.

Птичият грип се пренася от прелетни водоплаващи птици, най-вече патици и гъски. От опасните видове през България минават 2-3, обясни Кунчев. Грипът не се пренася от гларуси и чайки.

Експерти предупредиха, че има и други опасни вируси на птичия грип, освен този, който върлува в Азия и причини смъртта на над 60 души, съобщи Ройтерс. На среща на Азиатско-тихоокеанския консултативен комитет по грипните заболявания в Хонконг специалистите призоваха да не се забравят другите смъртоносни вируси на птичия грип. Не знаем дали тези вируси ще станат способни да се предават между хората или не, заяви председателят на Консултативния комитет Ланс Дженингс. Ако щамът H5N1 на вируса на птичия грип не стане причина за следваща човешка пандемия, то има и други високо патогенни вируси на птичия грип, които в миналото са причинили инфекции при хората, като например H7 и H9.

ПРОФИЛАКТИКА

Три са начините за предпазване от птичи грип - редовно да се мият ръцете, ваксинация и бързо съобщаване на ветеринарните власти при случаи на съмнителна смърт на птици, обясни шефът на противоепидемичния отдел МЗ Ангел Кунчев. Според него и в Румъния, и в Турция, вероятно става дума за птичи грип, но още не е ясно дали това е опасният и за хората щам H5N1 - единственият, за който е доказано, че заразява и хора.

По света досега няма потвърдена информация, че са заразени хора от консумация на птичи продукти, допълни Кунчев. Вирусът умира при сравнително ниска температура - до 70 градуса, т.е. при достатъчна термична обработка на храната.

Заразата се предава от птиците на хората по въздух или при допир. Най-рисков е контакт с екскрементите на птиците. Препоръчителна е имунизацията с обикновени ваксини. Те не предпазват, но е важно да се намали вероятността от циркулация на обикновен и птичи грип едновременно.

Птичият грип започва (3-5 дни след заразяването) с висока температура, болки в ставите, зачервено гърло. Болестта може да бъде фатална, тъй като причинява дихателна недостатъчност. Лекува се с антивирусни препарати, а не с антибиотици.
688
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД