:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Калфин чака прокуратурата да реши за "Трансат"

И по сделката за скандалната телекомуникационна система на Външно скритият коз е в прокуратурата. Тя трябва да реши ще атакува ли Соломон Паси и Милен Велчев по обвинение за шпионаж. От НСС не е искано становище дали сделката, сключена от МВнР с израелската фирма "Гилат", за която тече проверка срещу двамата министри, е застрашавала националната сигурност.

Скандалът избухна по времето, когато се правеше опит за съставяне на правителство с мандата на БСП, а НДСВ изчакваше реда си. Военни следователи разпитваха Соломон Паси на два пъти.

Външният министър Ивайло Калфин обясни вчера, че въпреки постановлението на военната прокуратура от лятото, сделката не е спряна и до днес заради фактическа грешка.

Оказало се, че в писмото на прокуратурата от 19 юли е посочено, че се спира сделката с фирма "Гелат", а не с "Трансат", която е изградила системата. Израелската фирма Gilat Satellite Networks е доставчик на оборудването по договора между "Трансат" и МВнР, но с нея Външно няма никакъв договор.

Външно е информирало прокуратурата, че няма договор с "Гелат", но не е последвало второ постановление за спиране на сделката, обясни още Калфин. Междувременно делото било прехвърлено в Софийска градска прокуратура, след като отпаднали обвиненията, че по системата е предавана класифицирана информация.

Калфин още не е решил как да постъпи с новата комуникационна система и ще чака заключенията на прокуратурата и на Сметната палата. Според него в края на месеца те трябвало да му дадат отговор и за целесъобразността на сделката.

Ивайло Калфин отговаря вчера на депутатски въпрос на Минчо Христов от "Атака", който питаше ще се търси ли наказателна отговорност на екипа на Паси, допуснал да се подпише неизгоден договор с големи неустойки. Според Христов неустойката ще бъде от порядъка на 5 млн.евро. Калфин призна, че има записани неустойки в договора, но не можа да посочи конкретен размер. Самият Паси отказа коментар.
3
505
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2005 02:04
Хайдуклука на тиквите (по Кайли) можеше и да им се размине, ако не се бяха увлекли да краднат до такава степен, че да направят живота на българина непоносим. Сега вече, ако не паднат неколко глави поне да се види, че възмездие има, ще става още по-напечено и страшно...и нищо чудно оплютия "народен съд" да се повтори...Небива да се разчита много, че присъстващите в България американски военни ще защитят подгонените хайдучетини, които, разбира се ще ореват орталъка с "помощ, убиха демокрацията"...
08 Октомври 2005 02:44
Тия пък за 5 милиона долара? Замислете се над това което идва. За строежа на Белене а също така за покупката на изтребители, защото само се занимаваме с минали сделки и резултата е нула.
09 Октомври 2005 20:00
...сделката, сключена от МВнР с израелската фирма "Гилат"....
И тука израелска фирма и тука осиране. Че евреите са неблагодарно към нас племе е ясно отдавна. Но, че и нашите са лакоми мошеници без принципи, също е болезнено ясно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД