:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Закриха нов клон на Napster

В Интернет има още 9 известни p2p и все още функциониращи системи за свободен обмен на файлове
Окръжният съд в Чикаго постанови едноседмичен срок за преустановяване дейността на мрежата за свободен обмен на файлове - Madster, позната още и като Aimster. Това бе една от все още функциониращите след затваряето на Napster peer-to-peer системи. В съдийското решение е посочено, че "налице е съдействие за нарушаването на авторските права в особено крупен мащаб". Естествено и зад този процес стои Асоциацията на звукозаписните компании (RIAA). Съдебният иск е внесен от общо 20 звукозаписни и медийни компании, според които файловете, обменящи се свободно между потребителите на Madster, са защитени с авторски права. Според RIAA, също както и в Napster, и в тази мрежа около 87% от файловете се разпространяват нелегално.

Това е поредната p2p мрежа, която "падна под ударите" на легалните лейбъли.

Тази седмица собствениците на популярната мрежа Audiogalaxy, която също бе блокирана по обвинение в пиратство, обявиха, че се връщат онлайн, но чрез платената си услуга Rapsody. Rapsody дава възможност за теглене на музика срещу 15 долара месечно.

Все още в мрежата могат да се намерят места за безплатно теглене на музика, изображения, текстове и софтуер. Част от тях са активни, макар че стоят под прицела на звукозаписните компании. Особено мрежи като Kazaa (www.kazaa.com) и Morpheus (www.morpheus.com), които се радват на най-висока популярност. http://www.winmx.com е едно от местата, които предлагат достъп до безплатни файлове. Зад потребителския софтуерен клиент Winmx стои независима мрежа от свързани помежду си юзъри, които обменят директно, каквото им се намира върху харддисковете, включително и връзка до сървърите на мрежата OpenNap. Winmx е в немилост, тъй като в нея се намериха над 1900 копия на "Клонираните атакуват", преди последният епизод на "Междузвездни войни" да се излъчи премиерно.



DirectConnect



Можете да се свържете с DirectConnect чрез клиент от рода на Blubster и BearShare. DirectConnect (www.neo-modus.net) малко напомня IRC клиент. Тя е базирана на няколко децентрализирани сървъра, в които са разпределени различните типове файлове. Чрез тази мрежа има достъп до музика, софтуер и текстови файлове, но при разпадане на връзката download-ът не се запазва, каквато опция например предлага Gnutella.



Еdonkey2000



Това е един open source проект, определян като добрата алтернатива. Също като DirectConnect и eDonkey (www.edonkey2000.com) изисква от потребителите да посочат към кой от многобройните сървъри искат да се вържат. Предлага достъп до голям обем от аудио и видеофайлове. Предиммството е, че има опция за пауза при download-а, възможност да се теглят едновременно всички части на голям видеоклип, както и да се тегли един и същ файл от различни източници. EDonkey, за разлика от повечето свои p2p събратя, работи и в Linux, и Mac OS среда.



Grokster



(www.grokster.com) е пригодена за всякакъв тип файлове. Удобството при нея е в многобройните прозорци на браузъра, които могат да се ползват едновременно. Другото предимство е, че дава по-голям достъп до музикални файлове. Kazaa например ви ограничава да търсите само до 128Kb. При Grokster лимитът е 320 Kb. Всъщност редно е да се отбележи, че както Kazaa и Morpheus, Groкster също е част от мрежата на FastTrack - основния провайдер на контента през посочените p2p мрежи.



От какво печелят



Естествено, от реклами. Тези системи са свързани и с една от най-голeмите онлайн рекламни мрежи - Gator и Cydoor. Мрежа като iMesh например поддържа няколко рекламни системи - CDNow Anti_irusDefender, SaveNow, LimeShop и New.Net. Предимството на iMesh е и в това, че дава възможност за проверка на електронната поща. Разбира се, действа и банерната система (особено в DirectConnect). Рекламата е дори в известна степен оптимизирана, като са пренебрегнати част от недостатъците на Napster - например кратките съобщения, съдържащи спам.



Сн. Kazza-1.jpg

Текст: От сайта на Kazaa може да се изтегли KazaaLite - хакната версия на потребителски клиент, в която няма реклами.



Сн.imesh.jpg

Текст: Това е най-слабо "почитаната" p2p програма, тъй като има редица неудобства при описанието на файловете, появяващи се като резултат от търсене по ключова дума.
845
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД