:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Открита е тайната на развитието на мозъка

Учени направиха още една крачка към разгадаване на механизмите, обуславящи началните процеси на формиране на нервната система
Благодарение на изследване на група специалисти от Университета на Тексас бе открит един от ключовите белтъци, които отговарят за формирането на синапсите - съединенията между нервните клетки, осигуряващи обмена на информация. Според ръководителя на изследователския екип д-р Томас Байдерър от Югозападния медицински център на университета в Далас това е второто по-сериозно проучване на ранните етапи на образуване на синапсите.

"Открихме как се развиват първоначалните точки на контакт, от което черпим информация как младата нервна система се развива и превръща в активна мрежа", казва Байдерър.

При новородените синапсите се формират бързо и в големи количества. След това нервната система тръгва към създаването на устойчива мрежа от неврони за сметка на съхраняването единствено на съединителни клетки и отстраняването на тези, които не са важни. В мозъка на възрастния човек стават постоянни преобразувания на невроните и синапсите, което намира отражение върху протичащите процеси на възприемане и запомняне.

Доктор Байдерър отбелязва, че при някои неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер или Паркинсън, се наблюдава намаляване на броя на невроните и синапсите.

Познаването на процеса на образуване на съединенията между нервните клетки може да предостави на учените ключа към създаването на ефективни методи на лечение на много болести, за които днес е невъзможно да се помогне на пациентите.

"Има вероятност отрицателните ефекти от тези заболявания да могат да се компенсират с откритата от учените молекула SynCAM, която стимулира образуването на нови синапси", обяснява д-р Байдерър, добавайки, че практическото приложение на данните от изследването може да се разпростре и върху методите за лечение на увреден в разултат на травми гръбначен мозък.

Учените се опитали да открият при опитните мишки ген, който пряко да отговаря за образуването на връзките между невроните. Те са създали модел на култивирани в лабораторни условия клетки от мозъка на мишки, в които са стимулирали процесите на образуване на нови синапси. Оказало се, че активирането на SynCAM увеличава тройно активността на синапсите, докато неговото намаляване има обратен ефект.

В момента учените, които публикуваха своя доклад за изследването на страниците на сп. "Сайънс", търсят други белтъци, които вероятно участват в развитието на нервната система.
972
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД