:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 664
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЗАСЛУЖИЛИ АРТИСТИ

Расте броят на отличниците във форума

Най-интересната етноколекция дойде от Мария Мичева, най-ефектни плетива показаха дизайнерите на "Силвър Дей"
Снимки: Вера Райчева
Форум българска мода все повече се доближава до ревютата в Париж или Милано. Летвата тази есен се вдигна значително. Не само заради избора на място - резиденция "Бояна", но и заради перфектната постановка на Стенли Семерджиев от НАТФИЗ, заради манекените, избрани от цялата страна, заради грима им, дело на Кирил Чалъков, заради косите им, оформени от екипа на "Вог вижън" и Митко Дамов, и най-важното - заради моделите, представени на подиума в Дом N2. Толкова много бяха интересните колекции, че трудно могат да се изброят техните автори. И все пак, отличници имаше.

Най-интересната детска колекция показа Илона Шаламанова. Както в. "Сега" вече писа, дизайнерката откри форума с традиционни носии от различни страни и техните съвременни вариации.

Най-добрата етноколекция пък дойде от Мария Мичева. Пловдивчанката, която навремето се прочу с екологичните си модели, сега се ориентира към изтока. Автентичните материи от Индия, Непал, Тайланд и Бирма, подсилени от бродерии и инкрустации, придават екзотика на колекцията й. Нестандартно решение е комбинацията на кожа с коприна. В колекцията на модна къща "Чар" също имаше подобни решения, но от кожа с косъм и рипсено кадифе (джинс).

Кожата, която отново е на върха на модата въпреки протестите на зелените патрули, отличи колекцията на модна къща "Тара". Марката се представи с екстравагантни ансамбли в оранжево, небесносиньо, тревистозелено, а най-интересната разработка беше имитация на деним. Ефектни кожуси, но от изкуствена кожа, показа и модна къща "Енита".

Като стана дума за връхни дрехи, най-артистичното палто носи марката "Нюел". Дизайнерката Елизабет Михайлова и този сезон доразвива технологията си на капитониране, като между шевовете вплита ефектни детайли. С артистичния си стил впечатлиха още пловдивската модна къща "Рефлекс" и софийската "Галерия Жуан".

Не бива да се пропуска и колекцията на "Силвър Дей", която заслужено печели званието "най-добра плетена колекция". Всички модели, които могат да се нарекат актуални, са пресъздадени на две куки. Дори ботушите са плетени.

Най-добрите делови и официални предложения тази година дойдоха от големите имена в българската мода, като Фани Пападопулу, Джина Ник и Мария Недкова. Най-добрата булчинска колекция представи модна къща "Мон Амур", а в мъжката мода фаворит стана марката "Монтели".



НАША ГОРДОСТ

Българи срещу чужденци - 4:0



Чуждите модни къщи се представиха в последната вечер от Форум българска мода. Предполагаше се, че тя трябва да е най-интересна. Оказа се точно обратното. С нищо ново не впечатлиха колекциите на марки като "Кемъл", "Жан Алберто Капорале" и "Бети Баркли". Единствено италианските "Мотиви" се откроиха със суперекстравагантни и модни облекла. Марката, която е третият текстилен гигант в Италия, дебютира на форума в "Бояна", а ден по-късно официално откри първия си бутик в София.

По четири основни точки българските дизайнери смазаха чуждите марки. Първо, броят на нашите участници беше несравнимо по-голям. Второ, количеството тази година отговаряше и на качеството, което ще рече по-добри идеи от страна на родните стилисти. Трето, ревютата на нашите дизайнери бяха тематично по-добре подредени. И четвърто, но не по важност, българите не извадиха на подиума всичко, което имат в бутиците си, както направиха "Кемъл" и "Бети Баркли", а само най-интересното. Дано и занапред продължават в същия дух!
 
Кринолин от етноколекцията на Мария Мичева. Върху тоалета са инкрустирани с камъни кръст и слонове.
 
Плетените модели на "Силвър Дей". Дори ботушите в колекцията са от прежда.
 
Артистичните палта на Елизабет Михайлова (модна къща "Нюел").
 
Ултрамодерни материи и детайли намериха място в колекцията на италианската марка "Мотиви".
2634
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД