:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,689,478
Активни 315
Страници 8,096
За един ден 1,302,066

ЕК още мисли дали да финансира завода за боклук на София

Комисията 5 месеца чака общината да й обясни объркване в превода
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В края на 2014 г. на това място трябва да се простира дългоочакваният завод за боклук на София. Неговият капацитет ще бъде 410 хил. тона годишно отпадъци и трябва да реши проблема с боклука на столичани поне за следващите 20 години.
Прословутият завод за боклук на София все още е на фаза изчакване на заветното "да" от Европейската комисия, която умува дали да финансира проекта. ЕК от своя страна от поне 5 месеца чака от София да изчисти грешка в превода от български на английски, което според общината бави решението. "Очакваме информация от България, която е важна, за да вземем положително решение. Всичко зависи изцяло от съдържанието на това, което ще ни се изпрати", коментира вчера председателят на дирекция "Регионална политика" към ЕК Валтер Дефа.

Информацията, която София трябва да изпрати на комисията, не е нищо повече от обяснение за разликата между предприятие и търговско дружество, която кметството мотае от юни. От "Московска" 33 решиха заводът да се експлоатира от общинско предприятие, при което не може да се говори за печалба, каквито са правилата на комисията. От ЕК обаче се опасяват, че предприятието също е търговско дружество, което формира печалба, а подобен проект не може да се финансира от комисията, тъй като се смята за непозволена помощ. "При нас има разлика между "Чистота Искър" и предприятие "Паркове и градини". На английски го предвиждат по един и същи начин като дружество. Трябва да обясним, че няма търговска цел, а самата община ще продава, ако има какво, и ще взима приходите, ако има такива", обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Това е последният въпрос, който ще реши съдбата на софийския завод. Подробна информация комисията ще получи още в петък, обеща зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Валтер Дефа обаче не даде конкретен отговор на въпроса след колко време - след като България изпрати въпросната информация - Европа ще реши дали да финансира завода. "Зависи от съдържанието на информацията", коментира той.

Стойността на целия проект заедно с пречиствателната станция, която е готова, с компостиращите инсталации, които се строят, и завода е 360 млн. лв. От тях 256 млн. лв. трябва да са безвъзмездна помощ от ЕС, а останалите - заем и собствено финансиране.



ПЛАН "Б"

"Ще има криза с боклука само ако такава се създаде изкуствено. Имаме план Б, няма да има криза", категорична беше Фандъкова. Притесненията идват от това, че в края на годината сметището в Суходол ще се изчерпа. Затова общината реши да ползва старото депо в Долни Богров. За тази цел обаче общината трябва да получи комплексно разрешително от Изпълнителната агенция за околна среда, но процедурата е в начална фаза. Оттам са уверили зам.-министъра по екологията Ивелина Василева, че ще се съкратят административните процедури и ще се направи всичко възможно разрешителното да е готово през януари, когато се чака да се препълни депото в Суходол.
10
1705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
13 Ноември 2012 22:31
Когато се заговори за този завод, жената беше бременна. Смениха се кметове, лееха се щедри обещания, детето - живот и здраве - ще е кандидат-студент лятоска догодина, а ние още слушаме за предстоящата първа копка на Завода За Боклука В София. То строителството му изглежда по-сложно от строителството на комунизма, бе хора!
14 Ноември 2012 00:00
Това, което трябва да разберем сега, е съвсем друго: вярно ли е, че в завода ще се горят отпадъци, за да се произвежда електричество по остаряла технология? Ако е така, става дума за огромни замърсявания на въздуха с диоксини и фурани - откровено престъпление срещу град с близо милион и половина жители, което трябва да се пресече в зародиш. Това бих искал да попитат уважаемите журналисти, а не за грешката в превода.
14 Ноември 2012 09:39
Защото е безбожно скъп / да има за връщане в джоб/ и тъп...
14 Ноември 2012 10:35
Преди време медиите оповестиха ,че Швеция иска да ни купува буклука,защото прозводството на такъв на Скандинавския п-в е недостатъчно.Какво стана с това?
Според калинките и Титан, по добре е софийския буклук да се кара в Пловдив,Карлово, Силистра и т.н. Народа да плаща!
14 Ноември 2012 11:26
Той софийският завод за боклук стана като прехода ни към демокрацуя- всички говорят за него, изкарват мандати покрай него, но никой не го е виждал и не знае какво представлява. Дали строителите на демокрация в България не са и строители на завода за боклук?
14 Ноември 2012 12:20
Че то в София открай време има няколко завода за боклук - на Московска, дондуков, пл. Народно Събрание...
14 Ноември 2012 12:37
„ЕК от своя страна от поне 5 месеца чака от София да изчисти грешка в превода от български на английски, което според общината бави решението.”
Общината се досеща за закъснелия отговор,иска да изчисти София,но не може да изчисти грешка в превода??!!
14 Ноември 2012 16:33
На английски го предвиждат по един и същи начин като дружество", обясни кметът Йорданка Фандъкова.
...олигофрени, прости олигофрени, облечени с власт...
14 Ноември 2012 16:41
Ще има криза с боклука само ако такава се създаде изкуствено. Имаме план Б, няма да има криза
Данче,г-жо Фандъкова,Хубаво е,че няма да има криза с боклука на София.Мен ме интересува ще има ли Завод за боклук.За пример ще ти дам Азотно-торовия завод "Сталин" - Димитровград.Изключително по сложен като технология,построен за 3.5 години.Айде стига.Признайте си,че сте некадърници.
15 Ноември 2012 09:29
„ЕК от своя страна от поне 5 месеца чака от София да изчисти грешка в превода от български на английски, което според общината бави решението.”

Само дето не се знае - грешката в превода ли е, или в оригинала. Нали все не знаем какво искаме - тука има, тука нема...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД