:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 645
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Домашното кино може да излезе почти колкото екскурзия до Холивуд

На пазара се предлагат и евтини конфигурации, но специалистите не ги препоръчват
Снимки: Николай Дойчинов
Напоследък съдържателите на киносалони има над какво да се замислят. Напредъкът на новите технологии спокойно може да пренесе салоните за прожекции в уютната домашна атмосфера. Всъщност предимство на кината остана само фактът, че прожектират първи филмите.

Вече всеки, който разполага със средства и има желание, може да си устрои своеобразен храм на седмото изкуство и у дома. Съвременните видео- и DVD-плейъри, снабдени с подходящото акустично оформление и атмосферата, която може да се постигне с приятели, са истинска алтернатива на киносалоните. Домашното кино наистина не излиза никак евтино. В някои случаи може да стигне дори цената на кратка екскурзия до Холивуд, но пък удоволствието е добра отплата.

Най-добре е да се купи DVD-плейър с качествено озвучение. Докато при появата си преди няколко години устройствата бяха неимоверно скъпи, сега те могат да се намерят и на прилични цени. Специалистите, естествено, препоръчват по-скъпите модели, защото качеството на изработката им е по-добро и би трябвало да работят без проблем по-дълго време. Но може би, както и за всяка друга черна техника, най-добре е да се заложи на принципа - колкото по-тежко, толкова по-добре.

Най-лесният вариант човек да пренесе киносалона у дома си е



да се насочи към готовите конфигурации



Такива има в изобилие по магазините, а цените имат претенцията да са най-изгодни.

Моделът Panasonic SC-HT70 работи с 5 DVD-диска и поддържа аудио CD и VCD формати. Снабден е с RDS тунер, а звукът е Dolby Digital. В конфигурацията влизат 5 колонки по 30W и пасивен субвуфер (басова колона) от 90W. Цената е 1099 лв. JVC THA-30 поддържа почти всички формати - DVD, CD, CD-R, CD-RW и MP3. Звукът е със системата Dolby Digital, а има и DTS (Digital Theater Sound) декодер. Плейърът е снабден и с RDS тунер. Акустичното оформление на конфигурацията включва 5 колонки по 40W и субвуфер с 60W. Цената на комплекта е 949 лв., а отделно може да се купи и специална масичка за 239 лв.



За JVC TH-V70R цената е значително



по-висока - 1899 лв. Моделът работи с DVD, CD, CD-R, CD-RW, VCD, SVCD, MP3 и JPEG. Видеото е със системата DAC, а звукът е с Dolby Digital, DTS и Dolby ProLogic 2. Субвуферът разполага с обещаващите 140W, а колонките са 5 по 30W.

DSC-100 на Pioneer предлага DVD, CD, CD-R, CD-RW, VCD и MP3, Dolby Digital и DTS звук. Шестте колонки от по 40W осигуряват честотен диапазон между 4 Hz и 44kHz. Цената е 1259 лв. Срещу 1599 лв., за които се предлага Pioneer NS-DV77, клиентът получава плейър, поддържащ почти всички формати и цифров RDS тунер. За качеството на звука се грижат системите Dolby Digital и ProLogic 2, DTS и DSD. Озвучението на комплекта включва 5 колонки по 40W и един субвуфер с 65W.

Комплектът SHARD Sd-AT100H поддържа всички дискови формати, съществуващи в момента на пазара. Звукът освен системите Dolby Digital и DTS поддържа и Dolby ProLogic 2. Колонките са 5 по 50W, с колкото разполага и активният субвуфер. Честотният диапазон, осигуряван от тях, е 20Hz-200kHz, а цената на конфигурацията е 2999 лв.

SONY DAV-400 (1299 лв.) е буквално наблъскан със съвременни системи и поддържа всички CD формати. Освен с Dolby Digital, ProLogic и DTS, които предлагат и почти всички останали модели, плейърът разполага и с Digital cinema и Precision drive 2. Моделът е снабден и с цифров вход и изход. За акустичната част в тази конфигурация се предлагат 5 колонки по 40W и един субвуфер с 80W. SONY DAV-800 е малко по-скъп, като срещу цената му от 1999 лв. се предлага малко по-добро озвучение. Колонките отново са 5 броя, но вече са по 50W, а субвуферът - 100W.

LG DA 3520 е сравнително по-общодостъпен с цената си от 899 лв. Форматите, които плейърът поддържа, са DVD, CD, CD-R и CD-RW. За качеството на звука се грижат системите Dolby Digital и DTS. Моделът разполага и с цифров RDS тунер, 5 сателитни колони и субвуфер.

Ако предлаганите в магазините готови конфигурации не могат да удовлетворят всяко желание на клиента, на дневен ред идва

вторият вариант - направи си сам



Предлаганият асортимент обаче предполага да се отдели доста време за проучване. Модели, екстри и цени има всякакви. На първо място е изборът на плейър.

LG 3351Е поддържа DVD, CD и MP3 формати, снабден е с Dolby Digital система за звук и оптичен изход. Цената му е 599 лв. LG 5253 работи с DVD, CD, CD-R и MP3 дискове, а към Dolby Digital звука е прибавена и системата DTS. Моделът е снабден и с Audio/Video изход, а цената му е 365 лв.

Samsung DVD-M205 е сред най-евтините модели с цената си от 289 лв. Плейърът чете DVD, VCD, CD-R и MP3, за качествен звук се грижи системата Dolby Digital, а изходът е в два варианта - оптичен и кабелен. Samsung SV-DVD1E предлага освен Dolby Digital и DTS, и Virtual 3D sound. Плейърът е снабден и с А2 Hi-Fi стерео, а цената му е 699 лв.

JVC XV-C3 поддържа всички дискови формати и американската система NTSC. Цената му е 499 лв. JVC XV-S302 поддържа триизмерна акустика 3D-Phonic. Качеството на звука се осигурява от Dolby Digital и DTS. Цената е 399 лв. Panasonic RV32 работи и с DVD-R, снабден е с оптичен изход и изход за активен субвуфер, а цената му е скромна - 379 лв. Срещу 399 лв. Philips 622 предлага възпроизвеждане на DVD, VCD, CD, CD-R, CD-RW, MP3 формати и звук с честотен диапазон 4Hz-44kHz. Моделът е снабден и с коаксиален цифров изход.



Samsung HFDL200 предлага



системите Dolby Digital, ProLogic и DTS. Максималната му звукова мощ е 350W (снабден с подходящите колони, разбира се), а освен това има и S-Video изход. Цената му е 819 лв. Pioneer DV-454 поддържа почти всички дискови формати и разполага с Dolby Digital, DTS и оптичен и коаксиален изход. Цената му е 549 лв. Срещу 1449 лв. JVC TH-A94 предлага екстри като S-Video изход, цифров RDS тунер и системите Dolby Digital, ProLogic и DTS.

Следващата стъпка е изборът на колони и говорители, които да превърнат качествената картина, осигурена от DVD-плейъра, във въздействаща емоция. Евтина алтернатива са говорителите SONY SS-FCR 100. В комплекта влизат преден, заден и централен магнитно екранирани говорители, а колонките са общо 5 броя по 100W. Цената в този случай е само 179 лв.

Срещу 899 лв. може да се купи озвучителен комплект Tannoy FX5.1. Той осигурява между 15W и 80W, а честотният диапазон е 140Hz-44kHz. В комплекта влиза и 65W субвуфер. За 419 лв. и 559 лв. може да се купят съраундкомлектите на Pioneer S-V31 и S-V59, в които влизат 3 колони по 80W и субвуфер със 110W.

По-скъпи са комплектите на SONY. Моделите SA-VE225 и SA-VE525 са с цени от 499 лв. и 819 лв. Срещу тях клиентът получава 5 колони по 50W и 60W активен субвуфер. JBL SCS138 е с 5 колони по 80W и субвуфер със 100W, а цената му е 899 лв. Само магнитно екраниран субвуфер от същата марка, разполагащ със 150W, може да се купи за 885 лв.

Субвуферът на JAMO А510 с 90W струва 199 лв. За 329 лв. може да се купи 110W Pioneer. Активният субвуфер на JVC SX-ST1 със сателитни колони, Dolby Surround и ProLogic процесор, осигуряващ по 25W на канал, се продава срещу 599 лв.

Макар и поостаряло и отстъпващо по качество на изображението на DVD,



видеото все още предлага прилична алтернатива



за домашно кино, стига да се направи компетентен избор. С някои изключения цените са по-ниски от тези на DVD-плейърите.

JVC HR-5790 с хипербанд тунер, NTSC, А2 стерео и аудио дублаж може да се купи за 439 лв. Малко по-скъп е моделът, запаметяващ 100 канала. Цената му е 579 лв. За модел на JVC, снабден със системата за качество на картината B.E.S.T., отиват поне 749 лв. Изключението е топ-моделът HR-S9850, разполагащ с екстри от рода на Super VHS Hi-Fi stereo, навигационна система и аудио дублаж. Цената от 1249 лв. е конкурентна дори на хубавите DVD-плейъри.

Най-достъпният модел на JVC е HR-S691, срещу чиято цена от 399 лв. обаче се предлагат ограничен набор от качества за домашно кино.

Моделите на SONY струват между 419 лв. и 565 лв. Най-скъпите предлагат Hi-Fi стерео, хипербанд тунер, Smart Link и NTSC. За 355 лв. може да се купи Philips VR600, разполагащо с приличен набор от екстри като Hi-Fi стерео и Show view. В диапазона 299-385 лв. добро предложение са моделите на Samsung, LG и Panasonic, които също биха могли да превърнат хола в приличен киносалон. Естествено, за да бъде пълно удоволствието, най-добре е да не се разчита само на звуковите качества на видеото и телевизора. Най-добре в този случай е акустичната част от прожекцията да се повери на стереоуредбата.

По-заможните могат да се изглезят и със специална масичка, на която да разположат системата си за домашно кино. Такива в магазините се намират от 139 докъм 330 лв. В тях има отделения за DVD-то или видеото, телевизора, дисковете, та дори и за стереоуредбата.

Финалният щрих при превръщането на хола в киносалон изисква още само една инвестиция - пуканките.
 
Докато при появата си преди няколко години DVD-плейърите събираха предимно погледи, сега цените им не пречат да събират и клиенти.
1817
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД